• Odbrickowanie PCH laptopa na bazie procesorów Intel

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Odbrickowanie PCH laptopa na bazie procesorów Intel

przez ctro 9 listopada 2022, 16:45
Cześć,

Proszę o ew przeniesienie tematu - zastanawialem się nad warsztatem, ale bardziej dotyczy naprawy laptopów.

Potrzebuję chętnych do potwierdzenia wyjątku i stworzenia pomocnej reguły.

Udało mi się odbrickować zablokowany wcześniej laptop z granym wsadem z innego laptopa (w takim stanie dostałem). Laptop nie reagował na wymiane kości bios na taką samą ani różne biosy oraz ME regiony.

W VSSC table sprawdziłem inne kości bios i podmienilem na kostkę innej firmy. Wgrałem 100% sprawny wsad, który ożywił identycznego laptopa.
PCH tak jakby powiedziało "wow, jestem w nowym miejscu". Laptop uruchomił się w bardzo dziwny sposób zamiast restartując się - wylączając. Po kilku restartach wszedł w standardową procedurę 3-4 restartów i działa do teraz sprawnie.
Po powrocie do oryginalnej kości bios nadal działa, więc w mojej opinii odbrickowanie PCH polegalo na wymianie kości BIOS na innej firmy z VSSC table.

Pozdrawiam

Re: Odbrickowanie PCH laptopa na bazie procesorów Intel

przez Google Adsense [BOT] 9 listopada 2022, 16:45

#2 Re: Odbrickowanie PCH laptopa na bazie procesorów Intel

przez ljkoppl 21 marca 2023, 11:07
Cześć,

Chciałem potwierdzić działania opisanej metody.

W moim przypadku sprawa dotyczyła laptopa HP X360 G1 EE, którego sam zepsułem wgrywając uszkodzony wsad BIOS (uszkodzony był obszar Descriptor region). Wgranie oryginalnego wsadu już nie pomagało. Po tym zabiegu następował samostart i brak możliwości wyłączenia z przycisku, laptop nie przechodził procedury POST. Podmieniłem kość BIOSu na nową (tej samej firmy czyli W25Q64FW) i efekty był ten sam. Myślałem nawet, że może uszkodziłem jakąś drobnicę obok kości BIOSu przy wylutowaniu, aż natrafiłem na ten post.

Z VSSC table wyczytałem, że podchodzi też pamięć MX25U64 i po zaprogramowaniu jej oryginalnym wsadem laptop ożył. Na próbę wlutowałem również poprzedniego Winbonda (z tym samym wsadem) ale nadal zatrzymuje się na procedurze POST.

Jako ciekawostkę na koniec dodam, że w przypadku zainstalowanego na płycie programowalnego KBC IT8987, każdorazowa podmiana BIOSu powoduje automatyczne programowanie KBC (nawet gdy jego zawartość nie jest pusta) - sprawdziłem to wielokrotnie w tym przypadku. Jednak nadal nie było procedury POST.

Wielkie dzięki dla autora tematu za poprawne nakierowanie i pomoc w naprawie sprzętu.

Pozdrawiam

#3 Re: Odbrickowanie PCH laptopa na bazie procesorów Intel

przez ctro 7 kwietnia 2023, 07:39
Dzięki wielkie za sprawdzenie i potwierdzenie.
Tematu nie zamykam, bo może być rozwojowy w przyszłości.
Ewentualne uszkodzenie W25Q64FW wykluczyłeś podmieniając na nową kostkę?

Pozdrawiam

#4 Re: Odbrickowanie PCH laptopa na bazie procesorów Intel

przez ljkoppl 7 kwietnia 2023, 07:50
Tak jak pisałem powyżej, podmieniłem W25Q64FW na nowy egzemplarz - bez efektów. Dopiero zmiana na MX25U64 spowodowała powrót płyty do życia.

Pozdrawiam

#5 Re: Odbrickowanie PCH laptopa na bazie procesorów Intel  [ROZWIĄZANY]

przez Sashamarzor 5 października 2023, 09:47
Hey płyta la-l191p
Spalony most
Wyminieniony na taki sam z takiej samej płyty
Taki sam hash key na pch
Płyta stoi na 0.027 amp
Brak slp_s4 most "spi"
Wymiana kości bios z xmc na winbond laptop magicznie zaczął się włączać!!!
Ktoś może wytłumaczyć jak to działa?

#6 Re: Odbrickowanie PCH laptopa na bazie procesorów Intel

przez ctro 5 października 2023, 13:54
Super, że kolejny sprzęt został uratowany!
Myślę, że PCH może blokować dany ID kości, na której była jakaś próba "kombinacji", a za taką może uznać np. ME z innej maszyny.
Generalnie nie mam innego pomysłu.
Tak jakby dana kość znikała z white listy.. chociaż w przypadku Della w kolejnym kroki mi udało się wrócić do oryginalnej kości.

#7 Re: Odbrickowanie PCH laptopa na bazie procesorów Intel

przez Sashamarzor 9 października 2023, 12:32
Jest jeszcze jedna magiczna historia przynajmniej z pch w 10 generacji intela bo w 11 znowu coś pozmieniali...
Temat jak wyżej pch zablokowany
Wszyskie kości z vssc table testowane jedna po drugiej cały czas ten sam (100% sprawny bios z czystym me regionem) most 100% sprawny bez boot guarda...
Cały czas brak slp_s5, slp_s4 wszyakie inne sygnaly z kbc do pch obecne wyraźny problem i blokadą pch ... i co
Zostawiłem płytę na noc po ok 16h włączam ponownie I wszysko się odpala mostek się konfiguruje i wszystko chodzi ok...
Wniosek!?
Po jakiej kolwiek złej ingerencji w bios most się blokuję czasowo (8h?)
Dodam że już kilkanaście plyt z 10 gen i nie tylko z osobnym pch ale i hybrydy tak odpaliłem " z rana po nocy"
Czytałem na vlab.su i Rosjanie też piszą że takie właśnie cuda się zdarzają....

Re: Odbrickowanie PCH laptopa na bazie procesorów Intel

przez Google Adsense [BOT] 9 października 2023, 12:32