• Opinia na temat stacji Oki/Metcal

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Opinia na temat stacji Oki/Metcal

przez jokeroo 9 września 2012, 16:35
Witam
Poszukuję opinii użytkowników stacji oki/metcal na temat tych stacji. A dokładniej modelu ps900 i serii mfr (oraz różnic pomiędzy stacjami mfr-1110 a mfr-1120,1160) Bo widzę różnice w samej grzałce i to chyba tyle a dokładniej w rodzaju lub braku grotu. Oficjalna strona nie opisuje w zasadzie nic na temat różnic no poza akcesoriami. Pozbyłem się właśnie tak zachwalanej stacji quick 202d z bardzo prozaicznej przyczyny, o ile grot standardowy (303-B) będący na wyposażeniu działa wyśmienicie to grot typu 0.8c (cienki na 0.8mm) nie radził sobie praktycznie z żadnych elementem chyba że z cyną samą. Zmiana temperatury nie wnosiła nic, użycie fluxów także, przylutowanie złacza mini usb w telefonie komórkowym musiałem odłożyć na później. Podobnie było z grotem typu 3K nie radził sobie z zadaną temperaturą i spoiwem, więc dałem sobie spokój. Czy stacje Oki działają z podobnymi grotami lepiej? Bo ochów i achów jest podobna ilość jak w przypadku stacji quick ale jak zwykle naganiacze internetowi działają w najlepsze więc chciałbym zwrócić się do użytkowników tych stacji tylko i wyłącznie. Ewentualnie rozważam zakup stacji serii MX. Dziękuję i pozdrawiam.

Kupiłem JBC jest jak narazie super.

Ostatnio edytowano 10 września 2012, 01:19 przez gathor, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Proszę poprawić pisownię. W szczególności uzupełnić znaki interpunkcyjne.

Re: Opinia na temat stacji Oki/Metcal

przez Google Adsense [BOT] 9 września 2012, 16:35