• Pendrive Kingston DT G4 64GB uszkodzony kontroler PS2251

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Pendrive Kingston DT G4 64GB uszkodzony kontroler PS2251

przez yasiu83 29 lipca 2021, 12:23
Cześć. Trafił do mnie taki pendrive z dziurą w kontrolerze Phison PS2251-07-V. Nowy kontroler przyszedł już jakiś czas temu od majfrienda bo u nas nie znalazłem. Kupiłem nawet nowy taki pendrive ale kontroler się różni. Nie wiem jak się za to zabrać i od czego zacząć tak aby nie stracić danych. Po wymianie kontrolera trzeba go zaprogramować?

Re: Pendrive Kingston DT G4 64GB uszkodzony kontroler PS2251

przez Google Adsense [BOT] 29 lipca 2021, 12:23

#2 Re: Pendrive Kingston DT G4 64GB uszkodzony kontroler PS2251  [ROZWIĄZANY]

przez Kaleron 29 lipca 2021, 13:31
Jeśli chcesz odzyskać dane, kupno kontrolera nie przybliża Cię do tego celu. Powinieneś wylutować układ(y) NAND, przeczytać na programatorze i składać obraz struktury logicznej na podstawie binarki(ek).
Jeśli chodzi o oprogramowanie układowe nośników NANDowych - można je z grubsza podzielić na dwie części: podstawowy mikrokod znajdujący się w ROMie (czasem zintegrowanym w kontrolerze) i część znajdującą się w układach NAND. Dla dostępu do danych szczególne znaczenie mają tablice translacji przechowujące informację o tym, w których fizycznych adresach układów znajdują się dane odpowiadające żądanym adresom LBA - ich uszkodzenie często jest powodem, że kontroler odcina dostęp do NANDów i urządzenie zgłasza się z zerową pojemnością. Te dwie części oprogramowania układowego ( w ROMie i w NANDach) muszą być zgodne. Podstawienie innego kontrolera i próba zaprogramowania urządzenia skończy się inicjalizacją układów NAND, podczas której stracisz istotne i unikatowe dla danego nośnika części oprogramowania, przy czym o ile jeszcze np. tablicę defektów pendrive sobie odtworzy znajdując uszkodzone bloki, to tablice translacji utworzy na nowo przy okazji grzebiąc szanse na odzyskanie starych danych.
Z kolei to, że w "takich samych" pendrivach układy się różnią wynika to z tego, że producenci upraszczają sobie marketing pakując technicznie różne urządzenia wykorzystujące różne scalaki do takich samych obudów - byleby tylko miały względnie zbliżone parametry. To samo dzieje się też z SSDkami, gdzie np. SP S55 możesz spotkać i na PS3111 i na SM2258 w różnych wariantach i z dość szeroką gamą NANDów.

#3 Re: Pendrive Kingston DT G4 64GB uszkodzony kontroler PS2251

przez yasiu83 29 lipca 2021, 13:44
Dzięki za naświetlenie tematu. Nie mam odpowiedniego sprzętu aby odczytać zawartość kości pamięci więc odpuszczam tą naprawę.

Re: Pendrive Kingston DT G4 64GB uszkodzony kontroler PS2251

przez Google Adsense [BOT] 29 lipca 2021, 13:44