• Philips 49PUS6482/12 - Problem z podświetleniem LED

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Philips 49PUS6482/12 - Problem z podświetleniem LED

przez scarman20 22 marca 2023, 16:01
Witam. Proszę o poradę w sprawie naprawy podświetlenia w wyżej wymienionym modelu. Na płycie zasilacza zwarty mosfet Q8101 oraz wystrzelony C8113. Nie miałem pod ręką podobnego mosfetu dlatego zamówiłem drugi używany zasilacz rzekomo sprawny. Po zamontowaniu go telewizor załącza się z podświetleniem ale działa tak kilka sekund i podświetlenie gaśnie (telewizor działa dalej). Dostałem się do listw ledowych, sprawdziłem je testerem i wszystkie równo i ładnie świecą. Teraz już zgłupiałem, czy ten zasilacz który zamontowałem jest wadliwy czy jest problem z ledami i spowodowały one uszkodzenie poprzedniego zasilacza. Co ciekawe jak przyłożę sondy miernika do wyjścia zasilania ledów to podświetlenie ponownie się zapala, napięcie 33.3V i tak przez kilka sekund, po czym napięcie spada do 0V diody gasną i tak w kółko. Z odpiętymi ledami zasilacz zachowuje się identycznie, czyli też pojawia się 33.3V po chwili spada do zera i za chwilę znowu się pojawia. Czy to jest prawidłowe zachowanie zasilacza? Nie wiem czy zamawiać nowe podświetlenie, czy da się to jakoś sprawdzić?
Czy napięcie na wyjściu ledów powinno być cały czas nawet z odłączoną kostką?
Oznaczenie zasilacza: 715G8672-P02-000-002H
Z góry dzięki za wskazówki. Pozdrawiam

Re: Philips 49PUS6482/12 - Problem z podświetleniem LED

przez Google Adsense [BOT] 22 marca 2023, 16:01

#2 Re: Philips 49PUS6482/12 - Problem z podświetleniem LED

przez ado 22 marca 2023, 20:37
Witam często spotykam się z uszkodzeniami tego typu „wystrzelony C8113”, i jest to wina wyłącznie kondensatora a skutkiem jest uszkodzenie mosfeta .
Moim zdaniem Ledy chyba są sprawne, próbował bym naprawić oryginalny zasilacz.

#3 Re: Philips 49PUS6482/12 - Problem z podświetleniem LED

przez scarman20 22 marca 2023, 22:32
ado napisał(a):Moim zdaniem Ledy chyba są sprawne, próbował bym naprawić oryginalny zasilacz.

No i słusznie, miałeś racje. Poszedłem za Twoją radą i naprawiłem ten pierwszy zasilacz. Wymieniłem Q8101, Q8102, R8101, C8113 i wszystko jak na razie działa. Takie to zamawianie używanej elektroniki, niby miało być wszystko sprawne a okazuje się inaczej. Jedyny plus jest taki że miałem dawcę organów. Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.

Re: Philips 49PUS6482/12 - Problem z podświetleniem LED

przez Google Adsense [BOT] 22 marca 2023, 22:32