• PHILIPS DCM3060/12 - Brak zasilania silnika napędzającego płytę.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 PHILIPS DCM3060/12 - Brak zasilania silnika napędzającego płytę.

przez Grubskee 28 września 2014, 21:38
Mam dość dużo nowych odtwarzaczy na iPoda do naprawy. Trafił mi się model w którym silniczek od napędzania płyty jest sprawny natomiast z płyty głównej brak napięcia (Mierzyłem przy pomocy multimetra, napięcie zmienia się tylko o dziesiąte wolta). Niestety w wszystkich nowych modelach ścieżki idą wewnątrz płyty głównej, czy jest może dostępnym jakiś sposób aby prześwietlić taką płytę by sprawdzić połączenia? W poprzedniej sztuce którą rozebrałem prawdopodobnie były popalone ścieżki wewnątrz płyty gdyż na zewnątrz były ścieżki za pomocą drucików polutowane. Być może w tym przypadku także uszkodziła się ścieżka w środku. Lub może ścieżka jest sprawna tylko jakiś układ/element na płycie głównej jest uszkodzony. Tylko w takim wypadku jak znaleźć połączenie?

Na zdjęciu zaznaczyłem na czerwono miejsce w którym powinien iść sygnał do silnika.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: PHILIPS DCM3060/12 - Brak zasilania silnika napędzającego płytę.

przez Google Adsense [BOT] 28 września 2014, 21:38

#2 Re: PHILIPS DCM3060/12 - Brak zasilania silnika napędzającego płytę.

przez amorphe 28 września 2014, 22:16
Sprawdź, czy zaznaczone przez Ciebie punkty podłączenia silnika spin w gnieździe łączą się z wyprowadzeniami 17 i 18 układu SCA4720.
Te same punkty mogą także łączyć się poprzez rezystory 10kΩ z wyprowadzeniami 50 i 51 układu ALI M5673.

Obrazek

#3 Polaczenie jest

przez Grubskee 29 września 2014, 15:17
Polaczenie miedzy gniazdem a SCA4720 jest. SCA do wymiany? Czy sprawdzić cos jeszcze

#4 Re: PHILIPS DCM3060/12 - Brak zasilania silnika napędzającego płytę.

przez amorphe 29 września 2014, 19:58
Czy sprawdzić cos jeszcze

A owszem.
Przesuń ręcznie sanki z laserem do np. połowy zakresu ruchu i przyjrzyj się, czy po zamknięciu kieszeni (lub zasymulowaniu zamknięcia) laser wraca do talerzyka spin motor i następuje ogniskowanie lasera.
Ostrożnie, pod kątem możesz sprawdzić czy świeci sam laser.

Sprawdź też, cz pojawia się jakiekolwiek napięcie na n.23 drivera SCA.

Przyczyn może być kilka - bywa, że przyczyną objawów o których piszesz jest badziewnej jakości czujnik pozycji spoczynkowej sanek (który potrafi czasami "załapać")
A jeszcze częściej przyczyną jest sam laser (pogorszona emisja - tylko w tym wypadku piszesz o nowych sprzętach), lub po prostu niedokładne lutowanie.

Re: PHILIPS DCM3060/12 - Brak zasilania silnika napędzającego płytę.

przez Google Adsense [BOT] 30 września 2014, 18:10
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).