• Piecyk BGA - Homemade.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Piecyk BGA - Homemade.

przez gts 8 stycznia 2011, 14:08
Witam.

W tym temacie chciałem przedstawić, jak niewielkim kosztem zmontować sobie bardzo pomocne urządzenie przy reballingu jakim jest piecyk do roztapiania kulek na układzie.

Co nam będzie potrzebne:

Stacja lutownicza, np PT 937 50-60W - ok 150 zł
Obudowa tygla lutowniczego np TC11 - (cały tygiel ok 60 zł)
2 lub 3 grzałki od kolby stacji lutowniczej PT 937 - 19 zł
Aluminiowy radiator 50/50 mm - 0 zł
Kostki elektryczne ceramiczne - 5 zł
Kawałek izolatora - może być kawałek tekstolitu - kilka zł.
Opcjonalnym elementem jest mocny - 100 W - transformator 230-25V najlepiej z odczepem na 10 V - nowy ok 110 zł, używka na aukcji nawet i 5 zł.

Kolbę stacji lutowniczej i tygielek należy rozmontować. W aluminiowym radiatorze usuwamy żeberka i nawiercamy w jednym z boków 4 otwory fi 4 mm o długości grzałek (ok 50 mm) i w równych odstępach. W otwory wprowadzamy 3 dodatkowe grzałki i jedną wymontowaną z kolby. Radiator z tak zamontowanymi grzałkami należy zamontować na kawałku izolatora. Między izolator a radiator dobrze jest włożyć trochę wełny mineralnej która znajduje się w tyglu - bez problemu można zastosować wełnę używaną w budownictwie. W radiatorze należy nawiercić 2 otwory aby odpowiednio długimi śrubkami zamontować radiator - element grzejny, do izolatora.

Jednym z istotnych aspektów jest wydajność transformatora w zakupionej stacji. Deklarowana moc stacji to ok 50-60 W i spokojnie sprawdza się przy podłączeniu termopęsety, w której są 2 grzałki.
Każda grzałka to pobór ok 1 A, czyli 25W, ja dokonałem prób na oryginalnym trafo i doszedłem do tego, że po zastosowaniu w obudowie stacji niewielkiego wiatraczka z systemu chłodzącego procesor oryginalny trafo zasili bez problemu 3 grzałki a jego temperatura pracy nie przekracza 30 stopni. Jednak takie rozwiązanie jest nieco nieeleganckie i uważam, że należy zastosować odpowiedni transformator - bez większego problemu w tej obudowie zmieści się trafo o mocy 100W.

Drobnym problemem może być znalezienie trafo z dodatkowym uzwojeniem lub odczepem na ok 10-12V.Tu jest pole do popisu inwencji twórczej montującego taki piecyk, owe 10 V jest potrzebne do zasilenia elektroniki stacji. Dodatkowym utrudnieniem jest nawiercenie tak długich otworów w tak niewielkim elemencie jakim jest radiator, gdyż nie każdy ma dostęp do wiertarki kolumnowej.
Można w takim radiatorze wyciąć szlifierką kątową 3 lub 4 bruzdy od spodu i w nich umieścić grzałki, oczywiście nie należy zapomnieć o wełnie jako dobrym izolatorze, aby ciepło nie uciekało w dół. Przewody termopary z jednej ze środkowych grzałek oraz od elementów grzejnych łączymy odpowiednio z przewodami które pierwotnie szły do kolby.

Tak zmontowany element grzejny montujemy w obudowie od tygielka i od tego momentu możemy przystąpić do wygodnego wtapiania kulek w pady na układzie który akurat mamy na warsztacie.

Niestety na tą chwilę nie mam zrobionych zdjęć ale jeśli znajdę trochę czasu to te zdjęcia tutaj umieszczę.

Re: Piecyk BGA - Homemade.

przez Google Adsense [BOT] 8 stycznia 2011, 14:08

#2 Re: Piecyk BGA - Homemade.

przez bull475 8 stycznia 2011, 18:05
ciekawe... czekam koniecznie na zdjęcia ! ;)

#3 Re: Piecyk BGA - Homemade.

przez benchmarek 8 stycznia 2011, 21:21
Ile czasu trzeba grzać układ żeby kule sie stopiły, zakladajac że piec jest zimny?

#4 Re: Piecyk BGA - Homemade.

przez gts 9 stycznia 2011, 09:49
benchmarek napisał(a):Ile czasu trzeba grzać układ żeby kule sie stopiły, zakladajac że piec jest zimny?

I tu jest problem przy trzech grzałkach, wtedy osiągnięcie 190 stopni na powierzchni elementu grzejnego to kilka minut. Przy czterech grzałkach czas ten, to mniej więcej tyle ile potrzeba kolbie aby nagrzać się do temperatury pracy.

W zasadzie wydłużony czas osiągania potrzebnej temperatury dla mnie nie stanowi problemu. Zazwyczaj kiedy rano staję przy stole serwisowym, to wszystkie urządzenia są wtedy włączane, wyłączam je dopiero kiedy wychodzę... tak więc piecyk jest cały czas włączony.

Jeszcze jedna drobna informacja - przy 7 mm grubości radiatora i wielkości 50/50 mm, temperatura pracy (ok 190 stopni) jest osiągana przy ok 270 stopniach na grzałce.

Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że prędkość nagrzewania jest też zależna od bezwładności cieplnej radiatora, inaczej od jego gabarytów.

#5 Re: Piecyk BGA - Homemade.

przez kamil198405 9 stycznia 2011, 21:27
Opis przypomina piecyk z pccenter sprzedawany na all... za bajońską sumę 1800 zł. Z niecierpliwością czekam na zdjęcia projektu

#6 Re: Piecyk BGA - Homemade.

przez kangunga 11 stycznia 2011, 23:33
Nie prościej by ci było kupić jakiś termoregulator w wyjściem przekaźnikowym i z 3 grzałki patronowe, jakąś najtańsza termoparę może być do tego nawet PT100.
Obudowa wiadomo zależy od inwencji twórczej. Jeśli zastosujesz radiator od jakiegoś procka ze starej stacjonarki to możesz sobie również wykombinować chłodzenie po procesie. Całość nie powinna przekroczyć 300 zł. Kombinuj dalej. Mnie sie wszystko udało zmieścić w obudowie aluminiowej po kieszeni na dysk 3,5". Pierwszą z konstrukcji miałem umieszczoną w obudowie po zasilaczu. Kto pamięta czasy ileś lat temu jak kulki wygrzewało się na starym żelasku wstyt sie teraz przyznać. Co do piecyka z Pc center jak widze nie mają konkurencji dlatego taka cena.

#7 Re: Piecyk BGA - Homemade.

przez gts 12 stycznia 2011, 20:53
kamil198405 napisał(a):Opis przypomina piecyk z pccenter sprzedawany na all... za bajońską sumę 1800 zł. Z niecierpliwością czekam na zdjęcia projektu

No co Ty :) - chyba PCCENTER sie na mnie nie obrazi :P

Drobna modyfikacja - zamiast trafo z jednym uzwojeniem 25 V mozna zastosowac taki do hallogenow z 2 x 12 V (np TST 150/002) i dla grzalek uzwojenia polaczyc szeregowo a do zasilenia elektroniki wziac 12. Wypada jeszcze wymienic triaka na jakis mocniejszy np BTA26 i doczepic kawalek radiatorka.

#8 Re: Piecyk BGA - Homemade.

przez arczi 6 marca 2012, 02:39
Witam.
Troszkę odgrzeje kotleta :)
Na forum kilka osób posiada zmontowane takie piecyki, czy mógłby się ktoś pochwalić swoim dziełem ? Jestem bardzo ciekawy efektu końcowego.