• Pierwszy reballing -kilka pytań

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#21 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez bary 10 maja 2013, 11:50
Skąd mam wiedzieć czy uklad wlutował się do płyty (ile grzać)? Ktoś na inny forum twierdził że należy go delikatnie trącić i sprawdzić czy srężynuje, ale większość odradza tego gdyż kulki magą sie zlać

Wystarczy obserwować układ, pod koniec procesu delikatnie siądzie na swoim miejscu. Nie trzeba nic trącać.

Re: Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez Google Adsense [BOT] 10 maja 2013, 11:50

#22 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez ppgg1 10 maja 2013, 14:53
Wystarczy obserwować układ, pod koniec procesu delikatnie siądzie na swoim miejscu.

Po wymianie kulek na bezołowiowe konieczne jest dogrzanie układu od góry hotem aby siadł, czy sam podgrzewacz (INT883) da sobie radę?

#23 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez bary 10 maja 2013, 15:30
Wszystko zależy od ustawienia podgrzewacza i warunków panujących w pomieszczeniu. Najlepiej poćwiczyć sobie na jakichś starych płytach.

#24 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez shakez 10 maja 2013, 18:35
ppgg1 napisał(a):Po wymianie kulek na bezołowiowe konieczne jest dogrzanie układu od góry hotem aby siadł, czy sam podgrzewacz (INT883) da sobie radę?

Ekspertem to ja nie jestem ale tak na chłopski rozum. Żeby osiągnąć samym podgrzewaczem temperaturę nad płytą 225 stopni to pod nią musiało by być pewnie z 350 więc o efektach takiego działania nie trzeba wiele mówić.

#25 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez delp 10 maja 2013, 22:01
Ciężko Ci coś doradzić w 100%, w szczególności jeśli masz stację DIY.
Nawet kupując gotową musisz sobie ją "skalibrować".
Ja osobiście żeby uzyskać na płycie temp. ok.170st. koło układu muszę nagrzać promienniki do temp. ok.320-350st.
Jest to w dużej mierze uzależnione od odległości płyty od podgrzewacza, a po drugie pomiar jest z termopary wbudowanej w promiennik, a nie termopary pod płytą.
Jeśli będziesz stawiał układ na płycie, a dasz za dużo topnika, układ "odpłynie" w bok i nie siądzie na swoim miejscu.
Pozostaje testować i próbować na "złomach".
Polecam ten post i wiele innych dostępnych na forum.
viewtopic.php?f=112&t=1028&hilit=reballing

#26 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez franekx6 11 maja 2013, 09:28
Ja z kolei aby uzyskać po d układem ~180-190 stopni, nagrzewam promienniki do około 220 stopni, co lepsze, rozmawiałem raz z innym użytkownikiem tego samego podgrzewacza i mówi że aby uzyskać 180-190 stopni pod układem promiennik nagrzewa do około 350 stopni. Więc jedynie testowanie na "żywym organizmie" wchodzi w grę

#27 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez shakez 11 maja 2013, 15:47
Dotarły wczoraj do mnie kule ołowiane.
Dziś sprawdziłem jak pujdzie mi ich postawienie.
Na początek wtopiłem 2wie na rogach układu hotem.
Posmarowałem cieniuteńko wartonem, położyłem sito i zasypałem.
Następnie położyłem całość na stole i dwoma palcami podniosłem sito delikatnie do góry.
Układ nie podniósł się razem z sitem ponieważ fluxu było bardzo mało.
Wtopiłem samym hotem w temperaturze 350 stopni. Najpierw z wysoka powoli podnosząc temperaturę układu aż do około 5-10 mm nad układem.
Kule siadły ale nie obeszło sie bez rewelacji. Dwie się zlały a kilka nie wtopiło chyba z winy zbyt małej ilości fluksu bo raczej nie z powodu temperatury. Niektóre tez nie stały równiutko więc posmarowałem ponownie fluxem i po podgrzaniu wyprostowały się.

Teraz czas spróbować z płyta która nie jest przeznaczona na szrot. Zobaczymy jakie będą efekty po wlutowaniu zakulkowanego przeze mnie układu na płytę.

#28 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez delp 11 maja 2013, 16:37
Jeśli masz sita do grzania bezpośredniego to po co je ściągasz?

#29 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez shakez 11 maja 2013, 18:04
Ściągam bo absorbują dużo ciepła i bez sit lepiej widać jak kule siadają. No i po zakończonym kulkowaniu nie trzeba odrywać sit i ich wyginać (przy topniku AIM). Na początku też chciałem grzać z sitami ale teraz idąc za radą bardziej doświadczonych kolegów też mogę polecić metodę z kulkami na krawędziach układów.

Właśnie zakulkowałem drugi układ (ten ma trafić już na płytę) właśnie tą metodą.
Oby nie zapeszyć ale wyszedł po prostu rewelacyjnie. Pięć dni siedzenia przy sprzęcie w końcu zwieńczone sukcesem. Kuleczki siadły równiutko, nic się nie zlało i nic nie odpadło.
Jedno co zmieniłem tym razem to że tak powiem wydłużyłem "profil". Baaaardo powoli opuszczałem hota coraz niżej by przyrost temperatury był powolny. Może to nie niepotrzebne ale tak właśnie będę robił. W niczym to nie przeszkadza a zdecydowanie może pomóc.

Pozostaje jeszcze wlutować układ na płytę. Mam zamiar zrobić to w identyczny sposób jak przy wylucie. Te same nastawy podgrzewacza i hota.
Ile dać topniku na płytę? Tak cienko jak na układ dawałem?

-- Dodano: sobota, 11 maja 2013, 20:32 --

Po wlutowaniu nowego kładu (SB Platforma Teresa20) na płycie nie ma już zwarcia i przetwornica główna pracuje stabilnie. Można więc przypuszczać że południe wlutowane prawidłowo. Po niedzieli przetestuje płytę dokładniej i wtedy będę wiedział czy wszystko jest OK.

A co do topniku dałem tyle samo na płytę co na układ przy kulkowaniu.

#30 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań 

przez cyborgctm 11 maja 2013, 20:51
shakez napisał(a):... Pięć dni siedzenia przy sprzęcie w końcu zwieńczone sukcesem. ...

Trening czyni mistrza. :D

#31 Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez shakez 11 maja 2013, 20:57
cyborgctm - jako że wykonałem cały reballing twoją metodą klikam POMÓGŁ.
Dzięki.

Re: Pierwszy reballing -kilka pytań

przez Google Adsense [BOT] 11 maja 2013, 20:57