• Płyta asrock 970Pro3 nie działa

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Płyta asrock 970Pro3 nie działa

przez tezaap 27 czerwca 2013, 17:44
Witam!
Płyta jak w temacie: po włączeniu kręcą wiatraki, na testerze POST umieszczonym w PCI świecą się tylko dwie kropki - nowość dla mnie, zazwyczaj w nawet w całkiem uszkodzonej płycie coś się wyświetlało, BIOS wgrany programatorem, sprawdzone na drugiej kości, na 100% OK. Płyta włącza się prawidłowo po naciśnięciu PWR ale po wyciśnięciu nie wyłącza się - trzeba wyłączyć zasilacz. Na kości I/O NCT6776D na 82 PWROK błędne napięcie ponad 5V, sprawdziłem na podobnym asrocku - powinno być około 1V. Na nóżkach 43-50 zera (dlatego cyfry na testerze nie świecą) z wyjątkiem 48 - prawdopodobnie odpowiedzialne za wyświetlanie kropek.
Napięcia dobre wszystkie, mierzone na zasilaczu a także na kościach płyty. Nie mam żadnego schematu podobnej chociaż płyty, mam tylko z intelem więc trudno szukać.
Reasumując nie widzę uszkodzenia mostka bo wyświetlałby się kod 01 lub 02 lub chociaż cokolwiek. Najbardziej prawdopodobne - uszkodzenie kości I/O ale przecież jednak dziwne są same zera na LEDY więc chyba nie tędy droga (świeciłaby się chociaż jakaś kreska) zresztą uszkodzona kość I/O zazwyczaj mocno grzeje.
Wygląda, że POST zupełnie nie startuje, wszystko to samo czy płyta goła, czy ma wsadzone procesor i pamięci. Tak sam gdy wyjmę kość BIOSA czy ją włożę. Mnie wygląda na jakąś przerwę w układzie, która generalnie uniemożliwia start. Wizualnie bez zastrzeżeń - ogłądana wnikliwie - podobnie bez zastrzeżeń stan obu mostków. Nie widać żadnych zwarć, po włączeniu, kości umarkowanie ciepłe - tak jak powinny być nic się nadmiernie nie grzeje.
Może ktoś ma jakiś pomysł lub schemat elektroniczny podobnej płyty np 890 Extreme 3 lub 4 lub podobnej.
Będę wdzięczny za sugestie, jeżeli czegoś nie napisałem chętnie dopiszę.
pozdrawiam Aleksander.

Re: Płyta asrock 970Pro3 nie działa

przez Google Adsense [BOT] 27 czerwca 2013, 17:44
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).