• Płyta główna Asus b550M-A prime po update BIOS bootloop

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Płyta główna Asus b550M-A prime po update BIOS bootloop

przez 244424 29 marca 2024, 22:36
Dzień dobry

Postanowiłem w płycie głównej asus b550M-A prime WiFi zrobić aktualizacje bios. Plik ze strony producenta na pendrive, aktualizacja odpalona z poziomu bios przeszła pomyślnie do 100% i płyta już się więcej poprawnie nie uruchomiła. Wpada w bootloop, głośniczek daje jeden krótki sygnał, monitor diodą sygnalizuje, że dostaje sygnał, mignie na czarno i następuje restart. Tester tl631 pokazuje przy restarcie kod b4.
Rzeczy, które zrobiłem/sprawdziłem:
- dwa różne procesory, różne kości ram, różne konfiguracje slotów, inny zasilacz, grafika zintegrowana/pciex
- reset cmos
- odłączone wszystkie peryferia
- programowanie innych wsadów, wymiana samej kości bios

I niestety cały czas to samo. Wsady BIOS biorę ze strony asusa i próbowałem przerabiać z .cap na .rom z użyciem UEFItool lub wycinając część w HxD. Wrzucona wersja BIOS z naklejki na płycie (A03 0239). Pod termowizja nie widać nic nadzwyczajnego. Kod b4 z tego co wyczytałem to problem z usb - płyta restartuje nawet z odpiętymi wszystkimi peryferiami, w samych portach nie znalazłem zwarć.
Gdzie szukać, co sprawdzić?

Re: Płyta główna Asus b550M-A prime po update BIOS bootloop

przez Google Adsense [BOT] 29 marca 2024, 22:36

#2 Re: Płyta główna Asus b550M-A prime po update BIOS bootloop

przez matic 31 marca 2024, 20:15
Hello!

Considering that the fault appeared after the BIOS update, it's most likely something related to the BIOS.

244424 napisał(a):Wsady BIOS biorę ze strony asusa i próbowałem przerabiać z .cap na .rom z użyciem UEFItool lub wycinając część w HxD. Wrzucona wersja BIOS z naklejki na płycie (A03 0239).
Have you reflashed the BIOS chip with programmer?

#3 Re: Płyta główna Asus b550M-A prime po update BIOS bootloop

przez 244424 1 kwietnia 2024, 13:18
Tak, programator ch341 z dostawką na 1.8v. Pamięć 25Q256JWEQ. Programowałem wylutowując kość, oraz przez złącze TPM na płycie.

Najchętniej wrzuciłbym sprawny dump BIOS, niestety swojego nie zrobiłem przed aktualizacją a w internecie nie udało mi się znaleźć.

#4 Re: Płyta główna Asus b550M-A prime po update BIOS bootloop

przez Vogelek23 1 kwietnia 2024, 20:55
244424 napisał(a):Wrzucona wersja BIOS z naklejki na płycie (A03 0239)
Dla tej płyty na stronie Asusa jest dostępny wsad 3404 - próbowałeś ten wsad? W jaki sposób przycinałeś wsad *.CAP aplikacją HxD? Którą część i jakiej długości konkretnie wycinałeś?

Re: Płyta główna Asus b550M-A prime po update BIOS bootloop

przez Google Adsense [BOT] 1 kwietnia 2024, 20:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).