Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: Płyta Intel E210882 - grzeje się układ Winbond WPCD377IAUFG
przez Google Adsense [BOT] • 11 stycznia 2014, 13:46
Przepraszam pomyliłem się ta płyta to E30148-205.
Ma jeszcze oznaczenie DQ45CB.
Pytanie poza konkursem dlaczego na płycie widnieją dwa różne oznaczenia????
Wiem płyty są na allegro.
Grzeje się KBC ale nigdzie nie mogę znaleźć dokumentacji do tego modelu KBC.
Gdyby ktoś posiadał datasheet to byłbym wdzięczny.
Czy taki układ może grzać się sam od siebie tzn być uszkodzony wewnątrz czy głównie przyczyną grzania się układu jest zwarcie na którejś z gałęzi.
Jeżeli zwarcie dokumentacja była by pomocna bo sprawdziłbym rezystancję nóg względem masy.
Może to by mnie naprowadziło która gałąź jest uszkodzona.
Ma jeszcze oznaczenie DQ45CB.
Pytanie poza konkursem dlaczego na płycie widnieją dwa różne oznaczenia????
Wiem płyty są na allegro.
Grzeje się KBC ale nigdzie nie mogę znaleźć dokumentacji do tego modelu KBC.
Gdyby ktoś posiadał datasheet to byłbym wdzięczny.
Czy taki układ może grzać się sam od siebie tzn być uszkodzony wewnątrz czy głównie przyczyną grzania się układu jest zwarcie na którejś z gałęzi.
Jeżeli zwarcie dokumentacja była by pomocna bo sprawdziłbym rezystancję nóg względem masy.
Może to by mnie naprowadziło która gałąź jest uszkodzona.
#4 Re: Płyta Intel E210882 - grzeje się układ Winbond WPCD377IAUFG
przez pocinas • 30 maja 2014, 17:56
Układy KBC częściej padają z jakiś zewnętrznych czynników, problemy poza KBC, oczywiście samo KBC samo z siebie też może, w wielu przypadkach dostaje zwarcie na linii zasilania 3,3V. Proponuję wylutować i sprawdzić. jedynym wyjściem raczej na upewnienie się czy to KBC to jego podmiana, KBC w 90% przypadków powinien być o identycznym oznaczeniu, zdaża się że o podobnym działa, jednak to już trzeba testować fizycznie czy taka zamiana zadziała. W przypadku pecetów wątpię aby ktoś takowe podmiany robił o ile ktoś bawił się, bo raczej w większości sytuacji takie są nie opłacalne, ponieważ płyty Desktopowe są stosunkowo tanie, no chyba że to płyta nietyp z jakiś gotowców Firmowych zestawów.
Re: Płyta Intel E210882 - grzeje się układ Winbond WPCD377IAUFG
przez Google Adsense [BOT] • 30 maja 2014, 17:56
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).