• Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG

przez Vogelek23 6 grudnia 2024, 22:10
Koleżanki i Koledzy,

Borykam się z zaprogramowaniem czystego IT8227VG (obudowa BGA) na płycie NM-D131 z laptopa Lenovo. Płyta ta jest wyposażona w dwa porty USB-C, na których mam 5V @ 10mA (to samo na obu i we wszystkich kierunkach). Zwarć na płycie obecnie brak - jedynym znalezionym "poszkodowanym" był EC (zwarcie na +3VL - po podłączeniu zasilacza pobór 60mA, grzał się sterownik przetwornicy 3/5V). EC wymieniony na nowy (czysty) i tu zaczynają się "schody". W bazie SVOD był dostępny tylko jeden pinout dla tej płyty, ale nieskonfigurowany, więc utworzyłem własny, bazując na schemacie. Niestety, po podłączeniu zasilania (gdy weryfikacja pinów jest poprawna, wszystkie zielone) EC nie jest zasilany i nie odczytuje jego ID. Po podaniu 20V za bezpiecznik, lub wpięciu baterii, EC jest zasilany poprawnie, ale nadal brak komunikacji z programatorem.

Czy ktokolwiek pracował już z tą płytą i programowaniem EC? Za pomoc w zaprogramowaniu EC oferuję nagrodę: 100 Punktów z możliwością zamiany na 100zł (PayPal).

Re: Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2024, 22:10

#3 Re: Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 11 grudnia 2024, 14:11
Dobra, chyba już przemęczony jestem i potrzebuję urlopu, jak kania dżdżu... Po diagnostyce uszkodzenia EC wymieniłem go na nowy, ale zapomniałem zalutować z powrotem zworkę PJ2001, którą rozlutowałem do próby zwarciowej. Po zalutowaniu zworki płyta wchodzi na 20V i programuje automatycznie czysty EC (co trwa raptem kila sekund). Komunikacja SVOD z EC jest poprawna na pinoucie, który zamieściłem w bazie SVOD - mogę czytać układ, kasować, programować i wszystko działa. Temat uważam za zakończony.

Re: Płyta NM-D131 od Lenovo - odczyt i zapis IT8227VG  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 11 grudnia 2024, 14:11