• Płyty do reinstalacji systemu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale dozwolone są wyłącznie dyskusje dotyczące zagadnień prawnych.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych.
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy, nie pomawiamy.

#1 Płyty do reinstalacji systemu.

przez KodIT 3 marca 2013, 18:32
Posiadacie oryginalne nośniki do wszystkich możliwych wersji windowsa, żeby w razie potrzeby przeinstalować klientowi system?

Mam na myśli sytuacje, że klient przynosi sprzęt (np. laptopa) z naklejką coa ale bez nośnika.
Na dysku nie ma partycji przywracania albo dysk umarł i został wymieniony na nowy.

Co w takim razie robicie? Posiadacie wszystkie płytki oryginalne, czy na potrzeby instalacji posiadacie jakieś "mniej oryginalne", które po wpisaniu klucza ze sprzętu klienta dają legalny system?

Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez Google Adsense [BOT] 3 marca 2013, 18:32

#2 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez michal3411 3 marca 2013, 19:47
Nie ma czegoś takiego jak "mniej legalne/oryginalne".

"... które po wpisaniu klucza ze sprzętu klienta dają legalny system? ..."

Wpisanie numeru klucza nie gwarantuje że oprogramowanie staje się legalne, czasem wręcz przeciwnie.

#3 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez KodIT 3 marca 2013, 20:42
W takim razie jakie są legalne opcje rozwiązania takiego problemu poza proszeniem klienta, żeby przyniósł swoją płytę (o ile ją ma).

#4 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez michal3411 3 marca 2013, 20:56
Zainstaluj mu wersje XX-dniową, lub jakąś inną testową, po jakimś okresie będzie sobie mógł ją usunąć, wykupić, bądź inaczej zalegalizować.

#5 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez KodIT 3 marca 2013, 21:10
Z tą wersją 30-dniową to trochę ciężko byłoby w niektórych przypadkach. Już widzę jak przysłowiowa blondynka legalizuje takiego triala :)

A co np. z opcją instalacji systemu z oryginalnej płyty dostarczonej do innego laptopa (innego producenta)?

#6 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez michal3411 3 marca 2013, 21:15
Jak płyta z dedykacją to sobie wybij z głowy, nawet jak się zainstaluje, przejdzie weryfikacje to i tak nie będzie legalne.

Po drugie czytałeś licencję?

#7 Re: Płyty do reinstalacji systemu.  [ROZWIĄZANY]

przez gathor 7 marca 2013, 02:06
Koledzy.
Prawo mówi jasno. Zakupujemy LICENCJE (klucz podany pod laptopem) a nie płytę. Płyta jest tylko nośnikiem i nie musi być oryginalna jeżeli takową licencję posiadamy. Wpisując podczas instalacji klucz podany na naklejce na laptopie oprogramowanie jest w pełni legalne. Proszę poczytać dokładnie warunki licencyjne, tam wszystko jest opisane.
Swoją drogą... Był nawet czas, kiedy szło pobrać obraz płyty systemu operacyjnego ze strony Microsoftu. Zaprzestali udostępniać je prawdopodobnie z uwagi na ogromne obciążenie serwerów.

#8 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez SELLKOM 7 marca 2013, 04:29
gathor napisał(a):Koledzy.
Prawo mówi jasno. Zakupujemy LICENCJE (klucz podany pod laptopem) a nie płytę. Płyta jest tylko nośnikiem i nie musi być oryginalna jeżeli takową licencję posiadamy. Wpisując podczas instalacji klucz podany na naklejce na laptopie oprogramowanie jest w pełni legalne. Proszę poczytać dokładnie warunki licencyjne, tam wszystko jest opisane.
Swoją drogą... Był nawet czas, kiedy szło pobrać obraz płyty systemu operacyjnego ze strony Microsoftu. Zaprzestali udostępniać je prawdopodobnie z uwagi na ogromne obciążenie serwerów.

Amen.

Tak odbiegając ciut od zagadnienia, klucz produktu z zainstalowanego sytemu z partycji recovery nigdy (albo ja się z tym nigdy nie spotkałem) nie zgadza się z tym spod naklejki, i co wtedy też jest w tym przypadku naruszenie licencji?

#9 Re: Odp: Płyty do reinstalacji systemu.

przez wolek 7 marca 2013, 06:59
Możesz posiadać tylko oryginalne płyty microsoft, sprawdzone w praktyce.

#10 Re: Odp: Płyty do reinstalacji systemu.

przez KodIT 7 marca 2013, 09:35
wolek napisał(a):Możesz posiadać tylko oryginalne płyty microsoft, sprawdzone w praktyce.

A co jak mam oryginalną płytę z windowsem ale nie od microsoftu lecz od della, hp itp.

#11 Re: Odp: Płyty do reinstalacji systemu.

przez wolek 7 marca 2013, 09:52
Źle napisałem. Chodziło mi o to, że nie może być to skopiowana płyta.

#12 Re: Odp: Płyty do reinstalacji systemu.

przez gathor 7 marca 2013, 14:56
wolek napisał(a):Źle napisałem. Chodziło mi o to, że nie może być to skopiowana płyta.

Kto tak koledze powiedział? Płyta może być kopowana nawet milion razy i nikt tego zabronić nie może. Nie wolno natomiast takimi płytami handlować ani rozpowszechniać. Wg. Polskiego prawa mogę posiadać kopię zakupionego przeze mnie oprogramowania, plyt audio, video i innych dla własnego użytku. Ponad to, aby policja mogła cokolwiek zrobić koledze po znalezieniu skopiowanej płyty to Microsoft musi wystąpić z wnioskiem o ściganie, a kolega ma obowiązek przedstawić zakup licencji przed sądem. Takim dowodem jest naklejka na spodzie laptopa. Ponadto. Co kolega zrobi w momencie zakupu klucza przez internet bezpośrednio ze strony Microsoftu? Przecież nie pójdzie on do sklepu w celu zakupu kolejnej licencji bo nie miał on oryginalnego nośnika.
Proszę nie mieszać koledze w głowie zanim sie nie zapozna dokładnie z prawem autorskim.

#13 Re: Odp: Płyty do reinstalacji systemu.

przez wolek 7 marca 2013, 15:18
U mnie sprawa skończyła się w sądzie. W/g polskiego prawa można posiadać kopię na własny użytek płyt audio i wideo, nie z programami.

#14 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez Usunięty Użytkownik 402 7 marca 2013, 15:32
Skoro sam Bill udostępniał systemy do pobrania i do samodzielnej aktywacji kluczem z naklejki to chyba legalność została zachowana. Kupujący laptopa ze sklepu nabywa prawa do swojej kopii windows jaką ma jedynie na dysku i w przypadku jego uszkodzenia i wgrania kopii pobranej od Billa czy recovery z cd i aktywowania jej kluczem z naklejki to chyba nadal zachowuje legalność.

Trzeba pomęczyć działa Microsoftu w tej kwestii i wypytać.

#15 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez gathor 7 marca 2013, 17:06
Trzeba pomęczyć działa Microsoftu w tej kwestii i wypytać.

Już dawno o to pytałem.
Po tym co mi odpowiedziano nie posiadałem już ani jednej oryginalnej płyty w serwisie,a zakup "oryginalnego" nośnika z Windowsem Vista był moim ostatnim.
Jeśli ktokolwiek chce instalować system operacyjny ze swojego "oryginalnego" nośnika, to jego sprawa. Microsoft odstępuje od karania osób, które system zainstalowały z płyty pobranej w sieci, ale aktywowanej zakupionym kluczem licencyjnym. Sam Microsoft wypowiedział się na ten temat tym, iż nie płyty on sprzedaje, a system operacyjny, który się na niej znajduje i to za niego pobierana jest opłata i udzielane prawo do użytku w postaci klucza aktywacyjnego.
wolek napisał(a):W/g polskiego prawa można posiadać kopię na własny użytek płyt audio i wideo, nie z programami.

Prowao Polskie mówi wyraźnie, że jesli zostanie udowodnione nielegalne użytkowanie systemu operacyjnego, bądź oprogramowania, ukaranie następuje na wniosek pokrzywdzonego. Microsoft nie wystąpi z takim wnioskiem dotąd dopuki oprogramowanie aktywowane jest legalnym kluczem.
Jeżeli kolega wylądował w sądzie i (w co wątpię) został ukarany za posiadanie kopii płyt z oprogramowaniem, polecam niezwłocznie zmienić prawnika.

#16 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez jurek1980 7 marca 2013, 20:07
Gathor chyba troszkę się mylisz. Jest coś takiego jak ściganie z urzędu i piractwo pod to podlega. Jak sobie wyobrażasz przysłowiowy nalot na dawny stadion X-lecia czy akademiki. Policja miałaby najpierw skontaktować się z możliwie wszystkimi producentami oprogramowania i twórcami filmów, by ci wypisali wnioski o ściganie?
To działa inaczej. Jeśli jest podejrzenie prowadzona jest kontrola. Potem organ ścigania kontaktuje się z producentami celem weryfikacji jeśli osoba/instytucja podejrzana nie okaże się dowodami zakupu na wskazane oprogramowanie lub oryginałami filmów.
Nie każde nośniki można kopiować i zależy to od licencji. Są licencje gdzie soft można zainstalować tylko na jednym sprzęcie i wymaga to np. dodatkowego dongla czy innego klucza sprzętowego.

#17 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez gathor 7 marca 2013, 22:24
jurek1980 napisał(a):Gathor chyba troszkę się mylisz.

Więc chce mi kolega powiedzieć, że Bill Gates chce mnie automatycznie narazić na grzywnę, bądź więzienie?
Obrazek
jurek1980 napisał(a):Jest coś takiego jak ściganie z urzędu i piractwo pod to podlega.

A gdzie tu padło stwierdzenie o dopuszczeniu się piractwa?

#18 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez KodIT 7 marca 2013, 22:28
LAZY napisał(a):Skoro sam Bill udostępniał systemy do pobrania i do samodzielnej aktywacji kluczem z naklejki to chyba legalność została zachowana.

Udostępnia również wersje polskie?

#19 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez Usunięty Użytkownik 402 7 marca 2013, 22:51
KodIT napisał(a):
LAZY napisał(a):Skoro sam Bill udostępniał systemy do pobrania i do samodzielnej aktywacji kluczem z naklejki to chyba legalność została zachowana.

Zapytaj Billa.

#20 Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez gathor 7 marca 2013, 23:29

A zwrócił kolega uwagę na stronę z jakiej screena wrzuciłem?

Re: Płyty do reinstalacji systemu.

przez Google Adsense [BOT] 7 marca 2013, 23:29