• Podgrzewacz T8280 - opinie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Podgrzewacz T8280 - opinie

przez kamil198405 23 lutego 2011, 22:01
Witam
Chciałbym usłyszeć opinie posiadaczy w/w podgrzewacza mam go do kupienia w dość atrakcyjnej cenie
1. Czy panele rozgrzewają się równomiernie
2. Czy temperatura utrzymywana jest stabilnie
3. Czy podgrzewacz nie ma problemu z rozgrzaniem płyty do temperatury 170-180 st C

Czy ktokolwiek jest mi w stanie pomóc ?. Jutro muszę dać odpowiedź czy się decyduję czy nie

Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez Google Adsense [BOT] 23 lutego 2011, 22:01

#2 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez kamil198405 25 lutego 2011, 22:27
Czy nikt nie pracuje na w/w podgrzewaczu?

#3 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez inokomp 26 lutego 2011, 00:22
Witam. Mam taki podgrzewacz od kilku miesięcy. Na codzień pracuję na takim zbudowanym samemu na promiennikach HTS. T8280 używam awaryjnie, lub kiedy mam dużo pracy. Minusem jego jest długi czas nagrzewania płyty. Można zwiększyć jego efektywność pracy, należy zdemontować fabryczną termoparę (typ-k) i zamontować dokładniejszą. Pomaga również wysunięcie końcówki ku górze, ale czasami trafiają się egzemplarze dopasowane długością i nie ma możliwości regulacji jej wysokości. Co do samej pracy to powiem tak: Xbox- GPU, płyty- (robiłem tylko lapki na nim) - Nvidia duża i mała bez problemu, również południa Intela- północy nie próbowałem, PS3 - raczej nie sądzę. Jeszcze jedna sprawa- idealny do grafik MXM-owych. Do grzania z góry używam stacji Focus + X-cara. Oczywiście robione płyty nie wyginały się, pady nie ruszone. Jeżeli chcesz podeślij info na priv, to prześlę fotki podgrzewacza w akcji.

#4 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez h3nry 26 lutego 2011, 14:20
inokomp napisał(a):Można zwiększyć jego efektywność pracy, należy zdemontować fabryczną termoparę (typ-k) i zamontować dokładniejszą.

Może kolega wyjaśnić szerzej jak się ma efektywność do zastosowanej termopary?

#5 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez kamil198405 26 lutego 2011, 15:04
Najbardziej chodzi mi o informację czy panele grzeją równomiernie i czy da się utrzymać stabilną temperaturę i czy czy rozgrzeję płytę do 170-180 st . H3nry chyba chodziło o wymianę termopary na np omegę aby temperatura mierzona była pod układem tak jak jest np w podgrzewaczach hakko a nie pod płytą jak jest to w orginale.

#6 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez patol 26 lutego 2011, 17:12
Miałem ten podgrzewacz lecz nie byłem zbytnio z niego zadowolony. Grzał dosyć długo, temperatura wskazywana na wyświetlaczu miała się nijak do rzeczywistej. Mocowanie - cóż tak jakby go wcale nie było (prostokątne płyty OK, ale już inne kształty zapomnij, chyba że luźno położysz), poza tym mocowanie trzyma się tylko z przodu, tył "lata" luźno. Dlatego od razu trzeba pomyśleć o własnym mocowaniu. Nie ma również podpórek np. na środku mocowanej płyty.

#7 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez kamil198405 26 lutego 2011, 20:43
Mam niezły mętlik mogę go kupić za 500 zł użyty 2 razy ale niestety kolega doszedł do wniosku że bga to nie dla niego. Tym iż grzeje długo nie przejmuję się. A czy u Ciebie Patol temperatury osiągnięte były utrzymywane stabilnie?

#8 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez Edek 26 lutego 2011, 21:56
Jak sie nie zdecydujesz to ja go odkupię :D

#9 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez inokomp 26 lutego 2011, 22:17
Odnośnie termopary, została zakupiona w selfie koszt ok. 100zł, w poniedziałek postaram się sprawdzić po fakturze jaki to typ. Termopara wystaje ponad grzałki, położona płyta dotyka do niej. U mnie mierzy temperaturę pod płytą. Obok podgrzewacza stoi miernik z pomiarem temperatury i z tej termopary odczytuję temperaturę przy układzie, ot taki układ sobie obrałem. Zdejmowałem układy z różnych płyt, więc rozmieszczenie układu nie zawsze było na środku, z tego wnioskuję że podgrzewacz grzeje w miarę równomiernie. Co do czasu grzania to chwilę grzeje, ale spotkałem się z wersjami ze słabszymi grzałkami (oczywiście w/g tabliczki moc była podana poprawna, a po zdemontowaniu obudowy widać było, że na grzałkach był opis 350W. W temacie wyświetlacza to raczej element dekoracyjny, niż funkcjonalny, można przyjąć że sygnalizuje włączenie podgrzewacza . :)

#10 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez patol 27 lutego 2011, 09:57
Za taką kwotę nawet się nie zastanawiaj. W tej cenie samych grzałek nie kupisz, a dodatkowo masz jeszcze obudowę. Co do stabilności temperatur, to podgrzewacz w miarę dobrze je utrzymywał.

#11 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez czorny 4 kwietnia 2011, 12:33
Witam.

Jakiś czas temu byłem przez chwilę posiadaczem tego podgrzewacza lecz niestety materiał pomiędzy obudową a promiennikiem zaczął się spalać podczas pracy (zapach nie do zniesienia i prawdopodobnie toksyczny bo ból głowy był nie do zniesienia) i odesłałem do sprzedawcy. Drugiego nie kupiłem i nie kupiłbym. Kupione na Ebay`u u Chińskiego sprzedawcy. Oczywiście za wysyłkę zwrotną nie zwrócili.

Pozdrawiam

#12 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez Dawid20 4 maja 2011, 22:57
Ja zakupiłem wyżej wymieniony podgrzewacz na diolut.pl lecz jutro będę go reklamować niestety . Padło chyba sterowanie ponieważ wyświetlacz jest ciemny , kręci się tylko wentylator ... . Miałem go od nowości 5 miesięcy i był nie dużo używany ...

#13 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez Edek 29 czerwca 2011, 22:10
Pytanie do użytkowników: Czy jak już skończycie prace to wyłączacie podgrzewacz od razu? Czy może najpierw wyłączacie grzałki, czekacie aż urządzenie ostygnie do temperatury pokojowej i dopiero robicie pwr_off

#14 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez kangunga 29 czerwca 2011, 22:49
Edek napisał(a):Pytanie do użytkowników: Czy jak już skończycie prace to wyłączacie podgrzewacz od razu? Czy może najpierw wyłączacie grzałki, czekacie aż urządzenie ostygnie do temperatury pokojowej i dopiero robicie pwr_off

Każdy porządny podgrzewacz ma wbudowane wentylatory do chłodzenia po procesie. Jeśli nie masz wentylatorów to, co za różnica, jeśli poczekasz aż grzałki wystygną czy wyłączysz maszynę nie dokońca twoje pytanie jest zrozumiałe. zamieszczam zdjęcie mojego podgrzewacza.
Obrazek

#15 Re: Podgrzewacz T8280 - opinie

przez sekoserwis 30 czerwca 2011, 20:27
Czy możesz napisać coś więcej o tym podgrzewaczu?

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).