• Pomiar napięć KBC.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Pomiar napięć KBC.

przez ppgg1 23 października 2012, 15:56
Witam, jest jakiś sposób na pomiar napięć bezpośrednio na małych nóżka np kontrolera KBC? Używam miernika ze standardowymi końcówkami, pomiary wykonuje z reguły na elementach sąsiadujących z KBC ze względu na ryzko nieumyślnego zwarcia sąsiednich nóżek kontrolera podczas pomiaru.

Re: Pomiar napięć KBC.

przez Google Adsense [BOT] 23 października 2012, 15:56

#2 Re: Pomiar napięć KBC.

przez greg464 23 października 2012, 16:17
Cienkie końcówki, mikroskop, wprawna ręka.

#3 Re: Pomiar napięć KBC.

przez WIOLAD 23 października 2012, 16:23
Bardzo dobrze sprawują się małe krokodylki założone na końcówki miernika z wlutowanymi igłami lekarskimi.

#4 Re: Pomiar napięć KBC.

przez pawel80 23 października 2012, 18:42
Ja posiadam takie jak w linku poniżej, gdzieś na forum było o tych końcówkach sprawują się rewelacyjnie.
http://sklep.jbc.com.pl/advanced_search ... button.y=0
Cena adekwatna do zastosowań i jakości wykonania.
Trzeba tylko pamiętać o tym że maksymalny prąd jaki można nimi mierzyć to 1A ;)
Pozdrawiam
Paweł

#5 Re: Pomiar napięć KBC.

przez ppgg1 23 października 2012, 20:13
małe krokodylki założone na końcówki miernika z wlutowanymi igłami lekarskimi.

Nie do końca umiem sobie to wyobrazić, możesz załączyć zdjęcie tego patentu?

Ja posiadam takie jak w linku poniżej, gdzieś na forum było o tych końcówkach sprawują się rewelacyjnie.

W linku jest kilka wersji, posiadasz ten zestaw za 172,30zł ?

#7 Re: Pomiar napięć KBC.

przez pawel80 23 października 2012, 20:47
ppgg1 napisał(a):W linku jest kilka wersji, posiadasz ten zestaw za 172,30zł ?

Przepraszam za niesprecyzowaną odpowiedź.
Zakupiłem tylko same sondy czerwoną i czarną a koszt za sztukę 20zł to raczej dobra cena.
Link.z mojego postu jest przykładem na pokazanie jakich końcówek warto używać.
Mam je od 8 miesięcy i bardzo dobrze się sprawują.

#8 Re: Pomiar napięć KBC.

przez poldi 28 listopada 2012, 17:46
Na wolumenie koleś sprzedaje nasadki na końcówki.
Sprawdzają się.

#9 Re: Pomiar napięć KBC.

przez cyborgctm 28 listopada 2012, 21:12
Te nasadki to nie jest taka znowu rewelacja. Miałem i wiem. One są dobre gdy trzeba się wbić w kabelek ale to nie w laptopach (kolega samochodziarz takich używa na co dzień).
Mam te z linku kolegi pawel80 - są rewelacyjne - igła na sprężynce i nie przeszkadza jak ręka zadrży. Trzeba pamiętać, że trzeba do nich przewodów takich jak są w podanym zestawie (jeżeli jest wybór to warto wziąć silikonowe - są bardziej elastyczne, wygodne).
Ja osobiście używam 1 sondę (czerwoną :) ) i 1 krokodylek (czarny - do masy), gorąco polecam takie rozwiązanie.

#10 Re: Pomiar napięć KBC.

przez arvika 30 listopada 2012, 21:52
cyborgctm napisał(a):Mam te z linku kolegi pawel80 - są rewelacyjne

Potwierdzam. Również zamówiłem i sa świetne.

#11 Re: Pomiar napięć KBC.

przez Paulusplu 30 listopada 2012, 22:50
pawel80 napisał(a):Ja posiadam takie jak w linku poniżej, gdzieś na forum było o tych końcówkach sprawują się rewelacyjnie.
Cena adekwatna do zastosowań i jakości wykonania.
Paweł

Solidne niemieckie wykonanie ;)

Re: Pomiar napięć KBC.

przez Google Adsense [BOT] 30 listopada 2012, 22:50
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).