• Pomoc w wyborze stacji lutowniczej. Różnica między HotAir a IR

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Pomoc w wyborze stacji lutowniczej. Różnica między HotAir a IR

przez Kamilz 18 grudnia 2020, 00:39
Dzień dobry,

mój mały raczkujący warsztat wymieniający dyski i programujący biosy troszkę się rozrósł, w moim miasteczku wieeele jest komputerów z uszkodzonymi układami BGA, zabieram się za kupno stacji i mam kilka pytań:

1) Jaka jest konkretna różnica w stacjach hotair a IR? Czy technologia IR wypiera hotair?

2) Czy jest jakieś źródło fluxow niepodrabianych? Zamawiam obecnie z allegro, od jednego sprzedawcy potrafia przyjść 3 takie same strzykawki, i na każdej mam wrażenie, że inaczej się lutuje.

3) Jacy producenci przodują w produkcji stacji? Przykuła moja uwagę firma Jovy. Konkretnie model BGA RE-7500,
Ktoś miał do czynienia z tą stacja?

4) Czy są "legendarne" stację które z czystym sumieniem polecilibyście młodemu serwisantowi? Oczywiście zobowiązuje się do podjęcia kroków w celu uzupełnienia wiedzy o lutowaniu BGA.

5) Może ktoś z Was pozbywa się jakiejś sensownej stacji? Budżet określiłem na około 3500zł. Wiem, że są stacje i za 120 tysięcy, ale na takich za 3500zł też chyba idzie lutować prawda?

Przepraszam z góry za amatorskie pytania, ciężko zapierdzielam na tego typu wydatki, i wolałbym nie utopić takiej kwoty na stację którą będę mógł sobie pobielić kabelki do HiFi w salonie :roll:

Re: Pomoc w wyborze stacji lutowniczej. Różnica między HotAir a IR

przez Google Adsense [BOT] 18 grudnia 2020, 00:39

#2 Re: Pomoc w wyborze stacji lutowniczej. Różnica między HotAir a IR

przez kriskot 18 grudnia 2020, 06:10
Kamilz napisał(a):RÓŻNICA MIĘDZY HOTAIR A IR

IR - powerful heating using infrared radiation by electromagnetic waves 2-8 microns long
HOTAIR - heating with warm air
I advise you to read this COMPARISON OF MAIN TECHNICAL CHARACTERISTICS OF INFRARED AND HEAT AIR SOLDERING STATIONS
https://masteram.com.ua/ru/articles-and-video/infrared-rework-stations-technological-benefits-and-achi-brand-review/#item-2

#3 Re: Pomoc w wyborze stacji lutowniczej. Różnica między HotAir a IR

przez Vogelek23 18 grudnia 2020, 13:22
Kamilz napisał(a):Jacy producenci przodują w produkcji stacji? Przykuła moja uwagę firma Jovy. Konkretnie model BGA RE-7500. Ktoś miał do czynienia z tą stacja?
Tą stacją właśnie możesz pobielać sobie kabelki do Hi-Fi w salonie. RE-7500 od Jovy polutuje może jakieś niewielkie rzeczy (np. płytki telefonów), ale do większości płyt laptopowych niezbyt się nadaje, a lutowanie tą stacją płyt desktopowych lub laptopów gamingowych to czysta profanacja.

Kamilz napisał(a):Czy są "legendarne" stację które z czystym sumieniem polecilibyście młodemu serwisantowi?
Pracuję na Scotle HR460 (jest to stacja hot-air z dodatkowymi promiennikami IR, wspomagającymi lutowanie dużych płyt) i tę mogę polecić z czystym sumieniem. Wersja podstawowa (bez optyki) mieści się w Twoim budżecie. Jest jednak wiele innych stacji, które inni koledzy sobie chwalą: Pace, OKi, JBC. Wybór jest spory.

Kamilz napisał(a):Jaka jest konkretna różnica w stacjach hotair a IR? Czy technologia IR wypiera hotair?
Hot-air to stacja, dmuchająca gorącym powietrzem, zaś IR to stacja, wykorzystująca do nagrzewania promieniowanie świetlne, zawierające się w paśmie podczerwieni (długość fali od 780 nanometrów do 1 milimetra). Moim zdaniem IR nie wypiera HR i nigdy go nie wyprze.

Kamilz napisał(a):Czy jest jakieś źródło fluxow niepodrabianych? Zamawiam obecnie z allegro, od jednego sprzedawcy potrafia przyjść 3 takie same strzykawki, i na każdej mam wrażenie, że inaczej się lutuje.
Istnieje, ale trzeba samemu sobie "ogarnąć" takie źródło. Bywa bowiem, że np. ja Tobie polecę jakiegoś sprzedawcę, bo on mi sprzedaje tylko oryginalne fluxy, a Tobie ten sam sprzedawca wyśle podróbkę. Za Chińczykami nie trafisz.

#4 Re: Pomoc w wyborze stacji lutowniczej. Różnica między HotAir a IR

przez Kamilz 19 grudnia 2020, 16:59
Dzięki za rzeczowe odpowiedzi. Już jestem troszkę jaśniejszy w tym temacie.
Gdzie nabędę w.w stację Scotle bez optyki? Ciężko znaleźć mi to w internecie.

Pozdrawiam

#5 Re: Pomoc w wyborze stacji lutowniczej. Różnica między HotAir a IR  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 19 grudnia 2020, 20:33
Ta stacja jest dostępna głównie w Chinach, np. na Alibabie: https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 99922.html. Weź pod uwagę, że kupując na firmę będziesz musiał zapłacić cło i podatek, z uwagi na wartość stacji. Nie wiem niestety, jak to jest teraz w przypadku zakupu na osobę prywatną, bo z Chin kupuję od dłuższego czasu wyłącznie na firmę.

#6 Re: Pomoc w wyborze stacji lutowniczej. Różnica między HotAir a IR

przez Kamilz 25 stycznia 2021, 22:21
Dziękuję za pomoc. Obecnie byłem w delegacji, wracam powoli do tematu kupna. Będę celował w stację którą podałeś. Pozdrawiam!

Re: Pomoc w wyborze stacji lutowniczej. Różnica między HotAir a IR

przez Google Adsense [BOT] 25 stycznia 2021, 22:21