• Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez poldi 18 lipca 2013, 11:08
Już któryś raz strzela mi cyna z rdzenia nowych ATI.
Jak prze kulkuję na ołów nie ma problemu a na oryginalnych kulach
trzeba mocniej grzać. Z nvidią nie ma problemu. Od spodu grzeję na maksa
180-200c z góry hotem 320c powoli zniżając po 3-4 minutach siada i tu jest
ten moment w którym najczęściej jest strzał.

Ostatnio edytowano 18 lipca 2013, 23:27 przez Vogelek23, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Przeniosłem z Naprawa Laptopy Hardware.
Kolejny topic w niewłaściwym dziale i skończy się na ostrzeżeniu, Kolego "poldi".

Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez Google Adsense [BOT] 18 lipca 2013, 11:08

#2 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez iras72 18 lipca 2013, 11:28
Hotem ciężko postawić układ na pbfree, działam na Jovy RE-8500, jeszcze nie miałem takich problemów, w zasadzie nie widzę różnicy w stawianiu układu na pb czy pbfree. Daj może mniejszą temperaturę hota.

#3 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez pawel80 18 lipca 2013, 11:54
Witam
Ja pracuje na ZM-R380B i nie ma problemy ze ściąganiem jak i stawianiem układów na pbfree.
I jestem bardzo zadowolony że ta maszynka ma z góry Hot-Air jest bardzo stabilny i temperatura bardzo dobrze się utrzymuje.
Co do 320°C to zdecydowanie za dużo jak układ ma przeżyć taką temperaturę grzany przez parę minut.
Skalibruj to sobie dokładniej i przede wszystkim monitoruj temperaturę na rdzeniu układu tak żeby nie przekraczała dopuszczalnej wartości.
Po za tym na forum jest kilkanaście tematów odnośnie lutowania BGA, oraz jakich zasad trzeba przestrzegać.
Trochę wysiłku niech kolega włoży i poczyta sobie, a na pewno znajdzie odpowiedź gdzie popełnia błąd.
Pozdrawiam
Paweł

#4 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez arvika 18 lipca 2013, 12:06
Za wysoka temepratura grzania, prawdopodobnie również układ jest zawilgocony.

#5 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez poldi 18 lipca 2013, 12:28
Przy niższej wydłuża mi się proces i to długo boje się wtedy żeby nie przedobrzyć.

#6 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez iras72 18 lipca 2013, 12:31
A z dołu na pewno masz 200°C? mierzysz nad płytą czy pod, i na jakim podgrzewaczu? obejmuje całą płytę?

#7 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez poldi 18 lipca 2013, 12:35
Mam aoyue 883 daje 260 wcześniej dawałem 240. Na górze podchodzi pod 200.
Ale jest nierównomierny rozkład temperatur. Pawel80 jaki jest czas procesu lutowania u Ciebie
układu na pbfree?

#8 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez Usunięty Użytkownik 402 18 lipca 2013, 23:16
poldi napisał(a):Już któryś raz strzela mi cyna z rdzenia nowych ATI.
Jak prze kulkuję na ołów nie ma problemu a na oryginalnych kulach
trzeba mocniej grzać. Z nvidią nie ma problemu. Od spodu grzeję na maksa
180-200c z góry hotem 320c powoli zniżając po 3-4 minutach siada i tu jest
ten moment w którym najczęściej jest strzał.

Zawsze zmieniaj kulki na ołowiowe, często nawet jak dałem 235 stopni od góry to układ niedokładnie się wlutował. Widocznie stosowane kulki wymagają innego profilu.

#9 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez iras72 18 lipca 2013, 23:20
Może to jeszcze kwestia fluxu, nie wiemy jaki kolega stosuje. Ja używam AIM NC 254 i elegancko nowe układy siadają, na Wartonie czasem był problem, za szybko odparowywał jak na pbfree.

#10 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez matisblu 19 lipca 2013, 09:07
Witam!
Powtórzę za kolegą iras72 na RE-8500 zero stresu, ale warto pomyśleć o przekulkowaniu układu ze względu na wygrzanie układu (chociaż częściowe) i niższą temperaturę montażu.

#11 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez grisza69 19 lipca 2013, 11:21
W sumie to przecież nie ważne czym lutujesz .... ( jaka jest różnica techniczna między grzałką w piekarniku a grzałką w maszynie ?) Ważne są dwie rzeczy - A rozkład temperatur, B sterowanie.
Jeżeli używasz stacji hot-air z małą wydajnością powietrza która pulsacyjne utrzymuje zadaną temperaturę ( a przynajmniej próbuje :mrgreen: ) musisz zrobić inny dyfuzor który tą pulsację jak najbardziej zniweluje.
Na Twoim miejscu wykonałbym dyfuzor na kolbę który miałby zasłonięta cześć centralną tak aby gorące powietrze rozchodziło się na boki a nie atakowało układ centralnie przez rdzeń, rdzeń i tak absorbuje szybciej temperaturę niż wafel wiec nie obawiaj się, że środek układu nie będzie dolutowany. Przez takie rozwiązanie oczywiście musisz wydłużyć czas lutowania ale nie będziesz agresywnie (agresywnie - czyli przyrost temperatury większy jak 4°/s) atakował rdzenia. Dzięki temu powinieneś bez żadnego problemu lutować małe układy. Oczywiście nie zapomnij o dobraniu odpowiedniej ilości topnika i jego właściwościach.

#12 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez p4p 19 lipca 2013, 13:25
Ewentualnie możesz pobielić pady cyną i na tak przygotowanym miejscu położyć układ na kulkach PBfree. Wtedy zmniejszy Ci się temperatura rozpływu. Na początku będziesz musiał trochę się pomęczyć żeby układ nie spadał i stał równo, ale po kilku sztukach nabierzesz wprawy.

Co do hota to lepiej nie przekraczać 260°.

#13 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez Vogelek23 19 lipca 2013, 16:55
poldi napisał(a):Od spodu grzeję na maksa 180-200c z góry hotem 320c
I tu jest, moim skromnym zdaniem, największy problem. Grzanie płyty od dołu powinno wykonać lwią część procesu lutowania, właściwie góra ma za zadanie tylko zamknąć (dyszą) prądy konwekcyjne powietrza nagrzanego dołem w obrębie układu, oraz wyrównać - poprzez dogrzewanie - rozkład temperatury w obszarze roboczym dyszy. Dlatego też temperatura dołu powinna być tak ustawiona, aby móc - bez dogrzewania górą - osiągnąć w końcowej fazie grzania temperaturę około 170-180°C na powierzchni płyty.

#14 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez greg464 19 lipca 2013, 17:35
poldi napisał(a):Mam aoyue 883 daje 260 wcześniej dawałem 240. Na górze podchodzi pod 200

Skoro powierzchnia płyty "podchodzi" pod 200 stopni i jeszcze trzeba grzać 4 minuty z góry, to trzeba sobie najpierw zadać pytanie czym i gdzie dokonane zostały pomiary bo wyniki ewidentnie mijają się z prawdą.

#15 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez poldi 20 lipca 2013, 21:56
Gdybym dmuchał z góry 260 to w ogóle by mi nie usiadł. Grzałem 270 5min i nie chciał usiąść na pbfree.
Mierzyłem sondą przy układzie i nie chciał się podnieść po wyżej 210 dopiero jak bezpośrednio dmuchałem na sonę to podskoczyło.
Widzę że problem jest w rozpływie powietrza z góry na cały wafel. Mam quicka 861 1000w nie mało a dyszą okrągłym ruchem traktuję cały wafel.

// Usunięto treści nie związane z tematem.
// Osobiste "wycieczki" proszę realizować poprzez system PW.
// Vogelek23

#16 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez iras72 20 lipca 2013, 21:59
Ale że jak okrągłym ruchem? Dysza musi dmuchać na całą powierzchnię układu jednostajnie.

#17 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez poldi 21 lipca 2013, 07:54
No bo dysza ma mniejszą średnicę od wafla. ok2cm

#18 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez iras72 21 lipca 2013, 09:21
Coś mi się wydaje że kolega "z motyką na księżyc" się wybiera. Jeśli płyta ma 180°C to odbiera od układu tyle ciepła, że stygnie jedna strona układu gdy grzejesz drugą. Dysza musi być dopasowana do układu i mieć kształt układu (kwadrat).

#19 Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez greg464 21 lipca 2013, 15:33
Podaj dokładne parametry wlutu i będzie wiadomo o co chodzi a nie trzeba się domyślać co autor miał na myśli.
Czyli na początek.
Jaką temp. osiąga płyta nagrzana przez dolny podgrzewacz? Mierzone na laminacie w jak najbliższej odległości wstawianego układu.
Jak zmienia się temperatura po dogrzaniu z góry mierzona tak jak poprzednio (nie interesuje nas na jaką temperaturę nastawiona jest stacja)?
I jeszcze dodatkowo co to za dysza?

Re: Czy macie problemy w wstawianiu nowych na pbfree ATI

przez Google Adsense [BOT] 21 lipca 2013, 15:33
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).