• Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez lekolorado 20 lipca 2013, 16:50
Witajcie. Na razie się uczę. Posiadam stację lutowniczą wep 852d+ oraz podgrzewacz AOYUE 853a. Ćwiczę na starym szrocie, to jest karta ati 128. Pierwsze to chciałbym doprowadzić kulki do roztopienia się. Temperatura na laminacie obok układu mierzona przez termoparę wskazuje 110C po 10 minutach grzania, po 15 minutach jest dopiero 140C. Czy nie jest to za długi czas? Kiedy mam zacząć grzać hotem i na ile stopni ustawionym?

Za wszystkie rady będę klikał pomógł.

Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez Google Adsense [BOT] 20 lipca 2013, 16:50

#2 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez gathor 20 lipca 2013, 17:28
lekolorado napisał(a):Za wszystkie rady będę klikał pomógł.

Proszę tego nie robić. Spowoduje to automatyczne zamknięcie wątku.
"Pomógł" klikamy tylko przy komentarzu, który uznaliśmy za najbardziej pomocny i można tej opcji użyć tylko raz na dany wątek.

#3 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez lekolorado 21 lipca 2013, 12:48
Dziękuję serdecznie za przypomnienie. Jednak chciałbym żeby ktoś pomógł mi teraz w moim temacie.

#4 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez Macpod 21 lipca 2013, 13:47
lekolorado napisał(a):Jednak chciałbym żeby ktoś pomógł mi teraz w moim temacie.

Tematów na temat procesów reballingu, stawiania układów BGA jest na forum przynajmniej kilkanaście/kilkadziesiąt, postów z kilkaset.
Nie podałeś nawet na jaką temperaturę ustawiłeś stację.
Na tym sprzęcie raczej będzie ciężko z samymi kartami graficznymi, już nie mówiąc o czymś większym, w mojej opini nadaje się on raczej do GSM, ewentualnie przy większej wprawie do grafik.
Profile grzania także są dostępne na forum, tutaj jest przyrost na poziomie 0,15°C/s, także na pewno jest to za długi czas.

#5 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez lekolorado 21 lipca 2013, 14:22
Włączam podgrzewacz i od razu ustawione na 350C i tak sobie rośnie. Jest dużo właśnie tematów ale nie znalazłem coś podobnego z tym podgrzewaczem.

#6 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez grisza69 21 lipca 2013, 14:43
lekolorado napisał(a):Włączam podgrzewacz i od razu ustawione na 350C i tak sobie rośnie. Jest dużo właśnie tematów ale nie znalazłem coś podobnego z tym podgrzewaczem.

Nie znalazłeś ponieważ nikt nie używa takiego sprzętu który nie nadaje się do tego rodzaju prac ze względu na zbyt małą moc grzewczą taka prosta analogia - zapalniczką teoretycznie zagotujesz 1/4 szklankę wody ale jak wlejesz 1 litr to już to to będzie niemożliwie prawda?

Moja opinia na temat czasu podgrzewania płyty oraz złego wpływu na układ poprzez pozostawanie w takiej temperaturze jest zupełnie odmienna - według mnie nie zaszkodzisz w ten sposób na działanie układu (przecież niektóre firmy reklamują się , że układy są przechowywane w piecach cały czas w temperaturze 130 stopni).
Uważam, że taka próba wymiany - naprawy układu niesie za sobą zbyt duże ryzyko ( zerwanie padów, punktowe nagrzewanie laminatu) oraz jest nieuzasadniona ekonomicznie, w końcu prądu nie masz za darmo a Twój czas również ma swoją cenę.

Wymyśl inny sposób w jaki możesz nagrzać laminat do temperatury np 160 stopni w czasie około 4 minut a potem ładnie z góry podciągnij temperaturę do 240 stopni w czasie nie krótszym niż 2 minuty, następnie ustabilizuj poczekaj 20 sekund i układ jest Twój . Ot cała filozofia.

#7 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez lekolorado 21 lipca 2013, 19:16
Czyli jednak nic na tym podgrzewaczu nie zdziałam? Na jakim innym mógłbym tak płytę szybko nagrzać? Czy podgrzewaczem T8280 dałbym rady?

#8 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez grisza69 21 lipca 2013, 22:09
Zdecydowanie lepszy. Ale też nie oczekuj że jest to Extra klasa, niemniej podgrzewacz radzi sobie spokojnie z płytami do 2mm .

#9 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez Jozef18 21 lipca 2013, 22:17
Ja używam tego i powiem że idzie ściągnąć układ nie uszkadzając go.
Trzeba użyć dość dużej ilości topnika.
Temperaturę jaką ustawiam to 220 (najczęściej ) potem dotykam palcem ( nie posiadam jeszcze termopary aby zmierzyć temperaturę ) dogrzewam hotem jak ruszę układ za pomocą pęsety i mi się rusza to go dźwigam za pomocą chwytaka podciśnieniowego.
I cała filozofia kiedyś jak pracowałam w serwisie laptopów to właśnie ten sposób był przez wszystkich pracowników wykorzystywany.

Pozdrawiam

#10 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez iras72 22 lipca 2013, 06:19
Jozef18 napisał(a):... ) potem dotykam palcem ( ...

Sorry ale nie wytrzymałem :)
że jak? palcem?

Stacja im mocniejsza tym lepsza, przydaje się nadmiar mocy ponieważ są takie płyty które odbierają duże ilości ciepła, głównie starsze i duże, gdzie jest sporo wyjść starego typu (LPT, COM). Mam taką przyjemność pracować na stacji w której najczęściej wykorzystuję 55-60% mocy, czasem 70%.

#11 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez lekolorado 22 lipca 2013, 13:01
Jeżeli do bezołowiowych muszę uzyskać temperaturę 170C a resztę dogrzać hotem do 230C to jak się mają te temperatury przy stawianiu na kulkach ołowiowych?

#12 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez grisza69 22 lipca 2013, 13:13
ROZWIĄZANIE

Nie odbierz tego złośliwie ;) wpisz "temperatura topnienia stopu SN63 PB37"

#13 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez lekolorado 27 lipca 2013, 19:36
Dziękuję serdecznie za pomoc. Chciałbym się jeszcze was dopytać jaką rozbieżność temperatury mam zastosować na hocie grzejąc od góry. Załóżmy że temperatura na laminacie obok układu to 170C. Z jaką temperaturą na hot airze mam grzać od góry i po jakim czasie ją zwiększać i co ile żeby szybko i wprawnie dojść do tych 230C, ponieważ właśnie w tym momencie wygina mi lekko układ. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

#14 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez marek216 28 lipca 2013, 21:58
1:
Płyty nagrzewa się stopniowo na maksymalnie dużej powierzchni aby uniknąć różnic temperatur i uszkodzenia płyty.

2:
Wytrzymałość temperaturową układów można wyczytać z ich datascheet

3:
Do mierzenia temperatury służy pirometr, a nie palec.

4:
Różnice w czasach grzania zależne są od układu, grubości laminatu, cyny, topnika i jeszcze kilku "drobiazgów".

#15 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez lekolorado 29 lipca 2013, 00:04
tak jak pisałem sprawdzam pirometrem dochodzi temperatura do 170C i po prostu pytam się z jaką grzać wtedy temperaturą od góry i co ile zwiększać aby szybko i efektywnie dojść do 230C

#16 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez grisza69 29 lipca 2013, 00:07
1°/1s, powyżej 210°, 2°/1s.

#17 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez lekolorado 29 lipca 2013, 17:50
A jaką mam ustawić początkową temperaturę hota jak zaczynam grzać od góry?

#18 Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez grisza69 29 lipca 2013, 18:32
lekolorado napisał(a):A jaką mam ustawić początkową temperaturę hota jak zaczynam grzać od góry?

Termoparę na układ i próbuj, przecież każdy lutuje inaczej, czym innym, w innych warunkach - skąd ja dobry człowieku mam wiedzieć jaką masz wilgotność i temperaturę w pomieszczeniu, jaką masz bezwładność płyty, grzałki, jej wydajności, jakie masz odległości elementów grzejnych, powierzchnia grzania, rodzaj układu, topnik ?

Masz wszystkie wytyczne podane na "dłoni" - teraz już Twoja inwencja i pole do popisu.
Przecież nikt nie przyjedzie do Ciebie i nie zrobi tego za Ciebie.

Re: Podgrzewacz AOYUE 853a - Jaki czas podgrzewania płyty?

przez Google Adsense [BOT] 29 lipca 2013, 18:32
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).