• XBOX 360 - błąd 0002

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 XBOX 360 - błąd 0002

przez Lakier88 22 października 2010, 20:28
Mam nigdy nienaprawianego xboxa360. Model Falcon, rok produkcji 2008-08.

Mianowicie wyskakuje mi błąd 0002, co jest bardzo dziwne w niegrzebanym xboxie. Po włączeniu xboxa, 3rod od razu się zapala i odłączany jest prąd od niego.

Mieliście kiedyś taki problem z xboxem?

Re: XBOX 360 - błąd 0002

przez Google Adsense [BOT] 22 października 2010, 20:28

#2 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez ozox 22 października 2010, 20:33
Poniżej kod odczytany z kodu SMC.

0002 - Napiecie CPU

Problem z błędem 0002 to uszkodzony NTD60N02RG i NCP5425.

#3 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez Lakier88 22 października 2010, 21:28
W moim przypadku chyba już nie ma NCP5425, tylko:

Obrazek

Teraz tylko nie wiem, gdzie jest NTD60N02RG, nie mogę go znaleźć. Poza tym, wie ktoś gdzie można kupić takie części?

#5 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez Lakier88 23 października 2010, 10:28
Dzięki, pochwała poszła. Jak dostanę takie części to dam znać czy działa.

#6 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez gathor 23 października 2010, 10:32
Ostatnio jak robiłem 3ROD problem leżał po stronie zasilacza. Może sprawdź najpierw w tą stronę.

#7 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez Lakier88 23 października 2010, 11:40
gathor napisał(a):Ostatnio jak robiłem 3ROD problem leżał po stronie zasilacza. Może sprawdź najpierw w tą stronę.

To oczywiście sprawdzone w pierwszej kolejności.

Teraz muszę poszukać jakiegoś xboxa-trupa z 2008 roku, bo w starszych są inne elementy, bo pod zasilacz 203W i raczej nie będą pasować do nowej płyty głównej.

EDIT:

Zapomniałem, że w kartonie miałem xboxa na części. Przelutowałem te 3 układy i niestety nadal 0002 :(. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

#8 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez ozox 23 października 2010, 13:24
Podgrzej CPU może pomoże.

#9 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez gathor 23 października 2010, 19:05
Nawet jeśli wygrzejesz układ daję ci słowo, że padnie po max 3 dniach. Stare "iksy" mają problemy z CPU i bardzo często one właśnie w nich "padają"
Kiedyś bawiłem się w wygrzewanie CPU w starych konstukcjach "iksów", ale w wielu przypadkach samo grzanie nie pomaga. Podmień go najlepiej od razu.
A tak apropos.
Sporo części z nowszych konsol pasuje do modeli starszych.

#10 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez Lakier88 23 października 2010, 19:32
gathor napisał(a):Nawet jeśli wygrzejesz układ daję ci słowo, że padnie po max 3 dniach. Stare "iksy" mają problemy z CPU i bardzo często one właśnie w nich "padają"
Kiedyś bawiłem się w wygrzewanie CPU w starych konstukcjach "iksów", ale w wielu przypadkach samo grzanie nie pomaga. Podmień go najlepiej od razu.
A tak apropos.
Sporo części z nowszych konsol pasuje do modeli starszych.

To jest nowsza konstrukcja, bo z 2008 roku, wiec to nie jest stary model CORE, tylko już FALCON. Szczerze mówiąc to wątpię, że to jest wina CPU, bo konsola chociaż by się włączała, a obecnie się włącza i od razu wyłącza, jest to uszkodzenie układu zasilania raczej. Podmienię wszystkie tranzystory i zobaczę, może ruszy, jak nie to na części pójdzie.

#11 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez grisza69 23 października 2010, 20:15
Albo masz odlutowane GPU , własnie w tej chwili smażę taką z podobnym objawem , podgrzałem delikatnie GPU zobaczyłem "zielone światło" - wymieniam teraz kulki pod GPU.

#12 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez Lakier88 23 października 2010, 23:49
grisza69 napisał(a):Albo masz odlutowane GPU , własnie w tej chwili smażę taką z podobnym objawem , podgrzałem delikatnie GPU zobaczyłem "zielone światło" - wymieniam teraz kulki pod GPU.

Naprawde miales taki objaw, ze diody pokazuja sie natychmiast po wlaczeniu x'a i wylacza sie zasilacz? Jezeli tak, to czekam na nowy preheater i zabieram sie za gpu, bo niestety ale teraz mam za maly i plyty od xboxa strasznie sie wyginaja...

#13 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez grisza69 24 października 2010, 01:11
Lakier88 napisał(a):
grisza69 napisał(a):Albo masz odlutowane GPU , własnie w tej chwili smażę taką z podobnym objawem , podgrzałem delikatnie GPU zobaczyłem "zielone światło" - wymieniam teraz kulki pod GPU.

Naprawde miales taki objaw, ze diody pokazuja sie natychmiast po wlaczeniu x'a i wylacza sie zasilacz? Jezeli tak, to czekam na nowy preheater i zabieram sie za gpu, bo niestety ale teraz mam za maly i plyty od xboxa strasznie sie wyginaja...

Tak :D , już śmiga , przecież do podgrzania nie potrzebujesz dużego preheater-a a przynajmniej będziesz spał spokojnie.

#14 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez Lakier88 24 października 2010, 10:33
Podgrzałem, to tez nie to ;) Biorę się za wymianę tranzystorów jak leci, bo innego pomysłu nie mam. Jak to coś pomoże, to dam znać.

#15 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez grisza69 24 października 2010, 11:00
Lakier88 napisał(a):Podgrzałem, to tez nie to Biorę się za wymianę tranzystorów jak leci, bo innego pomysłu nie mam. Jak to coś pomoże, to dam znać.

A CPU podgrzewałeś?

#16 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez Lakier88 24 października 2010, 11:06
grisza69 napisał(a):
Lakier88 napisał(a):Podgrzałem, to tez nie to Biorę się za wymianę tranzystorów jak leci, bo innego pomysłu nie mam. Jak to coś pomoże, to dam znać.

A CPU podgrzewałeś?

Tak, CPU oraz GPU podgrzane.

#17 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez gathor 24 października 2010, 16:05
Dla mnie to wciąż nie wygląda na zasilanie.
Jak grzałeś płytę to z dołu i góry czy tylko dół?

#18 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez Lakier88 24 października 2010, 16:42
Dół i góra do 160 stopni na chipsecie, więcej nie chciałem, bo tak jak mówiłem, czekam na lepszy preaheater.

#19 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.

przez grisza69 24 października 2010, 18:32
Lakier88 napisał(a):dol i gora do 160 stopni na chipsecie, wiecej nie chcialem, bo tak jak mowilem, czekam, na lepszy preaheater

Błąd 0002 to "network Interface problem" nie masz gorącego tego układu?

#20 Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.  [ROZWIĄZANY]

przez Lakier88 24 października 2010, 19:52
Problem rozwiązany!

Wymieniłem wszystkie tranzystory na górze płyty i konsola ruszyła. Dziękuje wam wszystkim za pomoc i mam nadzieje, że temat się przyda komuś w przyszłości.

Re: Problem z xboxem.Wiem, że to nie laptop, ale podobna budowa.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 24 października 2010, 19:52