• Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez ppgg1 30 lipca 2013, 09:43
Mosfet jak na obrazku poniżej, pracował jako klucz przetwornicy, szukam datasheet do tego modelu aby na tej podstawie dobrać zamiennik. Prosze o potwierdzenie czy datasheet poniżej należy od tego modelu.

Obrazek

Obrazek

Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez Google Adsense [BOT] 30 lipca 2013, 09:43

#2 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez iras72 30 lipca 2013, 09:50
Wygląda na to że dobrze znalazłeś, w jakiej płycie pracuje ten klucz?

#3 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez morph 30 lipca 2013, 10:01
Myślę, że śmiało możesz zastosować FDS6976AS, ma te sama parametry z niższą rezystancją kanału.
Również Si4856DY ma lepsze parametry.

#4 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez ppgg1 30 lipca 2013, 10:37
w jakiej płycie pracuje ten klucz?

Pracował w asusie płyta: K40IN jako klucz przetwornicy MCP.

Myślę, że śmiało możesz zastosować FDS6976AS, ma te sama parametry z niższą rezystancją kanału.
Również Si4856DY ma lepsze parametry.

A mogę zastosować mosfeta jak na obrazku poniżej? Szczerze to już wlutowałem go i działa, ale nie chciałbym niespodzianki po jakimś czasie. DataSheet poniżej, nie jestem pewny czy od tego modelu.

Obrazek

Obrazek

#5 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez iras72 30 lipca 2013, 10:53
Powinien pracować poprawnie, parametry minimalnie wyższe.

#6 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez ppgg1 30 lipca 2013, 11:07
Powinien pracować poprawnie

Pytanie na przyszłość, jak to jest z oznaczeniem tych mosfetów, dwa różne nadruki (zdjęcia powyżej), wydawało by się że tranzystory pochodzą od dwóch różnych producentów a z datasheed obu wynika że pochodzą od tego samego producenta VISHAY ???

#7 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez iras72 30 lipca 2013, 11:11
Są różni producenci, akurat ten co wlutowałeś wyprodukował Alpha & Omega Semiconductors.

#8 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez ppgg1 30 lipca 2013, 11:19
Kod: Zaznacz całyten co wlutowałeś wyprodukował Alpha & Omega Semiconductors

A VISHAY oraz literka SI przed nazwa na datasheed jednego i drugiego mosfeta co oznacza?

#9 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez iras72 30 lipca 2013, 11:23
ppgg1 napisał(a):

A VISHAY oraz literka SI przed nazwa na datasheed jednego i drugiego mosfeta co oznacza?

Vishay SILICONIX

#10 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez morph 30 lipca 2013, 12:29
ppgg1 napisał(a):

Datasheet jest Vishay'a, Ty wlutowałeś AO4712 tak jak pisali Koledzy, który ma nota bene ciut mniejszy prąd Id=13A.

#11 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez ppgg1 30 lipca 2013, 12:44
Ty wlutowałeś AO4712 tak jak pisali Koledzy, który ma nota bene ciut mniejszy prąd Id=13A

Raczej wiekszy, nie mniejszy.

#12 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez morph 30 lipca 2013, 13:28
13A w AO4712 to mniej niż 14A w SI4134 i 14.6A w SI4712, prawda? Czy ja może o czymś nie wiem!

#13 Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez ppgg1 30 lipca 2013, 14:03
13A w AO4712 to mniej niż 14A w SI4134 i 14.6A w SI4712

Zwracam honor, pomyliłem AO z SI, w takim razie bezpieczniej będzie coś wiekszego włożyć. Znalazłem na jednej płycie FDS8896, bedzie ok?

Zauważyłem że przeważnie klucze górny/dolny przetwornic maja różne parametry. Jest jakaś reguła typu np. że górny/dolny klucz zawsze musi być "mocniejszy" gdyż płynie przez niego większy prąd?

-- Dodano: środa, 31 lip 2013, 10:28 --

Znalazłem na jednej płycie FDS8896, bedzie ok?

Miałem już zamknąć temat lecz niestety pojwił się drobny problem, po wlutowaniu FDS8896 przetwornica działa prawidłowo lecz mosfet dość mocno się grzeje, do około 70 C (zdecydowanie mocniej niż inne mosfety w koło). Nie do końca rozumiem czemu, parametry ma mocniejsze od orygnialnego SI4134, jedyna różnica jest w rezystancji kanału Rds.

Re: Prośba o identyfikacje parametrów uszkodzonego mosfeta.

przez Google Adsense [BOT] 30 lipca 2013, 14:03
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).