• mocowanie termopary

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 mocowanie termopary

przez waluszek 21 września 2012, 21:09
Witam koledzy.
Jako że stałem się posiadaczem JOVY RE-8500, i cały czas się jej uczę, chciałbym zapytać kolegów w jaki sposób mocujecie termopary do płyty, aby pomiar był jak najbardziej wiarygodny.

Ktoś polecał mi taśmę aluminiową, ale to rozwiązanie jest paskudne, bo z taśmą potrafią zejść też inne elementy.

Czy termopara w ogóle powinna być przymocowana do płyty częścią pomiarową, czy wystarczy ją tam tylko położyć i umocować aby się nie ruszała?

Re: mocowanie termopary

przez Google Adsense [BOT] 21 września 2012, 21:09

#2 Re: mocowanie termopary

przez marek216 21 września 2012, 21:35
Wystarczy ją położyć maksymalnie blisko grzanego układu, starając się maksymalnie dogiąć ją do płyty.
Taśma aluminiowa odprowadza ciepło poniekąd fałszując pomiar temperatury.

#3 Re: mocowanie termopary

przez arvika 21 września 2012, 22:08
Poza tym taśma aluminiowa się fatalnie odkleja pozostawiając resztki na płycie. Znakomity do tego jest kapton.

#4 Re: mocowanie termopary

przez waluszek 21 września 2012, 22:30
hmm... tylko jest tak, jak termoparę przykleję taśmą alu do płyty to układ zaczyna pływać około 200 stopni
ale jak nie przykleję taśmą tylko położę ją i unieruchomię to układ zaczyna pływać przy 170 stopniach.

O kaptonie też myślałem, czy kleić na termoparę ? Czy tylko przyczepić kabelek od niej do płyty aby się nie ruszała?

#5 Re: mocowanie termopary

przez arvika 21 września 2012, 23:06
waluszek napisał(a):hmm... tylko jest tak, jak termoparę przykleję taśmą alu do płyty to układ zaczyna pływać około 200 stopni
ale jak nie przykleję taśmą tylko położę ją i unieruchomię to układ zaczyna pływać przy 170 stopniach.

To logiczne, termopara wisi wtedy w powietrzu i nie podaje realnej temperatury płyty.

Przyklej termoparę tak aby końcówka wystawała poza kapton (około 2-8mm). Oczywiście klej tak żeby przylegała do płyty.

#6 Re: mocowanie termopary

przez adam4333 21 września 2012, 23:10
Polecam drut miedziany i do niego zamocować termoparę.

#7 Re: mocowanie termopary

przez waluszek 21 września 2012, 23:16
Kumam chodzi ci o coś co usztywni ją a co za tym idzie dociśnie do płyty tak aby był dobry styk?

#8 Re: mocowanie termopary

przez kbrygola 22 września 2012, 00:27
Ja mam termoparę przymocowaną do małego ciężarka, może to być np. nakrętka 16, tak że od ciężarka sięga jeszcze minimum 6-8 do kilkunastu cm. Ciężarek stawiam na płycie gdzieś w pobliżu punktu mocowania, wystający fragment termopary jest wystarczająco krótki aby dało się go bez problemu ułożyć jak się chce, bez problemu układam go tak by dotykał płyty tuż przy układzie lub nawet pod nim (jest bardzo cienka). Łatwiej i szybciej jest w ten sposób niż z przyklejaniem termopary kaptonem - to też przerabiałem.

#9 Re: mocowanie termopary

przez adamex 30 lipca 2013, 23:12
Nie wiem koledzy co wy tu takie rzeczy opowiadacie z tą taśmą aluminiową. Ja tylko i wyłącznie takiej używam i temperatury pomiarów są idealne. 217C i cyna zaczyna pływać. Taśma ma zakrywać termoparę tak aby idealnie przylegała do płyty obok układu a nie do samego układu.

Ktoś polecał mi taśmę aluminiową, ale to rozwiązanie jest paskudne, bo z taśmą potrafią zejść też inne elementy

Taśmę odkleja się po wystygnięciu spoiwa, jak płyta ma około 100C wtedy idealnie odchodzi i nic na płycie nie zostaje, żadne resztki po kleju itp. Oczywiście nie da się też nic oderwać z płyty skoro spoiwo jest w stanie stałym.

Co do kaptona to raczej porażka, odkleja się pod wpływem temperatury co powoduję delikatne oderwanie termopary od płyty i błędne odczyty.

#10 Re: mocowanie termopary

przez waluszek 31 lipca 2013, 08:02
Dokładnie tak jak kolega powyżej pisze, zabawa z przykładaniem termopary nie przyniosła żadnego sensownego rezultatu, rozstrzał temperatur jest jakieś 20-25 stopni co jest całkowicie niedopuszczalne
Przy przyklejaniu miałem różnicę rzędu 1-2 stopnie.

Czy po za przyklejeniem termopary obklejasz najbliższe układy aby się nie przegrzały?
Jakiej Termopary używasz, bo ja kupiłem jedną omegę, naprawdę cienką ale wyniki z niej były całkowicie nieprawdopodobne, możliwe że jakoś trzeba termoparę skalibrować, ale jeszcze nie odkryłem jak to zrobić w mojej maszynie (jovi Re-8500).

#11 Re: mocowanie termopary

przez adamex 31 lipca 2013, 16:41
Ja osobiście używam termopary ze spłaszczoną końcówką, bardzo dobrze przykleja się do płyty i jest bardzo cienka. Nie przerywa także foli podczas doklejania. Niektóre termopary mają dużą kulkę na końcu która lubi się przebijać przez cienką folię. Termopary które używam można nabyć na zagranicznym portalu aukcyjnym, a numer aukcji to 330684192650

Podczas lutowania zawsze używam dwóch termopar, które przyklejam z dwóch stron układu. Zauważyłem że Re-8500 potrafi nie równomiernie podgrzewać płytę. Górna część górnej grzałki wydaje się grzać bardziej i nawet jak układ jest idealnie na środku grzałki to temperatura po obu stronach układu potrafi się różnić o 20 stopni.

Ja jak stawiam układ to cały czas obserwuję temperaturę, jak jedna strona układu zaczyna odstawać od drugiej, to przesuwam całym stolikiem tak aby grzałka temperaturę wyrównała po obu stronach układu.

Co do oklejania układów, to tylko oklejam BGA jak są w pobliżu oraz socket CPU. Wiem że dużo osób tego nie robi ale taka praktyka nic nie zaszkodzi. Nigdy nie oklejam elementów od spodu płyty oraz żadnych plastików.

Re: mocowanie termopary

przez Google Adsense [BOT] 31 lipca 2013, 16:41
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).