• Problem ze stawianiem kul

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Problem ze stawianiem kul

przez McMarycha 3 sierpnia 2013, 01:09
Witam
Mam problem ze stawianiem kul za pomocą stolika JIG i sit 90x90.
A mianowicie chodzi o to, że gdy próbuję postawić kulki na GPU od xbox'a, to te pośrodku wychodzą ładnie natomiast z 3 stron większość jakby uciekała. Nie mam pojęcia czemu nie wskakują w swoje pola. Wiecie czym to może być spowodowane?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

2. Pytanie jaką temperaturą może być grzany taki układ podczas stawiania kulek. Około 200 i ołowiowe kulki już topnieją, a jaki jest maks, żeby nie uszkodzić układu?

Re: Problem ze stawianiem kul

przez Google Adsense [BOT] 3 sierpnia 2013, 01:09

#2 Re: Problem ze stawianiem kul

przez Jozef18 3 sierpnia 2013, 10:35
1. Jakiego fluxa używasz?
2. Czy podczas ustawiania układu oraz sita wszystkie pady masz widoczne
3. Jaki nadmuch używasz?
4. Czy smarujesz układ fluxem zanim ustawisz na nim sito?

#3 Re: Problem ze stawianiem kul

przez iras72 3 sierpnia 2013, 17:52
Witam, temperatura max dla większości układów to 250°C, w przypadku kul PB wystarczy Ci 200°C. Ja grzeję razem z sitem (też mam 90x90) w podstawce na podgrzewaczu. Co prawda dłużej schodzi z rozgrzaniem, ale przynajmniej układów nie ubijam i wszystkie kulki ładnie siadają, warunek aby sito było idealnie czyste i dobry flux w odpowiedniej ilości.

#4 Re: Problem ze stawianiem kul

przez McMarycha 3 sierpnia 2013, 20:05
Jozef18 napisał(a):1. Jakiego fluxa używasz?
2. Czy podczas ustawiania układu oraz sita wszystkie pady masz widoczne
3. Jaki nadmuch używasz?
4. Czy smarujesz układ fluxem zanim ustawisz na nim sito?

1. Warton Jelly Flux Brown
2. Tak wszystkie sa widoczne.
3. Poniżej 3 (stacja pt 852)
4. Najpierw centruje sito i je dokręcam do ramki, potem smaruję fluxem i przejeżdżam krawędzia karty bankomatowej po chipsecie, aby wyrównać flux na układzie.
Na koniec zakładam sito i wysypuję kulki.

#5 Re: Problem ze stawianiem kul

przez iras72 3 sierpnia 2013, 20:39
Może za dużo fluksu zgarniasz kartą, ja tylko smaruję cienko pędzlem. Grzejesz z sitem czy podnosisz?

#6 Re: Problem ze stawianiem kul

przez McMarycha 3 sierpnia 2013, 22:23
iras72 napisał(a):Może za dużo fluksu zgarniasz kartą, ja tylko smaruję cienko pędzlem. Grzejesz z sitem czy podnosisz?

Grzeję bez sita, ściągam je po ulokowaniu kulek w dziurkach sitka. Grzałem kiedyś z sitem do bezpośredniego grzania, ale po bokach wychodziły ładne a na środku sito się wyginało do góry i tam się nie chciały wtopić w swoje pola. Jak dam więcej fluxu to klei mi się sito do niego i kulki zostaję w ramce.

#7 Re: Problem ze stawianiem kul

przez iras72 3 sierpnia 2013, 23:00
Ja grzeję z sitem, mimo że nie jest do grzania bezpośredniego. Problem wyginania sita rozwiązałem grzejąc układ od dołu, mierząc temperaturę rdzenia układu, kulki pięknie siadają.

#8 Re: Problem ze stawianiem kul

przez McMarycha 3 sierpnia 2013, 23:11
No ale jak to zrobić jeżeli mam stojak JIG ? Jak mam podgrzać układ od dołu ?

#9 Re: Problem ze stawianiem kul

przez gathor 4 sierpnia 2013, 01:38
McMarycha napisał(a):No ale jak to zrobić jeżeli mam stojak JIG ?

Grzejąc układ bez stojaka.

#10 Re: Problem ze stawianiem kul

przez iras72 4 sierpnia 2013, 07:46
Ja po pewnej modyfikacji z powodzeniem grzeję w stoliku Silver JIG.

#11 Re: Problem ze stawianiem kul

przez McMarycha 4 sierpnia 2013, 09:20
Dobra ale na czym położyć rdzeń ? Jaką temperaturę mam ustawić od dołu ?

#12 Re: Problem ze stawianiem kul

przez iras72 4 sierpnia 2013, 09:29
Grzeję w kompletnym stoliku, zrobiłem otwór w przez który mam włożoną termoparę, mierzy temperaturę rdzenia, grzanie wyłączam przy 160°C. Potem temperatura wewnątrz stolika rośnie do 200-210°C i schładzam. Czasochłonny to proces ok. 15 minut, ale ze wszystkich sposobów ten uważam za najbardziej bezpieczny dla układu.

#13 Re: Problem ze stawianiem kul

przez McMarycha 4 sierpnia 2013, 19:04
Mam niebieski stolik JIG i tak teraz myślę że mógłbym srebrne rurki ze sprężynkami usunąć i tyle, ale problem może byś z kontrolowaniem temperatury. Chyba będę musiał zaopatrzyć się w kontroler PID.
Jeszcze jedno ważne pytanie. Wyczytałem że podczas grzania płyta może się jakby rozszerzyć (wiadomo temperatura), więc czy warto kupić uchwyt serwisowy do płyty np od xboxa ? Dotychczas montowałem same dystanse i tak stawiałem na podgrzewaczu.

#14 Re: Problem ze stawianiem kul

przez iras72 4 sierpnia 2013, 20:23
Płytę mocuję we własnych uchwytach luźno, aby miała około 1mm luzu. gdy jest na sztywno to się wygina, jest to częstą przyczyną zerwanych padów pod układem.

#15 Re: Problem ze stawianiem kul

przez McMarycha 4 sierpnia 2013, 21:34
Czyli warto kupić taki stolik ? Czy może lepiej samemu zrobić ?
Czy jest gdzieś jakiś hmm. poradnik ze zdjęciami jak zrobic piecyk do lutowania kul na układze ? Widziałem jeden na forum ale bez zdjęć.

#16 Re: Problem ze stawianiem kul

przez iras72 4 sierpnia 2013, 21:40
To zależy ile masz czasu wolnego, ja kupiłem nowy i po drobnej przeróbce używam. Parę układów przegrzałem zanim zamontowałem termoparę, która mierzy temperaturę rdzenia. Teraz układ po zakulkowaniu nie zmienia barwy z zielonej na brąz :)

#17 Re: Problem ze stawianiem kul

przez McMarycha 4 sierpnia 2013, 21:53
Hah z tym brązem też tak miałem, ale to pewnie była wina tego ze grzałem kilka razy. Myślisz że ten uchwyt serwisowy mógłbym zrobić z blachy bocznej od obudowy PC ?

#18 Re: Problem ze stawianiem kul

przez iras72 4 sierpnia 2013, 22:00
Przeglądałem właśnie znany portal aukcyjny sam uchwyt 130zł, termopara około 10zł (chyba że masz przy mierniku). Nie są to tak duże koszty.

#19 Re: Problem ze stawianiem kul

przez McMarycha 4 sierpnia 2013, 22:06
Jestem uczniem technikum i nie mam pracy więc nie sa to też tanie koszty. Termoparę mam.

#20 Re: Problem ze stawianiem kul

przez iras72 4 sierpnia 2013, 22:17
Miałem raz problem, gdy układ był prostokątny. Poradziłem sobie kładąc układ na blasze aluminiowej 3mm, na układzie położyłem sito, trochę wprawy i też się uda, byle nic się nie poruszyło. Technologia BGA nie jest tania, dlatego ceny wymiany (lub reballingu) układów są wysokie, topnik polecam AIM 3g/17zł, na parę razy wystarczy, ja kupuję 95g/280zł ale szybko wychodzi lutując kilka układów na dzień.

Re: Problem ze stawianiem kul

przez Google Adsense [BOT] 4 sierpnia 2013, 22:17
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).