• Wybór stacji lutowniczej

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Wybór stacji lutowniczej

przez oswald1920 8 sierpnia 2013, 10:46
Witam,
Wiem, że takie tematy były już poruszane na forum i nie chciałbym dodatkowo go zaśmiecać. Ale mam konkretne pytania dotyczące dwóch stacji. Do tej pory miałem przyjemność używać stacji lutowniczej PACE ST50 i hota QUICK 861DS. Piszę, że miałem przyjemność bo byłem z nich bardzo zadowolony. Niestety z pewnych powodów nie mam już do nich dostępu, muszę zakupić coś innego. Moje środki finansowe są mocno ograniczone dlatego zastanawiam się nad zakupem kombajnu lutownicy i hota w jednym. Zastanawiam się nad dwiema stacjami QUICK 706 i WEP 992D+. Co do hota nie mam jakiś wygórowanych wymagań ale zależy mi na tym żeby grotówka dobrze się sprawowała. Pierwsza ma moc 50W druga 75W.
Mam pytanie do osób, które miały styczność z w/w stacjami, jak sprawują się w lutowaniu bezołowiowym? Czy poradzą sobie z wylutowaniem gniazda zasilania? Czy bez problemów oczyszczę wickiem pola lutownicze po zdjęciu układu bga?
Z góry dziękuję każdemu kto podzieli się ze mną opinią o tych stacjach.

Re: Wybór stacji lutowniczej

przez Google Adsense [BOT] 8 sierpnia 2013, 10:46

#2 Re: Wybór stacji lutowniczej

przez iras72 8 sierpnia 2013, 21:23
Witam, używam od pół roku WEP 992D+ i jestem zadowolony, nie pracowałem na innych stacjach, więc porównania nie mam, ale polecam ze względu na bezawaryjną pracę i duży wybór grotów. Stacja dobrze trzyma temperaturę i bez problemu pracuje się na bezołowiu.

#3 Re: Wybór stacji lutowniczej

przez franekx6 10 sierpnia 2013, 10:29
Używam QUICK 706 i jestem zadowolony. Dodam że używam go również jako góra do lutowania BGA zarówno PB i PBF jak do tej pory nie brakło mu mocy, baa ma jej sporo w zapasie :)

#4 Re: Wybór stacji lutowniczej

przez oswald1920 10 sierpnia 2013, 12:01
To fajnie, że quick ma niezłego hota. A jak z lutownicą grotową? Co z oczyszczaniem pól po zdjęciu BGA? Daje radę? A tak jak pytałem - radzi sobie bez problemów z wylutem gniazda zasilania w laptopach? (ja wycinam mechanicznie gniazdo i wylutowuję każdą nogę oddzielnie)

#5 Re: Wybór stacji lutowniczej

przez shao 10 sierpnia 2013, 15:24
oswald1920 napisał(a):To fajnie, że quick ma niezłego hota. A jak z lutownicą grotową? Co z oczyszczaniem pól po zdjęciu BGA? Daje radę? A tak jak pytałem - radzi sobie bez problemów z wylutem gniazda zasilania w laptopach? (ja wycinam mechanicznie gniazdo i wylutowuję każdą nogę oddzielnie)

Nie używam tego quicka, ale czyściłem solder maskę 30W grotem więc 75W spokojnie wystarczy :)
Jeśli chodzi o gniazda to ja wygrzewam płytę na podgrzewaczu, chwytam gniazdo kleszczami i dogrzewam lekko hotem - tak wg mnie schodzi najlepiej :)

#6 Re: Wybór stacji lutowniczej

przez oswald1920 11 sierpnia 2013, 11:56
shao - dzięki za wskazówkę z gniazdami, na pewno spróbuję tej metody.
Dziękuję za opinie o stacjach ale mam już mętlik w głowie. Niektóre opinie w internecie co do lutownicy w 706 są jednak negatywne - chodzi o niewystarczającą moc 50W, podobno jest problem nawet z wylutowaniem kondensatorów.
Przez to zastanawiam się jednak nad oddzielnym zakupem lutownicy i hota. Mój wybór w tej chwili pada na QUICK 236 90W (lutownica) i HotAir Zhaoxin 852. I znowu prosiłbym forumowiczów, którzy mieli do czynienia z tymi stacjami o opinie.
Przepraszam, że tak mieszam ale chciałbym kupić sprzęt z którego będę w miarę zadowolony.

#7 Re: Wybór stacji lutowniczej 

przez franekx6 12 sierpnia 2013, 12:50
oswald1920 napisał(a):Dziękuję za opinie o stacjach ale mam już mętlik w głowie. Niektóre opinie w internecie co do lutownicy w 706 są jednak negatywne - chodzi o niewystarczającą moc 50W, podobno jest problem nawet z wylutowaniem kondensatorów.

Z czyszczeniem pól BGA jak i samych układów nie mam problemów , ustawiam na około 380C czyli jeszcze sporo w zapasie, tak samo z montażem czy demontażem innych elementów, jak na razie nic nie sprawiło mi kłopotu (w sensie braku mocy)

Re: Wybór stacji lutowniczej

przez Google Adsense [BOT] 12 sierpnia 2013, 12:50