• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#821 Re: Sterownik stacji BGA

da dominik555 4 giugno 2013, 07:56
Prosiłbym o podanie fusebitów dla Atmega32L-8AU. Ktoś podawał już wcześniej, ale nie wiem czy nie ma czasem różnicy między 8Mhz a 16Mhz. Ja mam kwarc 8Mhz.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 4 giugno 2013, 07:56

#823 Re: Sterownik stacji BGA

da patol 10 giugno 2013, 07:50
Witam.
@indicheq spójrz na pierwsza stronę tego tematu, tam masz odpowiedź na Twoje pytanie.

#824 Re: Sterownik stacji BGA

da indicheq 10 giugno 2013, 23:23
Ok, wszystko jasne.
Mam też pytanie odnośnie płytki, wersja z jedną PCB. Zasilanie 5V jest pociągnięte z USB, nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale to znaczy że maszyna nie będzie działała bez tego zasilania. Zgadza się?

#825 Re: Sterownik stacji BGA

da kwinto10 11 giugno 2013, 08:07
Tak na marginesie, załączniki z pierwszego posta gdzieś znikły.

#826 Re: Sterownik stacji BGA

da tolo99 11 giugno 2013, 08:16
Nie tylko z tego tematu. Wczoraj próbowałem pobrać dokumentację z programatora pamięci BIOS flash SPI i nie udało się (w odpowiedzi "wybrany załącznik nie istnieje")

Pozdrawiam

#827 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 11 giugno 2013, 08:23
kwinto10 ha scritto:Tak na marginesie, załączniki z pierwszego posta gdzieś znikły.

Komunikat na stronie głównej.

W dniach 8-11 czerwca, z przyczyn konserwacyjnych, mogą nastąpić przerwy w działaniu serwisu.
Prosimy nie pobierać w tym czasie żadnych załączników.

#828 Re: Sterownik stacji BGA

da indicheq 11 giugno 2013, 09:35
Już mi się wszystko wyjaśniło. Nie zwróciłem uwagi na schemat w wersji maszynowej do tej płytki. Teraz jest wszystko jasne:)

#829 Re: Sterownik stacji BGA

da hk3 13 giugno 2013, 10:51
Witam
Mam pytanie czy projekt sterownika będzie kontynuowany?

#830 Re: Sterownik stacji BGA

da miczurin 16 giugno 2013, 12:47
Witam, mam pytanie czy C2 to kondensator 1000 mikro faradów /25V ? Mam dziwna sytuację po zamontowaniu tego kondensatora mam na wejściu stabilizatora napięcia 20V a na wyjściu 0,3V a na zacisku ssr down 7V, po wymontowaniu kondensatora na wejściu stabilizatora 13,6V a na wyjściu 5V ale na ssr down dalej 7V. sprawdzałem na 2 kondensatorach 1000uF i to samo, czyżbym miał dwa uszkodzone ?

#831 Re: Sterownik stacji BGA

da redivan 17 giugno 2013, 15:24
Witam, na początek podziękowania dla kamil1986 za płytkę oraz kmkm2 za pomoc i pracę nad urządzeniem. Płytka zlutowana , sterownik (po ciężkich bojach) zaprogramowany. Najpierw bootloader po zmianie z bin na hex poszedł przez skrypt bootloader.bat a potem firmware już po usb z programu. Niestety jak do nowego firmware 2.1.2 wgrywam stare profile np z 1.1.0.1 to pokazuję się bzdury np. profil 0 nazywa się "am kulki" zamiast stawiam kulki i temperatury tez jakieś dziwne. Mam więc prośbę może ktoś z kolegów zamieści np. zdjęcia tych profili w programie na forum albo wrzuci pliczek z takowymi bo przecież można samemu wpisać poprzez program i zapamiętać w eepromie , a druga sprawa może ktoś sam udoskonalił jakiś profil i mógłby się podzielić nim z nami na forum bo z tego co widzę urządzenie działa wyśmienicie kwestia teraz dopieszczenia ;).
Ja przerabiam podgrzewacz kwarcowy t8280 dobudowując górę i zmieniając przedni panel oraz elektronikę.

#832 Re: Sterownik stacji BGA

da Vogelek23 17 giugno 2013, 18:25
redivan ha scritto:a druga sprawa może ktoś sam udoskonalił jakiś profil i mógłby się podzielić nim z nami na forum
A dlaczego Kolega sam tego nie zrobi? Lenistwo?

#833 Re: Sterownik stacji BGA

da redivan 17 giugno 2013, 21:41
Vogelek23 ha scritto:
redivan ha scritto:a druga sprawa może ktoś sam udoskonalił jakiś profil i mógłby się podzielić nim z nami na forum
A dlaczego Kolega sam tego nie zrobi? Lenistwo?

Widzę że kolega ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem, napisałem, że dopiero uruchomiłem sterownik i mam problemy z wgraniem profili. Jak dokończę budowę stacji i uruchomię a następnie popracuję na niej na tyle długo aby nabrać doświadczenia, to na pewno podzielę się spostrzeżeniami, tudzież profilami. To gdzie tu lenistwo? A może kolega pomoże z tymi profilami; no chyba że lenistwo?

#834 Re: Sterownik stacji BGA

da rogervin 18 giugno 2013, 15:03
Profile ustaw ręcznie za pomocą programu o nazwie "sterownik bga.exe" (załączony w paczce z softem 2.1.2). Profile ze starszej wersji nie pasują do nowej (2.1.2), było już o tym pisane na forum. Kilka stron wstecz jest podany przykładowy profil.

#835 Re: Sterownik stacji BGA

da miczurin 19 giugno 2013, 23:02
Witam. Są zapisy na płytki? A może jest dokumentacja w MERKARZE na która można się powołać i zamówić sobie płytki?

Pozdrawiam

#836 Re: Sterownik stacji BGA

da insert 20 giugno 2013, 00:42
miczurin ha scritto:Witam. Są zapisy na płytki? A może jest dokumentacja w MERKARZE na która można się powołać i zamówić sobie płytki?

Pozdrawiam

Też byłbym chętny.

#837 Re: Sterownik stacji BGA

da tolo99 20 giugno 2013, 06:34
Witam
Kolega kamil1986 ma chyba jeszcze PCB na sprzedaż. Sam ostatnio brałem od niego.
Pozdrawiam

#838 Re: Sterownik stacji BGA

da vladimersv 8 luglio 2013, 15:54
Witam użytkowników forum (przepraszam za język, używam tłumacza). Czy można prosić o krótki opis działania regulatora?
1. Czy istnieje PID?
2. Kontroler może działać niezależnie od komputera (Start/strona)?
3. Możesz zmienić profil ręcznie bez użycia komputera?
4. jest cisza, podczas profilu?
5. Czy mogą być używane do normalnej pracy tylko 2 kanały? (Montaż tylko 2x MA6675)
6. może pracować w trybie ręcznym? (Zmiana temperatury w górę / w dół podczas pracy?)
7. znajduje się krótki opis ustawień menu i nadzoru pracy?
8. co ostateczne firmware dzisiaj?
9. Czy ktoś ma ekran w fusbitov PoniProg?
10. co jest przełącznik trybu na górnej grzejnika? (Do osiągnięcia żądanej temperatury, a na koniec w wyznaczonym punkcie czasowym?) 
Dzięki z góry za odpowiedź.

#839 Re: Sterownik stacji BGA

da miczurin 8 agosto 2013, 11:57
Witam wszystkich.
Zmontowałem sterownik, uruchomiłem i zaprogramowałem wersją 2.1.2 i niby jest wszytko ok, ale przy programowaniu profili po ustawieniu ułamkowych wartości przyrostu temperatury i zapisaniu profilu po jego ponownej edycji wartości ułamkowe zostają zaokrąglone np. po ustawieniu 0,75 pokazuje 1, czytałem na stronach wcześniejszych, że taki problem się pojawiał, ale nie znalazłem rozwiązania.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za jakąś odpowiedź

#840 Re: Sterownik stacji BGA

da abacus 17 agosto 2013, 14:47
Jako iż jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie :)

Mam zamiar zbudować stację BGA z użyciem sterownika kolegi kmkm2. Na dolną grzałkę chciałbym użyć 4 promienników QP-1 firmy ELCER (http://www.elcer.com.pl/pdf/qp1_pol.pdf). Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jaką ustawić odległość między poszczególnymi promiennikami? Mam zamiar ustawić je 1,5cm od siebie ale nie wiem czy to prawidłowa odległość.

Wiem, że w przypadku promienników ceramicznych zaleca się, aby ich odległość wynosiła ok. 1cm ale nie wiem czy to samo tyczy się promienników kwarcowych.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 17 agosto 2013, 14:47