Padł mi bios w laptopie Lenovo G570 (komp nie uruchamia się) więc na szybko zrobiłem programator z czeskiej strony http://rayer.ic.cz/elektro/spipgm.htm. Do wgrania mam dwa wsady - do kości MX25L3205 oraz W25X10. Z pierwszą poszło bez problemu ale z kością Winbond jest zero komunikacji - nie czyta wsadu i nie identyfikuje.
Podpięcie wtyczki programatora bezpośrednio do portu LPT oraz zmiana rezystorów na 50 ohm nie pomogła. Znalazłem też w necie starsze wersje programu Spipgm ver. 1.6 i 1.9 ale na nich także nie działa. Zasilanie 3.3V mam stabilne z wtyczki ATX od PC. Kondensator w tej chwili jest 4,7uF - może to przez niego jest problem?
Macie jakieś pomysły jak ruszyć tą kość? Może zmienić kondensator - pytanie tylko na jaki?
A może kość jest uszkodzona lub musi być wylutowana do odczytu/programowania?
Podpięcie wtyczki programatora bezpośrednio do portu LPT oraz zmiana rezystorów na 50 ohm nie pomogła. Znalazłem też w necie starsze wersje programu Spipgm ver. 1.6 i 1.9 ale na nich także nie działa. Zasilanie 3.3V mam stabilne z wtyczki ATX od PC. Kondensator w tej chwili jest 4,7uF - może to przez niego jest problem?
Macie jakieś pomysły jak ruszyć tą kość? Może zmienić kondensator - pytanie tylko na jaki?
A może kość jest uszkodzona lub musi być wylutowana do odczytu/programowania?