Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: AsRock P67Pro3 potrzebny wsad biosu 3.2
przez Google Adsense [BOT] • 21 sierpnia 2013, 19:14
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
Z tym biosem to w ogóle ciekawa historia.
Wgrany został 3.2 na wersję 2.xx. Powodem było częste pojawianie się bluescreen w systemie.
Kolega miał nadzieje że to pomoże. Finał był taki że po upgradzie system już się nie podnosił (błędy acsi)
Oddał wiec kość do zaprogramowania wsadem, który ściągnął ze strony ale to też nie pomogło, a raczej sprawiło że płyta wogóle nie reagowała.
I tak płyta trafiła do mnie.
Bios 2.0 próbowałem ale na wyswietlaczu płyty same zera.
Spróbuję ten drugi i zobaczymy jaki będzie finał
Czy ten drugi bios nalezy do wersji Pro3?
Wgrany został 3.2 na wersję 2.xx. Powodem było częste pojawianie się bluescreen w systemie.
Kolega miał nadzieje że to pomoże. Finał był taki że po upgradzie system już się nie podnosił (błędy acsi)
Oddał wiec kość do zaprogramowania wsadem, który ściągnął ze strony ale to też nie pomogło, a raczej sprawiło że płyta wogóle nie reagowała.
I tak płyta trafiła do mnie.
Bios 2.0 próbowałem ale na wyswietlaczu płyty same zera.
Spróbuję ten drugi i zobaczymy jaki będzie finał
Czy ten drugi bios nalezy do wersji Pro3?
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Wszystkie wsady wgrywają się na kość (trochę długo ale to 8M więc...)
Problem pojawia się po weryfikacji wgranego wsadu.
Programator wywala błąd weryfikacji.
Po zainstalowaniu kości płyta uruchamia się ale na wyświetlaczu same zera i brak obrazu.
Pytanie...Kość czy programator?
-- środa, 21 sierpnia 2013, 22:25 --
Sprawdziłem programator na innej kości ze zdrowego sprzętu. Programuje ją prawidłowo mimo że też nie przechodzi weryfikacji a sprzęt wstaje prawidłowo...
W kwestii kości pacjenta bez zmian..sprawdzam wszystkie biosy po kolei...skąd kolega wziął wsad 3.21A??
Po zainstalowaniu kości płyta uruchamia się ale na wyświetlaczu same zera i brak obrazu.
Sprawdziłem programator na innej kości ze zdrowego sprzętu. Programuje ją prawidłowo mimo że też nie przechodzi weryfikacji a sprzęt wstaje prawidłowo...
W kwestii kości pacjenta bez zmian..sprawdzam wszystkie biosy po kolei...skąd kolega wziął wsad 3.21A??
Stan84 napisał(a):Wszystkie wsady wgrywają się na kość (trochę długo ale to 8M więc...)
No coś ten programator nie radzi sobie z tymi kostkami, może masz źle skonfigurowane porty?
Weryfikacja potwierdza czy wsad i suma zgadzają się z danymi z pliku - myślę że warto nad tym popracować.
Stan84 napisał(a):Po zainstalowaniu kości płyta uruchamia się ale na wyświetlaczu same zera i brak obrazu.
Ale na której wersji? Jak na wszystkich to znaczy że nie masz prawidłowo zaprogramowanej kości.
Stan84 napisał(a):Sprawdziłem programator na innej kości ze zdrowego sprzętu. Programuje ją prawidłowo mimo że też nie przechodzi weryfikacji a sprzęt wstaje prawidłowo...
Czyli wstał? Jeżeli tak to proszę napisz na którym sofcie - nanoszę info do pliku tak mi jest wygodniej a mam do sprawdzenia ponad 10 GB Biosów wiec nie przypuszczam żebym sam to wszytko był w stanie zrobić.
Stan84 napisał(a): W kwestii kości pacjenta bez zmian..sprawdzam wszystkie biosy po kolei...skąd kolega wziął wsad 3.21A??
Wymieniam się plikami czasami "wpadnę" na ciekawą stronę i zasysam jeżeli uważam, że może to mieć jakąś wartość.
Sprawdziłem programator na innej kości ze zdrowego sprzętu. Programuje ją prawidłowo mimo że też nie przechodzi weryfikacji a sprzęt wstaje prawidłowo...dotyczyło innej kości i innego sprzętu. Chodziło o potwierdzenie działania programatora.
W25q64 jak nie wstawał tak nie wstaje na żadnym ze wsadów.Uruchamia się ale brak obrazu i procedury post na wyświetlaczu kodu. Znalazłem gdzieś info że wraz z upgradem biosu zapisywane są jeszcze jakieś informacje na płycie. Dlatego wersja biosu musi się idealnie zgadzać z ostatnio wgraną, inaczej nie zgodzi się z dodatkowym softem wgranym podczas windowsowego upgradu i sprzęt nie wstanie. Potrzebuję 3.20. Nie ma innej mozliwości.