• Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez ppgg1 5 lipca 2013, 14:17
Od paru tygodni próbuje sił w lutowaniu BGA na płytach ze złomu. Kulkowanie układów opanowane, padów już nie zrywam, nie jest najgorzej. Mam kilka pytań odnośnie prawidłowych temperatur, płytę od dołu rozgrzewam stopniowo do 190 C, temperatura na górze płyty to 180 C, są to maksymalne temperatury jaki mogę wycisnąć z podgrzewacza. Przy temperaturze 150 C na górze podlewam układ topikiem (podczas ściągania), po osiągnięciu maksymalnych temperatury podgrzewacza HOT do ręki, dogrzewam układ od góry i ściągam. Przy stawianiu nowego układu sytuacja ma się identycznie pomijając podlewanie topikiem. Teraz parę pytań:

1) Temperatury ustawione na podgrzewaczu są prawidłowe, czy może lepiej byłoby je zmniejszyć kosztem wyższej temperatury hota?

2) Czym się kierować przy doborze temperatury HOTA żeby nie przegrzać układu? Metodą intuicyjna na hocie mam ustawione 350C (hot nie firmowy więc realna temperatura będzie niższa). Podczas pomiaru temperatury w kulminacyjnym momencie przed podniesieniem układu (termopara w rogu układu, za gruba żeby wsunąć pod układ) mam 230 - 240 C, obawiam się że temperatura rdzenia układu jest wtedy wyższa. Siła nadmuchu ma tutaj jakieś znaczenie (ustawiona na MAX)? Odległość dyszy od układu 3 - 4 cm.

Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez Google Adsense [BOT] 5 lipca 2013, 14:17

#2 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez grisza69 5 lipca 2013, 15:25
Za późno dajesz topnik, poczytaj instrukcję i zrozumiesz dlaczego wcześniej musi być pod układem.
Grzanie hotem z góry jest mocno kłopotliwe, tutaj musisz mieć zapas mocy grzałki, nie prościej kupić promiennik i grzać to sensownie od góry? Sensowna grzałka na górze do grzania pola 60X60 (mm) i odległości dyszy od układu około 50 mm minimum 300 W, hot ma ile, 50W?
Temperatura laminatu..... na granicy bezpieczeństwa ( pamiętaj że kolory mają inne absorpcje), płyta ołowiowa może się rozlutować, z drugiej strony skoro nie masz "góry" to bezpieczniej jest grzać dół więcej.
Ściągnij krzywą profilu gdzie na dole masz czas do góry temperaturę jeżeli mieścisz się w granicach 20 % błędu jesteś blisko mety.

Temperatura w rogu 240 nie przeraża ale.... jeżeli jest osiągana poprzez przejście ciepła z rdzenia czyli na rdzeniu około 280 .... to masz 80 % szans na zabijanie układów.
O lutowaniu starszych ATi zapomnij zabijesz zanim topnik się aktywuje.

#3 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez franekx6 5 lipca 2013, 20:49
INT883 i nie możesz wyciągnąć więcej jak 180 C pod układem? Hmmm sam używam takiego podgrzewacza i na wyświetlaczu 220 C to +- 180C pod układem (zależy jaka płyta), a gdzie tam do 400 C ;) raz dałem 350 testowo to tylko patrzyłem jak laminat bombluje :)

#4 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez ppgg1 8 lipca 2013, 14:21
INT883 i nie możesz wyciągnąć więcej jak 180 C pod układem? Hmmm sam używam takiego podgrzewacza i na wyświetlaczu 220 C to +- 180C pod układem (zależy jaka płyta), a gdzie tam do 400 C

Z tym podgrzewaczem to ciekawa sprawa, mam go od paru tygodni, zaraz po zakupie był odesłany bo coś w nim dzwoniło (jakby potłuczone szkło). Sprzedawca stwierdził że to naturalna rzecz w tym modelu, że wystarczy rozkręcić i to coś wyciągnąć, ewentualnie tak zostawić bo nie ma to wpływu na funkcjonowanie podgrzewacza. Hmmm....

Jeśli idzie o samą temperature używam obecnie TRYBU 0, po zadaniu grzałce 280 C (taką maksymalna temperaturę testowałem na chwilę obecną) czujnik wewnętrzny pokazuje wzrost do 260C a termopary zewnętrzne tak jak opisałem wcześniej. Ciekawa sprawa to co piszesz, muszę dokładniej potestować.

Sensowna grzałka na górze do grzania pola 60X60 (mm) i odległości dyszy od układu około 50 mm minimum 300 W

Dzięki za wskazówke, nie wpadłem na to. Przeglądnąłem różne portale, znalazłem jedynie promiennik od IR6000 70x70 400W 230V. Do tego konieczne będzie sterowanie, czy wystarczy zasilić promiennik 230V i zachować jedynie odpowiednią odległość od układu?

#5 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez grisza69 8 lipca 2013, 15:48
W podgrzewaczu zmień sposób sterowania grzałek, czyli naciśnij niebieski przycisk potem ON i naciskając kolejno niebieski zmieniasz wartość C0 lub C1 ustaw C1.
Po drugie zapoznaj się z ofertą Selfy , wpisz w wyszukiwarce na ich stronie HTS - masz pełny wybór.
Po trzecie sterowanie .... albo sterownik PID np (REX C100FK) albo lecisz do elektrycznego kupujesz ściemniacz z potencjometrem ( nie sensorowy) np do 600W i bądź pewny że wysterujesz ten promiennik znakomicie, znakomicie czyli ustawisz grzałkę około 60 mm od pola, płynnie możesz dobierać moc .... nic więcej nie potrzeba.

#6 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez ppgg1 9 lipca 2013, 10:31
Po drugie zapoznaj się z ofertą Selfy , wpisz w wyszukiwarce na ich stronie HTS - masz pełny wybór.

Na selfie znalazłem jedynie z większych mocy 250W 60x60 nie dostępna od ręki w cenie prawdopodobnie około 200zł. Na allegro mam grzałke od IR6000 400W 70x70. Ta druga zda egzamin czy skupić się na tej pierwszej? Obrazki poniżej.

Ściągnij krzywą profilu gdzie na dole masz czas do góry temperaturę jeżeli mieścisz się w granicach 20 % błędu jesteś blisko mety.

Tutaj mam lekką niejasność, nie do końca rozumiem sens istnienia profili. Oczywiście sprawą jasną jest że przyrost temperatury w czasie nie może być zbyt duży i tutaj rozumiem że trzeba się kierować profilem, ale co w sytuacji zbyt wolnego/długiego rozgrzewania układu? Ma to również szkodliwy wpływ i może uszkodzić układ?

Obrazek

Obrazek

#7 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez grisza69 9 lipca 2013, 10:52
Drugi promiennik jest bardzo dobry, co do uszkodzenia układu.... nie da się tego napisać jednoznacznie, rodzajów układów jest kilkaset, zasada jest taka - nagrzewać trzeba równomiernie, jeżeli płyta absorbuje duża ilość ciepła trzeba cierpliwie czekać i mieć zapas mocy aby można było pokonać straty. Zawsze lepiej pracować maszyną na 40 % jej możliwości niż orać na 99% i martwić się za każdym razem o pady pod układami.
Moja wypowiedź odnośnie 20% dotyczy krzywej C° a nie osi t. ;)

#8 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez ppgg1 9 lipca 2013, 12:16
Moja wypowiedź odnośnie 20% dotyczy krzywej C° a nie osi t

Hmmm... Rozumiem że chodzi o odchylenie 20% od jakiejś krzywej wzorcowej? A co przyjmuje się za wzorzec, 1 stopień C/sek (krzywa nachylona pod kątem 45C)?

Temperatura laminatu..... na granicy bezpieczeństwa ( pamiętaj że kolory mają inne absorpcje), płyta ołowiowa może się rozlutować, z drugiej strony skoro nie masz "góry" to bezpieczniej jest grzać dół więcej.

Mając już grzałke górną rozumiem, że optymalnie będzie obniżyć obecną temperaturę dołu ze 180C/190C na powierzchni płyty do jakiej?

#9 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez grisza69 9 lipca 2013, 14:27
Ad1 ...dotyczy profilu - nie łudź się że każdy układ "pójdzie" bezpiecznie takim samym profilem - musisz eksperymentować i zdobywać doświadczenie .

Ad2 ... bezpiecznej ponieważ każda płyta inaczej reaguje a umiejscowienie układu oraz sąsiedztwo ma tutaj też bardzo duże znaczenie.

#10 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez mikesh 13 lipca 2013, 08:31
Jeśli chodzi o profile lutowania to poczytaj tutaj.

#11 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez ppgg1 24 lipca 2013, 14:36

Dzięki, dużo rozjaśniło :).

#12 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez ppgg1 26 sierpnia 2013, 10:13
Grzanie hotem z góry jest mocno kłopotliwe, tutaj musisz mieć zapas mocy grzałki, nie prościej kupić promiennik i grzać to sensownie od góry?

Po krótkim odpoczynku wracam do tematu, promiennik kupiony statyw pod niego też na ukończeniu. Niestety po wstępnych testach okazuje się że mój podgrzewacz INT883 nie jest w stanie osiągnąć szybszego przyrostu temperatury jak 0,7C/s podczas fazy podgrzewania wstępnego (góra odłączona). W tej sytuacji podczas podgrzwania wstępnego powinienem się wspomagać górą, czy nie koniecznie? Pytanie drugie, pomiar temperatury pokazany w profilu w którym miejscu powinien być prawidłowo dokonany: pod układem, na jego rdzeniu, czy np. w rogu układu?

Obrazek

#13 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez raddeon 26 sierpnia 2013, 10:48
Dodam koledze swoje "3 grosze" co do podgrzewacza AOYUE, ze względu, że padł mi taki sterownik, wymieniłem go na REX-C100 i teraz mam o wiele lepsze parametry podgrzewania. Dzięki temu sterownikowi grzałki grzeją od początku cały czas, a gdy temperatura zbliża się do zadanej grzeje impulsowo.

#14 Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez ppgg1 29 sierpnia 2013, 13:44
Jeśli chodzi o profile lutowania

W jaki sposób realizujecie ostatni etap profilu jakim jest chłodzenie? Konieczny jest jakiś nadmuch, czy wystarczy wyłączyć grzałki i spokojnie czekać?

Re: Podgrzewacz INT883 + HOT, początki.

przez Google Adsense [BOT] 29 sierpnia 2013, 13:44
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).