marek216 написав:Jakoś do mnie nie przemawiają zestawy: jedna rączka + X bitów.
Mam tego kilka kompletów i leżą.
Nie sztuką jest kupić stertę wkrętaków które potem leżą w kącie tylko kupić takie o odpowiedniej główce i długości. Marketowe wkrętaki pasują do wielu śrub mniej czy bardziej, czasem się trafi że z całego kompletu tylko jeden się nadaje, a reszta nie. Drugą sprawą jest to że ich trwałość jest krótka- zdzierają się i śruby przez brak dobrego dopasowania. Słabo się dają namagnesować. Mają też jedną zaletę- niska cena.
Krótkie bity ze względu na swoją długość nie zawsze są wstanie dojść do śrubki i lepszym rozwiązaniem jest wkrętak ze stałą rączką lub jak pokazał kolega Grzegorz zestaw z wymiennymi główkami lecz są one długie i sięgają wszędzie. Można sobie kupić zestaw markowy, można też taki z przysłowiowej biedronki lecz z doświadczenia mogę powiedzieć że na długo nie wystarczy, szybko się zużyje. W warunkach domowych jak ktoś szanuje narzędzia to się nimi długo nacieszy, ale jak się dorwie do niego pracownik to raz dwa go zniszczy.
Uważam ze jak ma się wydawać kasę na byle co to lepiej kupić raz a dobrze i mieć spokój na lata.
Przed zakupem warto zwrócić uwagę na końcówki czy aby na pewno będą się nadawać.