Podgrzewacz INT883 + promiennik z góry 400W sterowany potęcjometrem ręcznie, całość obecnie w fazie testów. Jedna termopara mierzy temperaturę rdzenia, druga na krawędzi układu przy laminacie. Górą steruję w taki spsób że obie termopary w przybliżeniu wskazuja zbliżone temperatury, przy 230C układ na ołowiu pływa i chyba wszystko jest idealnie, jednak zastanawia mnie fakt czy temperatura góry jest dobrana prawidłowo, gdyż kondensatory na układzie BGA również pływaja w szczytowym momencie. Układ wymaga delikatnego podnoszenia aby się nie przemieściły.
Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: BGA początki - pływające kondensatory.
Google Adsense [BOT] • 4 Вересня 2013, 13:41
Powinny być pokryte lodem - zmień ustawienie potencjometru oraz nachylenia kąta promiennika górnego względem przekątnej podgrzewacza dolnego.
01.04 będzie za 209 dni.
A tak na serio... no chyba logiczne że skoro pod układem masz około 240 stopni to powierzchnia układu również jest nagrzana do wartości zadanej.
Fakt,że są maszyny, które posiadają chłodzenie rdzenia samego układu, na szczęście obecne układy a właściwie rdzenie mają duża większą tolerancje i znoszą temperatury nawet do 280 stopni lu wyższe, oczywiście w czasie bardzo krótkim, niemniej wystarczającym do prawidłowego położenia układu.
01.04 będzie za 209 dni.
A tak na serio... no chyba logiczne że skoro pod układem masz około 240 stopni to powierzchnia układu również jest nagrzana do wartości zadanej.
Fakt,że są maszyny, które posiadają chłodzenie rdzenia samego układu, na szczęście obecne układy a właściwie rdzenie mają duża większą tolerancje i znoszą temperatury nawet do 280 stopni lu wyższe, oczywiście w czasie bardzo krótkim, niemniej wystarczającym do prawidłowego położenia układu.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
Hmmm... Pewnie masz rację, chodź według mojej pewnie błednej logiki ciepło pochodzące z dołu musi przebić się przez laminat aby dotrzeć do kulek, laminat tworzy pewnego rodzaju ekran który powoduje spadek temperatury. Podobnie jest z góra, układ stanowi ekran w dotarciu ciepła do kulek pod nim. Po przebiciu się ciepła z góry i dołu poprzez "ekrany" ciepło sumuje się w miejscu gdzie są kulki. Temperatura kulek wedlug tej torii może być większa niż temperatura rdzenia (suma dwóch temperatur, kwestia jeszcze grubości ekranów) a co za tym idzie gdy kulki zaczynaja pływać to kondensatory jeszcze nie powinny. Hmmmm.....
Mam jeszcze pytanie dotyczące przylutowania kondensatorów które się przemieściły. Najprościej przywrócić je na swoje miejsce HOTEM z najmniejsza dysza, ale co wtedy z profilem. Dmuchając powietrzem w kondensator grzeje się również rdzeń układu, niby okleiłem go taśmą odbijającą ciepło ale mimo wszystko dosyć mocno się nagrzał. Hmmmm....
Czym podnosisz układ?
Pensetą z ostrymi końcami.
Układ polecam podnosić chwytakiem podciśnieniowym z elestycznymi gumowymi końcówkami, żadną pensetą. Ja w Jovy mam zintegrowany chwytak z pompą podciśnieniową w stacji. Temperatury nie sumują się Kondensatory możesz przylutować ręcznie nawet niedbale, gdy stawiasz układ i cyna jest płynna to same się powinny wyprostować.
możesz przylutować ręcznie nawet niedbale
Recznie - co miałeś na myśli? Lutownicą z grotem?
Układ polecam podnosić chwytakiem podciśnieniowym z elestycznymi gumowymi końcówkami, żadną pensetą
Możesz polecić jakąś sprawdzoną wersję? Mam jeden tani ale jest nie pewny, często puszcza układ w trakcie przenoszenia.
Re: BGA początki - pływające kondensatory.
Google Adsense [BOT] • 4 Вересня 2013, 15:21
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.