• Urządzenie wielofunkcyjne Samsung SCX-4600 - zacięcie papieru i inne objawy

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Urządzenie wielofunkcyjne Samsung SCX-4600 - zacięcie papieru i inne objawy

Napisal/-a Vogelek23 11 Avgust 2013, 16:55
Witam serdecznie.

Jakiś czas temu dostałem na części urządzenie wielofunkcyjne Samsung SCX-4600. Po podłączeniu urządzenie nagrzewa się (stosowny komunikat na wyświetlaczu), po czym jest gotowe do pracy. Po umieszczeniu kartki w skanerze i naciśnięciu Start, kartka została zeskanowana, jednak próba drukowania kończy się komunikatem "Zacięcie papieru w Zasobniku 1". Identyczna sytuacja jest z podajnikiem ręcznym. Co ciekawe - kartka nawet nie została wciągnięta.
Zdjąłem lewą stronę obudowy urządzenia, aby przyjrzeć się, jak przebiega proces wciągania papieru. Ku mojemu zaskoczeniu, silnik (krokowy?) nie miał dość siły, aby zakręcić zębatkami. Postanowiłem zatem sprawdzić, co może stawiać taki opór. Wyciągnąłem kasetę z tonerem - wałek chodził z dość dużym oporem. Uruchomiłem bez kasety, silnik zakręcił zębatkami i ustawił się (jak sądzę) w pozycji "gotowy" - i tyle poprawnego działania. Spory opór (przy próbie pokręcenia ręką) stawia także mechanizm pobierania papieru, ale nie wiem, czy to źle, czy tak po prostu ma być.

Opis usterki z poziomu zwykłego użytkownika: drukarka nie drukuje - wyświetla komunikat o zacięciu papieru w zasobniku/podajniku ręcznym, nie pobiera papieru z zasobnika ani z podajnika, słychać ciche piszczenie w momencie, gdy drukarka powinna pobrać papier.

Pytanie: czy uszkodzony jest silnik, czy to nadmierny opór mechanizmów nim napędzanych powoduje wspomniany komunikat o zacięciu papieru?

Re: Urządzenie wielofunkcyjne Samsung SCX-4600 - zacięcie papieru i inne objawy

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 11 Avgust 2013, 16:55

#2 Re: Urządzenie wielofunkcyjne Samsung SCX-4600 - zacięcie papieru i inne objawy

Napisal/-a gathor 11 Avgust 2013, 17:54
W mojej prywatnej laserówce wszystkie mechanizmy stawiają ogromny opór, więc to bym wykluczył.
Mówisz że bez tonera udało się drukarce ustawić podajniki? Zapytaj kklienta zatem ile razy uzupełniał toner i jak masz możliwość to sprawdź na jakimś pewniaku.

#3 Re: Urządzenie wielofunkcyjne Samsung SCX-4600 - zacięcie papieru i inne objawy

Napisal/-a marek216 11 Avgust 2013, 22:42
Do sprawdzenia rolki oraz sprzęgło.

#4 Re: Urządzenie wielofunkcyjne Samsung SCX-4600 - zacięcie papieru i inne objawy

Napisal/-a Usunięty Użytkownik 402 10 September 2013, 01:11
Jeżeli toner jest zawilgocony to być może stawia większy opór niż normalnie.
Przejrzeć wszelkie ruchome elementy i miejsca gdzie jest tarcie- panewki, itp. Może trzeba je oczyścić i przesmarować.

#5 Re: Urządzenie wielofunkcyjne Samsung SCX-4600 - zacięcie papieru i inne objawy

Napisal/-a oneeye 10 September 2013, 07:28
Standard w SCX'ach - układ przeniesienia napędu, nie wiem jak jest w "4600", ale przyjrzyj się mechanizmowi docisku sprzęgła, (prawdopodobnie sprężyna) oczyść dokładnie wszystkie elementy. Sam kiedyś miałem ten problem.

Re: Urządzenie wielofunkcyjne Samsung SCX-4600 - zacięcie papieru i inne objawy

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 10 September 2013, 07:28
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov