• Adapter SO8 do programatora

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Adapter SO8 do programatora

przez Citek 29 sierpnia 2013, 11:37
Witam

Poszukuję adaptera SO8 do programatora EZP2010. Chodzi mi o adapter, który posiada podstawkę "na sprężynkach".
Wcześniej miałem adaptery w formie ścieżek, ale wiadomo jak to jest z czasem ścieżki się odklejają pod wpływem zużycia i temperatury.
Czy taki adapter będzie ok:
http://www.gotronik.pl/adapter-so8-200m ... -1169.html
Chodzi głównie o kości BIOSu, np. o 25l8005m2c

PS. Wcześniej zakupiłem coś podobnego i niestety wchodzą tylko te małe układy SO8

Re: Adapter SO8 do programatora

przez Google Adsense [BOT] 29 sierpnia 2013, 11:37

#4 Re: Adapter SO8 do programatora

przez keymaker 30 sierpnia 2013, 16:38
Jak to jest z tymi klipsami, czy da się nimi odczytać/zapisać zawartość kostki CMOS bez wylutu?

#5 Re: Adapter SO8 do programatora

przez marek216 30 sierpnia 2013, 17:56
keymaker napisał(a):Jak to jest z tymi klipsami, czy da się nimi odczytać/zapisać zawartość kostki CMOS bez wylutu?

Często tak. Czasem jednak trzeba wylutować układ.
Dobrze mieć oba rozwiązania na serwisie - często oszczędza się czas.

#6 Re: Adapter SO8 do programatora

przez Citek 10 września 2013, 15:30
A taki klips to gdzie najlepiej kupić?

#7 Re: Adapter SO8 do programatora

przez marek216 10 września 2013, 15:48
Ja zaopatruję się w TomSad - czasem drożej ale nie narzekam na jakość, ale jest jeszcze gotronik i allegro.

#8 Re: Adapter SO8 do programatora

przez Citek 10 września 2013, 15:55
A w ilu przypadkach udało Wam się zaprogramować BIOS za pomocą takiego klipsa, czy będzie to 5%, czy może 10%, a może i 50% i więcej.
A i czy przy takim bezpośrednim programowaniu to przypadkiem nie można czegoś uszkodzić na płycie głównej?

#9 Re: Adapter SO8 do programatora

przez marek216 10 września 2013, 16:05
Nie liczę tego w procentach.
Zaczynam od klipsa bo szybciej - jak nie ruszy to zdejmuję układ.

Jakość klipsa ma znaczenie - tanie nie zawsze dociskają na kopytkach.
Pomona to ciut droższy ale znacznie pewniejszy produkt niż klipsy z allegro za 30-40 zł

Na płycie nic nie uszkodzisz.

#10 Re: Adapter SO8 do programatora

przez keymaker 15 października 2013, 19:36
Kupiłem klips POMONA i trochę jestem rozczarowany, na chyba 10 płyt sczytałem tylko jedną kostkę, a sam klips jest tandetnie wykonany ("odskakują" jego wewnętrzne piny :/).

#11 Re: Adapter SO8 do programatora

przez franekx6 15 października 2013, 21:52
Czy podczas programowania kości przy użyciu takiego klipsa konieczne jest wymontowanie baterii RTC?

#12 Re: Adapter SO8 do programatora

przez WIOLAD 16 października 2013, 05:39
franekx6 napisał(a):Czy podczas programowania kości przy użyciu takiego klipsa konieczne jest wymontowanie baterii RTC?

Nie.

Re: Adapter SO8 do programatora

przez Google Adsense [BOT] 16 października 2013, 05:39
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).