• Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

przez McMarycha 11 września 2013, 21:22
Nie za bardzo wiedziałem czy mogę tutaj napisać więc jak zły dział to proszę przenieść.
Mianowicie mam dysk SSD pochodzący z dell inspiron 910 (mini 9) i ma on uszkodzone bloki. Nie znam się na tym i wydaje mi się że jedna z kości jest uszkodzona. Pytanie tylko jak to naprawić ? Czy wymiana kości pomoże ?
Ewentualnie proszę inne rady.

Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

przez Google Adsense [BOT] 11 września 2013, 21:22

#2 Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

przez arvika 11 września 2013, 22:37
Ile tam jest kości i jakie? Zamieść zdjęcie dysku.

#3 Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

przez McMarycha 12 września 2013, 08:56
Kości są 4 każda z nich ma oznaczenia
SAMSUNG 819
K9GAG08U0M
PCB0

Obrazek
Obrazek

#4 Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

przez arvika 12 września 2013, 14:39
Możesz wymienić kość, to nie problem. Tylko skąd poznasz która to?

#5 Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

przez McMarycha 12 września 2013, 15:29
No właśnie muszę próbować. Mam tylko jedno pytanie, czy kości musza być identyczne ? Czy wystarczy ze będą tej samej pojemności ?
Jedną zmieniłem na pamięć 2GB hynix'a to przy próbie instalacji wywalało bluescreen'a. Gdzie na oryginalnych kościach po prostu łapał zwiechę.

#6 Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki 

przez arvika 12 września 2013, 15:53
Najlepiej żeby były takie same. Inna pamięć będzie miała inne ID i parametry i kontroler prawdopodbnie nie będzie współpracował.

Re: Dysk SSD stec 8GB uszkodzone bloki

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2013, 15:53