• Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez maxmaj 13 maja 2010, 19:37
Witam. Ostatnio znajomy powiedział że zrobił sobie stację na podczerwień samemu lecz nie chciał zdradzić jak. Czy ktoś z was coś takiego wykonał ? Może jakaś podpowiedź gdzie kupić grzałkę na podczerwień. Mam Aoyue 968 która leży już jakiś czas w koncie może da się ją wykorzystać ?

Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez Google Adsense [BOT] 13 maja 2010, 19:37

#2 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez mdcs 30 sierpnia 2010, 01:23
Na dół dajesz 3 promienniki HTS/1 (żeby pokryć całą powierzchnię robionej MB) a na górę SHTS. Ja mam stację, gdzie na dole są promienniki kwarcowe a na górze lampa Osram HLX 64635 ze złotym odbłyśnikiem. Temperaturę stabilizuję sterownikiem zrobionym na Atmedze. Jedna termopara wbudowana w promiennik dolny, druga kładziona na MB w pobliżu robionego BGA. Przetworniki temperatury MAX6675 (dostępne w TME). Górna lampa sterowana wyłącznie profilem.
Budując samodzielnie stację wydasz 1500zł a osiągnięta funkcjonalność będzie jak tej za 15tys.

#3 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez benchmarek 30 sierpnia 2010, 10:23
misiekelk napisał(a):Ja buduję przy wykorzystaniu tych elementów.Podgrzewacz juz mam ,promienniki też z tej firmy sprawuja sie wyśmienicie .Obszar grzania 25x25 cm .

Czy zakupiłeś już ten kontroler procesu lutowania? Interesuje mnie w jaki sposób realizowany jest układ wykonawczy elementu grzejnego. Kontroler prezentuje się rewelacyjnie sterowanie za pomocą profilu z PC lepszego urządzenia za te pieniądze nie trzeba cena przystępna 100USD z przesyłką z grubsza licząc no i pewnie + VAT na granicy (jeśli to firma z USA ? bo nie znalazłem info na stronie) .

#4 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez digix 30 sierpnia 2010, 14:25
Do kontrolera podłączasz przekaźnik SSR przez który załączany jest promiennik IR. Sam przekaźnik SSR jest sterowany bezpośrednio z mikroprocesora. Firma jest z USA, jednak z tego co wiem jedni płacą cło inni nie, od czego to zależy nie wiem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

#5 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez benchmarek 30 sierpnia 2010, 15:05
Jaki przekaźnik SSR użyłeś w swoim sprzęcie?

#6 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez digix 30 sierpnia 2010, 16:50
Akurat na tych zdjęciach jest przerobiona stacja na gorące powietrze Aouye mojego kolegi. Ja na tym samym sterowniku (TechFX), zbudowałem stację IR + podgrzewacz własnej konstrukcji. Na razie wszystko jest w fazie testów, jednak wyniki są naprawdę rewelacyjne. Co do przekaźnika to 15-20A i 5VDC bo takie napięcie podaje kontroler na wyjście przekaźnika. Poniżej podgrzewacz w fazie budowy jak znajdę fotki reszty to postaram się wrzucić.

Obrazek

Obrazek

#7 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez benchmarek 30 sierpnia 2010, 17:51
Jakie jest pole robocze podgrzewacza zamieszczonego na foto, ile kosztuje jeden panel, jaką ma moc i jaki ma rozmiar, podgrzewacz "daje na maxa" czy jest termostat.

#8 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez digix 30 sierpnia 2010, 18:52
Pole robocze to 20x24cm, moc każdego z paneli to 400W, są to promienniki fal średnich podczerwieni. Koszt jednego takiego promiennika w zależności od mocy to około 90-150zł. Podgrzewacz sterowany jest przemysłowym sterownikiem PID z funkcją rampingu, która w tym przypadku jest koniecznością. Jako czujnik temperatury laminatu zastosowałem Raytek'a z serii MI z interfejsem RS-232, dzięki temu mam podgląd temperatury na PC. Jak już wykonałem podgrzewacz to trochę żałowałem, że nie dodałem czwartego promiennika, ale i tak nie jest źle.

#9 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez pit85 30 sierpnia 2010, 19:32
Moim skromnym zdaniem sterowanie binarne (przekaźnikiem) to nie najlepszy pomysł. Wyobraźmy sobie grzanie przy profilu o wolno rosnącej temperaturze. Grzałka lub lampa, cokolwiek by to nie było, będzie się co chwile włączać i wyłączać. Według mnie (poprawcie mnie jeśli się mylę) prowadzi to do szybszego zużycia i nie daje doskonałych parametrów. Dlaczego nie wysterować elementu grzejącego przez np. tyrystor sygnałem PWM? Jeśli połączyć to z termoparą, i zaimplementować razem z PID na jakiejś małej ATMedze (np. ATMega8) to wychodzi nam całkiem przyjemny sterownik. Do tego FT232 i mamy połączenie z komputerem przez USB, wyświetlacz 128x64 i mamy wykresy, karta SD i możemy zapisywać, nagrywać i odtwarzać profile. Koszt jakieś 50-150zł (w zależności od "bajerów") a efekt o niebo lepszy. Trochę programuje uC i pod windows więc jeśli macie ochotę coś zrobić to postaram się pomóc.

#10 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez digix 30 sierpnia 2010, 20:16
Przekaźnik SSR (Solid State Relay), to nic innego jak triak + optotriak zalane w masie epoksydowej. Natomiast sterownik PID wykonuje algorytm proporcjonalno-całkująco-różniczkujący i na wyjściu jako jedną z opcji generuje właśnie sygnał PWM (szerokość impulsów). Większość sterowników przemysłowych działa właśnie w oparciu o PID + PWM.

#11 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez pit85 30 sierpnia 2010, 20:34
digix napisał(a):Przekaźnik SSR (Solid State Relay), to nic innego jak triak + optotriak zalane w masie epoksydowej.

No i tutaj wyszła moja niewiedza :P

digix napisał(a):Natomiast sterownik PID wykonuje algorytm proporcjonalno-całkująco-różniczkujący i na wyjściu jako jedną z opcji generuje właśnie sygnał PWM (szerokość impulsów). Większość sterowników przemysłowych działa właśnie w oparciu o PID + PWM.

Sterownik PLC wykonuje regulację PID -> proportional-integral-derivative controller. Mniejsza o większość.
Z tego co ja się orientuję to sterowniki przemysłowe same w sobie rzadko mają PWM, a bardziej wyjścia analogowe. Do wysterowania mocy w przemysłówce używa się falowników. Oczywiście większość PLC posiada wbudowane algorytmy do pętli PID, dlatego bardzo łatwo się je implementuje, ale za to stosunek ceny do potrzeb... Takim sterownikiem obsłużyłbyś 10 podgrzewaczy na raz, a jego procek nawet by się nie spocił. Pytanie po co zaprzęgać do tego PLC, dokładać wyświetlacze i pisać obsługę protokołu komunikacyjnego (o ile nie wygooglamy jakiejś biblioteki do np. modbusa) skoro za kwotę PLC zrobimy, lub nawet zlecimy budowę porządnego dedykowanego urządzenia.

Na koniec pisania postu przyszło mi do głowy, że może chodzi nie o sterownik PLC tylko o prosty przemysłowy regulator temperatury... Tańsze rozwiązanie, ale mniej praktyczne. Ja wychodzę z założenia, że jeśli męczymy się już nad zbudowaniem maszyny do BGA, to pomęczmy się jeszcze trochę i zróbmy do niej dobrą elektronikę:)

#12 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez digix 30 sierpnia 2010, 20:49
Dokładnie, nie chodzi mi o PLC tylko tak zwane PID process controller, w tym przypadku mówimy o temperaturze. Tak jak piszesz, stosowanie PLC w tym przypadku mija się z celem, choć przy odrobinie możliwości w obróbce metali można by się pokusić o budowę bardziej rozbudowanej stacji i wykorzystanie sterownika PLC. Używane Mistubishi czy Allen Bradley można kupić już za kilkadziesiąt złotych.

#13 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez benchmarek 30 sierpnia 2010, 21:08
digix napisał(a):Pole robocze to 20x24cm, moc każdego z paneli to 400W, są to promienniki fal średnich podczerwieni. Koszt jednego takiego promiennika w zależności od mocy to około 90-150zł. Podgrzewacz sterowany jest przemysłowym sterownikiem PID z funkcją rampingu, która w tym przypadku jest koniecznością. Jako czujnik temperatury laminatu zastosowałem Raytek'a z serii MI z interfejsem RS-232, dzięki temu mam podgląd temperatury na PC. Jak już wykonałem podgrzewacz to trochę żałowałem, że nie dodałem czwartego promiennika, ale i tak nie jest źle.

Przy takiej mocy podgrzewaczy grzanie na maksa do osiągnięcia zadanej temperatury miałoby zbyt stromą charakterystykę (maksymalna prędkość narastania temp. to 2°C/s) i laminat mógłby ulec uszkodzeniu, stąd konieczność podnoszenia temperatury według zadanej krzywej funkcja /rampingu/.Można też by było rozwiązać to bez dodatkowego sterownika włączając na początek pierwszy segment podgrzewacza, a po osiągnięciu zadanej temperatury włączyć kolejne wtedy charakterystyka nie była by taka stroma, lub co wydaje się lepszym rozwiązaniem "puszczenie" 4 segmentów na 1/4 mocy i po osiągnięciu zadanego progu utrzymywanie danej temperatury. Do jakiej temperatury grzejesz płytę od dołu przy lutowaniu ołowiowym i bezołowiowym. Czy kontrolery temperatury (góra-dół) są ze sobą w jakiś sposób sprzężone.

#14 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez kangunga 3 września 2010, 22:06
Co powiecie na taki regulator, co prawda nie ma regulowanego przyrostu temperatury, ale jego zaleta jest bezprzewodowy odczyt.
Obrazek

#15 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez mdcs 29 października 2010, 00:33
a to mój podgrzewacz w fazie budowy...a właściwie część mojej stacji BGA.
Obrazek

#16 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez benchmarek 29 października 2010, 08:06
mdcs napisał(a): na górze lampa Osram HLX 64635 ze złotym odbłyśnikiem.

Czy moc lampy której używasz na górze jest wystarczająca wyczytałem że ma 150W czy to prawda?

#17 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez h3nry 29 października 2010, 10:33
SSR jak wspomniano można zastąpić triakiem sterowanym w zerze.
Od 2 lat w moim "wynalazku" rolę elementu wykonawczego spełniają z powodzeniem BT138-600 na niewielkim radiatorze.
12A /600V to wystarczające parametry by sterować 2kW grzałką SHTS w podgrzewaczu (L-15µH).
W głowicy mam 300W SHTS/4 -sterowany niezależnie drugim kontrolerem PID .
Sterowniki :
Termopara K> MAX6675 >ATTINY2313+LCD > MOC > BT138
2 uniwersalne profile do wyboru .
Jest w sieci ciekawy projekt kontrolera http://instruct1.cit.cornell.edu/courses/ee476/FinalProjects/s2006/ki38/Webpage/index.html niestety mam z nim delikatne problemy.
Może znajdzie się osoba która jest w stanie skompilować te źródła ewentualnie poprawić pod inna platformę sprzętową .
Nie było na forum (nie znalazłem) projektów grupowych - ten wydaje mi się być interesujący na początek.

#18 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez gathor 29 października 2010, 14:51
A to mój podgrzewacz, który wiernie służy w garażu ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#19 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez h3nry 29 października 2010, 15:07
Sterownik ma możliwość regulacji i ustalania DAMP ?

#20 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez gathor 29 października 2010, 18:19
Jeśli pytasz mnie, to masz tutaj specyfikacje sterownika.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez Google Adsense [BOT] 29 października 2010, 18:19