• RE8500 czy Jetronix ECO ???

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 RE8500 czy Jetronix ECO ???

gkrz67 18 Вересня 2013, 09:32
Witam. Mam nie lada zgryza. Potrzebuję maszynki do płyt laptopowych. Mam pytanie do użytkowników stacji BGA: czy profil manualnego grzania jest niezbędny, bardzo przydatny, czy niekonieczny ? Czy podgrzewacz 240/240 wystarczy ? Czy warto dopłacić do RE8500 prawie drugie tyle ? Może ktoś pracował na obu tych stacjach i ma porównanie ? Dziś jadę do Zawiercia na porównanie obu stacji. Ale jak znam życie, to mi tam zrobią taką wodę z mózgu, że kupię wszystko co mi będą chcieli sprzedać. Pozdrawiam.

Re: RE8500 czy Jetronix ECO ???

Google Adsense [BOT] 18 Вересня 2013, 09:32

#2 Re: RE8500 czy Jetronix ECO ???

iras72 18 Вересня 2013, 10:36
Witam, ja byłem z Zawierciu, ale z nastawieniem na RE-8500, oczywiście dla porównania obejrzałem też inne. Mogę grzać całą powierzchnię płyty nawet jak układ jest na jej skraju, płyta się nie wygina i nie ma przebarwień.

#3 Re: RE8500 czy Jetronix ECO ???

gkrz67 18 Вересня 2013, 14:39
Właśnie wróciłem z hot-air. Powiem tak: gdyby nie ta różnica w cenie to bym brał 8500, a tak, to dalej się zastanawim. Na + dla jetronixa: sztywna termopara i nie trzeba kombinować z klejeniem, wiatrak chłodzący, podpórki w komplecie (aluminiowe, ale są), czytelne i łatwe ustawianie profili na komputerze. Na-: kombinowanie z ustawieniem płyty ( stół przytwierdzony na stałe), mniejsza powieszchnia grzewcza, i najważniejsze, brak profilu ręcznego.
Na + RE8500: osobny stół, powieszchnia ogromna, ręczny profil. Ustawiamy wszystkie grzałki na 45-50% i robimy wsjo, bez kombinacji. Szyba nad grzałkami się przydaje, laserowy pozycjoner ( troche bajer moim zdaniem, ale jest) Na- dla RE8500: brak lampki, brak podpórek dodatkowych (można oczywiście dokupić), brak chłodzenia po zakończonej pracy. RE wydaje się być maszyną bardziej przemysłową, do tyrania, natomiast jetronix to taki lepszy amator. " Wybur należy do Pana" jak by to powiedział Pan Kawalec w programie randka w ciemno. I bądź tu mądry człowieku. :frustry:

#4 Re: RE8500 czy Jetronix ECO ??? 

iras72 18 Вересня 2013, 14:52
Pozwolisz że skomentuję braki, po kolei:

Brak lampki - żaden problem, niewielkie koszty
Podpórki wykonałem sobie samemu z pasków blachy aluminiowej 2mm, i w razie potrzeby wyginam kolejne dopasowując do różnych płyt.
Chłodzenie jest, nawet był temat na forum że głośne
Termopar nie przyklejam, zrobiłem ramiona z drutu miedzianego 2.5mm2 i ładnie dociskają.

Pozycjoner bardzo przydatny, a szyba to rewelacja.

Зображення

#5 Re: RE8500 czy Jetronix ECO ???

mar244 18 Вересня 2013, 18:06
Kolego też miałem ten sam dylemat co ty, tylko ja się wahałem pomiędzy ACHI, po pojechaniu do zawiercia zrozumiałem że warto dołożyć i kupić re-8500

Z wad które można wymienić, to strasznie głośny układ chłodzenia maszyny, chłodzenie płyty głównej po pracy maszyna też ma włączane z pulpitu. Stacja też ma problem z podawaniem dokładnych parametrów temperatury po podłączeniu innych termopar np. Omega

A co do mocowania termopar to też wykorzystałem taki sam patencik jak kolega iras72

#6 Re: RE8500 czy Jetronix ECO ???

gkrz67 18 Вересня 2013, 18:36
O tych termoparach omega, to wiem że nie pokazują temperatury jak trzeba i muszą być oryginalne. Bardzo wszystkim dziękuję, szkoda że każdemu nie mogę kliknąć "pomógł"
Ten patent z drucikiem miedzianym fajny, ja myślałem o takim giętkim przegóbie jak w jetroniksie, kupić jakąś lampkę na takim przegubie, rozbroić ją i do niej przyczepić termopare.

#7 Re: RE8500 czy Jetronix ECO ???

iras72 18 Вересня 2013, 18:45
Też myślałem o jakimś porządniejszym rozwiązaniu, lecz zbyt długo myślałem i w trakcie pracy odkleiła się termopara pro raz kolejny :frustry: otworzyłem szufladę i w rękę wpadł mi drut, okazało się to najlepszym rozwiązaniem 8-)

#8 Re: RE8500 czy Jetronix ECO ???

gkrz67 24 Вересня 2013, 21:37
Stacja RE w warsztacie. Jestem zadowolon. Odpowiem sobie na pytanie, czy profil manual się przydaje. Moim zdaniem jest niezbędny. W zasadzie wszystko na nim robię.
Patent z drutem miedzianym jest OK, ale trzeba pilnować co się dzieje, bo np. układ z płyty odchodzi już przy 170*C, a kulki siadają na układzie już przy 100*C (termopara położona na tej szerokiej suwnicy od stołu). Idzie to wszystko wyczuć bez problemu, trzeba tylko bacznie obserwować. Profili jeszcze nie próbowałem robić, nie korzystałem też z oprogramowania. I jeszcze jedna wada, przydałyby się grzałki w tych wolnych miejscach, bo jednak większej płyty nie nagrzeje w całości równomiernie. W opisie powinno być "wielkość szyby", a nie powieszchni grzewczej, bo to dwie różne sprawy w tym sprzęcie. Ogólnie jest OK, wykonanie jest solidne i precyzyjne.
Dla przyszłych użytkowników: nie sugerować się za bardzo temperaturą wyświetlaną, tylko obserwować układ, płytę. Gdy zaczyna bulgotać pod układem ( 160-180*C-termopara na drucie miedzianym) to delikatnie go tyrpam jakimś "tyrpadełkiem" czy już się odkleił, usiadł i wtedy odstawiam górną grzałkę na bok i zasysam spokojnie układ.
Dla mnie stacja bardzo intuicyjna. Mam naprawdę frajdę że hoho :D

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей