Witam. Mam nie lada zgryza. Potrzebuję maszynki do płyt laptopowych. Mam pytanie do użytkowników stacji BGA: czy profil manualnego grzania jest niezbędny, bardzo przydatny, czy niekonieczny ? Czy podgrzewacz 240/240 wystarczy ? Czy warto dopłacić do RE8500 prawie drugie tyle ? Może ktoś pracował na obu tych stacjach i ma porównanie ? Dziś jadę do Zawiercia na porównanie obu stacji. Ale jak znam życie, to mi tam zrobią taką wodę z mózgu, że kupię wszystko co mi będą chcieli sprzedać. Pozdrawiam.
Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Re: RE8500 czy Jetronix ECO ???
Google Adsense [BOT] • 18 Вересня 2013, 09:32
Właśnie wróciłem z hot-air. Powiem tak: gdyby nie ta różnica w cenie to bym brał 8500, a tak, to dalej się zastanawim. Na + dla jetronixa: sztywna termopara i nie trzeba kombinować z klejeniem, wiatrak chłodzący, podpórki w komplecie (aluminiowe, ale są), czytelne i łatwe ustawianie profili na komputerze. Na-: kombinowanie z ustawieniem płyty ( stół przytwierdzony na stałe), mniejsza powieszchnia grzewcza, i najważniejsze, brak profilu ręcznego.
Na + RE8500: osobny stół, powieszchnia ogromna, ręczny profil. Ustawiamy wszystkie grzałki na 45-50% i robimy wsjo, bez kombinacji. Szyba nad grzałkami się przydaje, laserowy pozycjoner ( troche bajer moim zdaniem, ale jest) Na- dla RE8500: brak lampki, brak podpórek dodatkowych (można oczywiście dokupić), brak chłodzenia po zakończonej pracy. RE wydaje się być maszyną bardziej przemysłową, do tyrania, natomiast jetronix to taki lepszy amator. " Wybur należy do Pana" jak by to powiedział Pan Kawalec w programie randka w ciemno. I bądź tu mądry człowieku.
Na + RE8500: osobny stół, powieszchnia ogromna, ręczny profil. Ustawiamy wszystkie grzałki na 45-50% i robimy wsjo, bez kombinacji. Szyba nad grzałkami się przydaje, laserowy pozycjoner ( troche bajer moim zdaniem, ale jest) Na- dla RE8500: brak lampki, brak podpórek dodatkowych (można oczywiście dokupić), brak chłodzenia po zakończonej pracy. RE wydaje się być maszyną bardziej przemysłową, do tyrania, natomiast jetronix to taki lepszy amator. " Wybur należy do Pana" jak by to powiedział Pan Kawalec w programie randka w ciemno. I bądź tu mądry człowieku.
Pozwolisz że skomentuję braki, po kolei:
Brak lampki - żaden problem, niewielkie koszty
Podpórki wykonałem sobie samemu z pasków blachy aluminiowej 2mm, i w razie potrzeby wyginam kolejne dopasowując do różnych płyt.
Chłodzenie jest, nawet był temat na forum że głośne
Termopar nie przyklejam, zrobiłem ramiona z drutu miedzianego 2.5mm2 i ładnie dociskają.
Pozycjoner bardzo przydatny, a szyba to rewelacja.
Brak lampki - żaden problem, niewielkie koszty
Podpórki wykonałem sobie samemu z pasków blachy aluminiowej 2mm, i w razie potrzeby wyginam kolejne dopasowując do różnych płyt.
Chłodzenie jest, nawet był temat na forum że głośne
Termopar nie przyklejam, zrobiłem ramiona z drutu miedzianego 2.5mm2 i ładnie dociskają.
Pozycjoner bardzo przydatny, a szyba to rewelacja.
Kolego też miałem ten sam dylemat co ty, tylko ja się wahałem pomiędzy ACHI, po pojechaniu do zawiercia zrozumiałem że warto dołożyć i kupić re-8500
Z wad które można wymienić, to strasznie głośny układ chłodzenia maszyny, chłodzenie płyty głównej po pracy maszyna też ma włączane z pulpitu. Stacja też ma problem z podawaniem dokładnych parametrów temperatury po podłączeniu innych termopar np. Omega
A co do mocowania termopar to też wykorzystałem taki sam patencik jak kolega iras72
Z wad które można wymienić, to strasznie głośny układ chłodzenia maszyny, chłodzenie płyty głównej po pracy maszyna też ma włączane z pulpitu. Stacja też ma problem z podawaniem dokładnych parametrów temperatury po podłączeniu innych termopar np. Omega
A co do mocowania termopar to też wykorzystałem taki sam patencik jak kolega iras72
O tych termoparach omega, to wiem że nie pokazują temperatury jak trzeba i muszą być oryginalne. Bardzo wszystkim dziękuję, szkoda że każdemu nie mogę kliknąć "pomógł"
Ten patent z drucikiem miedzianym fajny, ja myślałem o takim giętkim przegóbie jak w jetroniksie, kupić jakąś lampkę na takim przegubie, rozbroić ją i do niej przyczepić termopare.
Ten patent z drucikiem miedzianym fajny, ja myślałem o takim giętkim przegóbie jak w jetroniksie, kupić jakąś lampkę na takim przegubie, rozbroić ją i do niej przyczepić termopare.
Stacja RE w warsztacie. Jestem zadowolon. Odpowiem sobie na pytanie, czy profil manual się przydaje. Moim zdaniem jest niezbędny. W zasadzie wszystko na nim robię.
Patent z drutem miedzianym jest OK, ale trzeba pilnować co się dzieje, bo np. układ z płyty odchodzi już przy 170*C, a kulki siadają na układzie już przy 100*C (termopara położona na tej szerokiej suwnicy od stołu). Idzie to wszystko wyczuć bez problemu, trzeba tylko bacznie obserwować. Profili jeszcze nie próbowałem robić, nie korzystałem też z oprogramowania. I jeszcze jedna wada, przydałyby się grzałki w tych wolnych miejscach, bo jednak większej płyty nie nagrzeje w całości równomiernie. W opisie powinno być "wielkość szyby", a nie powieszchni grzewczej, bo to dwie różne sprawy w tym sprzęcie. Ogólnie jest OK, wykonanie jest solidne i precyzyjne.
Dla przyszłych użytkowników: nie sugerować się za bardzo temperaturą wyświetlaną, tylko obserwować układ, płytę. Gdy zaczyna bulgotać pod układem ( 160-180*C-termopara na drucie miedzianym) to delikatnie go tyrpam jakimś "tyrpadełkiem" czy już się odkleił, usiadł i wtedy odstawiam górną grzałkę na bok i zasysam spokojnie układ.
Dla mnie stacja bardzo intuicyjna. Mam naprawdę frajdę że hoho
Patent z drutem miedzianym jest OK, ale trzeba pilnować co się dzieje, bo np. układ z płyty odchodzi już przy 170*C, a kulki siadają na układzie już przy 100*C (termopara położona na tej szerokiej suwnicy od stołu). Idzie to wszystko wyczuć bez problemu, trzeba tylko bacznie obserwować. Profili jeszcze nie próbowałem robić, nie korzystałem też z oprogramowania. I jeszcze jedna wada, przydałyby się grzałki w tych wolnych miejscach, bo jednak większej płyty nie nagrzeje w całości równomiernie. W opisie powinno być "wielkość szyby", a nie powieszchni grzewczej, bo to dwie różne sprawy w tym sprzęcie. Ogólnie jest OK, wykonanie jest solidne i precyzyjne.
Dla przyszłych użytkowników: nie sugerować się za bardzo temperaturą wyświetlaną, tylko obserwować układ, płytę. Gdy zaczyna bulgotać pod układem ( 160-180*C-termopara na drucie miedzianym) to delikatnie go tyrpam jakimś "tyrpadełkiem" czy już się odkleił, usiadł i wtedy odstawiam górną grzałkę na bok i zasysam spokojnie układ.
Dla mnie stacja bardzo intuicyjna. Mam naprawdę frajdę że hoho
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.