• Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

przez adamex 14 września 2013, 17:05
Tak jak w temacie, nie lubię się babrać z czerwonym klejem. Ten stosowany w nowszych laptopach jest idealny, łatwo go usunąć i nie zostawia materiału pod układem.
Może ma ktoś namiary na taki produkt? Wiem że ktoś coś już na forum pytał, może coś się zmieniło?

Obrazek

Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

przez Google Adsense [BOT] 14 września 2013, 17:05

#2 Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

przez arvika 14 września 2013, 20:31
Ten klej w nowszych laptopach jest dość elastyczny i w moim mniemaniu jest jako ozdoba. Nie wydaje mi się aby cokolwiek on wnosił. Zresztą pewnie większą zaletą byłoby postawienie kul ołowianych niż bezołów i klej - patrząc pod kątem naprężeń itp.

#3 Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

przez adamex 15 września 2013, 22:07
Ten klej ma na pewno swoje pozytywne zastosowanie, producenci kroją koszta gdzie się da więc na darmo by tego nie pchali. Naprawa wygląda też estetycznie z takim klejem.
Wydaje mi się że znalazłem podobny klej, wysłałem wiadomość o próbkę jak dojdzie to dam znać.

#4 Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

przez zatronik1 2 października 2013, 17:07
Taki klej też podoba mi sie. Ale chciałbym usłyszeć choć jedną sensowną teorię co wnosi taki klej pomijając względy estetyczne.

#5 Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

przez adamex 2 października 2013, 19:04
Z tego co czytałem to ten klej ma za zadanie dodać ochrony przed wstrząsami, wyginaniem. Można na internecie znaleźć testy wytrzymałościowe układów z i bez kleju. Z nich wynika że klej daje dodatkową ochronę przed mechanicznym uszkodzeniem układu i połączenia z płytą.

Dołączony jeden z testów, można inne w google znaleźć.

Corner_Bond_CSP.pdf

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#6 Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

przez zatronik1 3 października 2013, 10:43
Tak to jednak dotyczy klejów sztywnych, które w jakiejś mierze odciążają połączenia kulek z padami. Jednak te całkiem elastyczne?.

Re: Przeźroczysty klej do BGA, coś ktoś wie?

przez Google Adsense [BOT] 3 października 2013, 10:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).