• Podzespoły do wykonywanych usług

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone są wyłącznie dyskusje dotyczące zagadnień prawnych.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych.
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy, nie pomawiamy.

#1 Podzespoły do wykonywanych usług

by shao 7 October 2013, 14:10
Witam,

mam pytamnie do kolegów i koleżanek, w jaki sposób traktują zamawiane podzespoły od strony księgowej.

Przykładowo, do wymiany jest dysk twardy. Część serwisów na dokumencie sprzedaży wpisuje zarówno 'Wymiana dysku' jak i np 'WD 320GB SATA', natomiast druga część serwisów traktuje w tym przypadku twardy dysk jako materiał do wykonania usługi (jak np cyna, topnik) i na dokmencie wpisuje tylko usługę.

Jak to wygląda u was?

Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by Google Adsense [BOT] 7 October 2013, 14:10

#2 Re: Podzespoły do wykonywanych usług  [SOLVED]

by marek216 7 October 2013, 15:46
Materiał.
Ja wprowadzam "naprawa laptopa".
Bez rozdrabniania się.
Jak wprowadzisz jako towar to na paragonie/fakturze sprzedaży musisz wyszczególnić osobno konkretny dysk i osobno usługę.

Ja nie prowadzę sklepu i kupienie samego dysku u mnie jest niemożliwe. Więc kupując dysk musisz go brać z usługą.

#3 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by shao 7 October 2013, 16:44
Czy nie pojawiają się z tego powodu problemy np przy remanencie?
W kosztach jest twardy dysk, ale nie ma go w rozchodzie i tylko to mnie martwi - co w przypadku kontroli.

#4 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by marek216 7 October 2013, 17:29
Każdy kondensator, rezystor i diodę też ewidencjonujesz ?

#5 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by bimit 7 October 2013, 18:59
Takie elementy które używasz do naprawy (flux, taśmy itp) dajesz w koszty i nie uwzglednasz tego w inw a trwałe elementy np dysk, pamiec wystawiam na paragonie ma to swoje plusy przy reklamacji ewentualnej.

#6 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by marek216 7 October 2013, 19:10
W opisie naprawy na karcie gwarancyjnej mam napisane co zrobiono. Stąd wiem co uwzględnię jako gwarancję. W polach niedrukowanych program pozwala mi zapisywać użyte materiały.

bimit wrote:trwałe elementy np dysk, pamiec wystawiam na paragonie ma to swoje plusy przy reklamacji ewentualnej.

Ponawiam pytanie co z diodami, scalakami, rezystorami i resztą drobnicy :?:
Materiał to materiał bez względu na koszty i gabaryty.

#7 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by bimit 7 October 2013, 19:31
no nie do końca dajesz fakturke w koszty jako elementy potrzebne do naprawy i tyle. nie musisz tego potem uzgledniac na inwentaryzacji ja tak robie chyba ze chcesz miec jasnosc ile czego masz.

Last edited by Vogelek23 on 7 October 2013, 19:55, edited 2 times in total.. Reason: Proszę doprowadzić swoje posty do zgodności z p. 9.10 Regulaminu oraz z zasadami interpunkcji.

#8 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by marek216 7 October 2013, 19:59
bimit wrote:no nie do końca dajesz fakturke w koszty jako elementy potrzebne do naprawy i tyle. nie musisz tego potem uzgledniac na inwentaryzacji

Tak samo mogę potraktować dysk czy RAM.

#9 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by shao 8 October 2013, 07:37
Ok, dzięki za podpowiedzi - widzę, że zdecydowana większość nie przejmuje się stanami :)
Miałem wątpliwości tylko odnośnie podzespołów, które teoretycznie są gotowym produktem, a nie półproduktem jak elementy czy cyna.
Myślę, że wątpliwości rozwiane, dzięki.

#10 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by marek216 8 October 2013, 08:08
shao wrote:Miałem wątpliwości tylko odnośnie podzespołów, które teoretycznie są gotowym produktem, a nie półproduktem

Każdy element to produkt!
Zarówno układ bga jak i dysk czy procesor oraz cała drobnica jak rezystory i kondensatory.

Technicznie musisz notować ile czego ci schodzi do jakiej naprawy - w praktyce jest to niemożliwe.
Ew. musiałbyś mieć jedną osobę która by nie robiła nic innego jak tylko sprawdzała co kto gdzie wsadził :)

#11 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by shao 8 October 2013, 08:24
marek216 wrote:Każdy element to produkt!

W naszych oczach tak, ale gorzej z oczami urzędnika :P
Wiadomo, że wszystko wydaje się proste do pierwszej kontroli. Dlatego wolałem się upewnić jak pracujecie :)

#12 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by marek216 8 October 2013, 08:43
shao wrote:
marek216 wrote:Każdy element to produkt!

W naszych oczach tak, ale gorzej z oczami urzędnika :P
Wiadomo, że wszystko wydaje się proste do pierwszej kontroli. Dlatego wolałem się upewnić jak pracujecie :)

Jak ktoś będzie cię chciał udupić to szybciutko każe ci wykazać stany scalaków po kilkanaście złotych albo grafiki po 200+

#13 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by PiTTer 9 October 2013, 11:46
Jak ktoś będzie cię chciał udupić to szybciutko każe ci wykazać stany scalaków po kilkanaście złotych albo grafiki po 200+

Też nad tym myślałem jak otwierałem serwis. Jednoosobowa działalność to nie ma czasu na pierdykanie się z takimi rzeczami jak tony papierów, faktur, rozliczeń. Ja to robię tak, że każda część powyżej 50zł jest zamawiana na fakturę i klient dostaje tę fakturę + usługa serwisowa (towar przeważnie od XXXXXX to zawsze mam na drugi dzień). Nie zarabiam na częściach, to tak jakby klient sam sobie kupił potrzebne części a do mnie przyszedł tylko na ich wymianę. Co do drobnicy, to zamawiam na zapas (w tym topniki, kulki, cyna, groty i inne) i nie wciągam na stan firmy, kasę potem odzyskuję doliczając klientowi ilość zużytych materiałów w usłudze serwisowej. Tak jest prosto i nie tonę w papierach. Przy większym serwisie to się jednak nie sprawdzi, tam trzeba już wszystko ewidencjonować i rozliczać bo ilość zużywanych nawet samych topników wchodzi w koszta i plusem jest też marża na częściach.

// Wyciąłem reklamę.

#14 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by Macpod 9 October 2013, 22:50
Kompletnie nie rozumiem
PiTTer wrote:i nie wciągam na stan firmy, kasę potem odzyskuję doliczając klientowi ilość zużytych materiałów w usłudze serwisowej.
.
Chyba osoba co korzysta ze swoich praw i ewidencjonuje koszty, to też liczy dolicza to do FV - a dokładniej wlicza to w koszt usługi.
Nie mogę pojąć jak Kolega może nie wliczać w koszty takich spraw - przecież to wszystko to są pieniądze, jak się policzy to niemałe.
Cyna, topniki, groty, urządzenia, materiały typu papier do faktur, rękawiczki czy maska ochronna - to wszystko jest kosztem działalności - kosztem uzyskania przychodu. Jak można nie chcieć odzyskać SWOICH pieniędzy?

Co do głównego pytania - ja może mniej zajmuję się serwisem, główna działalność jest troszkę inna. Jednak elementy zaliczam do towarów handlowych - nie mówimy tutaj o materiałach (cyna, topnik, itd.), lecz o elementach traktowanych jako produkt. Akurat prowadzę także sklep internetowy, także remanent i tak i tak będzie trzeba robić. Elementy są tak księgowane i tak są też tak sprzedawane. Wiadomo - rezystory, kondensatory, itd. nie są wyszczególniane na fakturze osobno - są wliczone w usługę, jeśli dodatkowo nie są u mnie w sprzedaży to są księgowane przy zakupie w kosztach działalności, jeśli są sprzedawane i zostały zaksięgowane jako towary handlowe to ta część, która będzie wykorzystana w naprawach, produkcji, itd. zostaje przekazana na potrzeby wewnętrzne firmy (protokół przekazania, dowód wewnętrzny).

#15 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by PiTTer 12 October 2013, 09:51
Kamikazepl wrote:Nie mogę pojąć jak Kolega może nie wliczać w koszty takich spraw - przecież to wszystko to są pieniądze, jak się policzy to niemałe.

Przy mojej jednoosobowej działalności to są akurat nieduże koszty. Nie jestem płatnikiem VAT, mam uproszczoną do minimum księgowość i nie mam nikogo kto mógłby się tym dodatkowo zajmować, jak w przypadku Kolegi. Gdybym zaczął wciągać topniki i inne takie pierdoły, których nie zużywam aż tak wiele, to bym się potem bawił w remanenty, a nie mam na to czasu. Kalkulowałem wszystko i tak jest najprościej dla takiego mikro serwisu. W razie kontroli US też mam wszystko uproszczone. Przy większym serwisie, to już napisałem, że trzeba wszystko ewidencjonować, tak jak Kolega ma u siebie.
PiTTer wrote:// Wyciąłem reklamę.

Ich nie trzeba reklamować:-)

#16 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by marek216 12 October 2013, 10:03
PiTTer wrote:Ja to robię tak, że każda część powyżej 50zł jest zamawiana na fakturę i klient dostaje tę fakturę + usługa serwisowa

Chwila.
Zamawiasz na FVAT na dane klienta? A jak nie jest VATowcem?
Kolejna sprawa zamawiasz układ za 200 zł lapek nie wstaje, klient rezygnuje i przecież za układ nie zapłaci. Będąc na VAT przynajmniej to 38% wraca ( teoretycznie - praktycznie płaci się mniej należnych podatków ), bo nie wiesz kiedy będziesz ten układ potrzebował.
Mam wrażenie ,że sporo odliczeń ci ucieka jeśli nie odliczasz sprzętu, materiału, części, narzędzi - i to rocznie liczy się w tysiącach.

#17 Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by Macpod 12 October 2013, 10:31
PiTTer wrote:Gdybym zaczął wciągać topniki i inne takie pierdoły, których nie zużywam aż tak wiele, to bym się potem bawił w remanenty, a nie mam na to czasu.

Jeśli zaksięgujesz w kosztach działalności, a nie w towarze handlowym (jakim topnik nie jest) to nie musisz bawić się w żadne remanenty.
Ja na chwilę obecną nie korzystam z księgowych, wszystkim się zajmuję sam.
Faktycznie jak nie jesteś VATowcem to odzyskasz zdecydowanie mniej.
Ja od początku przeszedłem na VAT - główna działalność polega na współpracy z firmami i bez VAT nie byłoby nawet rozmowy.
Plusów i minusów w sumie nie ma co wymieniać.
Co do remanentu to obowiązkowy jest w sumie raz do roku (teoretycznie 2x - 31.12, oraz 1.01).
Faktycznie z 1 dzień trzeba na to poświęcić, chyba, że się naprawdę dobrze wszystko ewidencjonuje - wtedy zajmie to może parę godzin. Oczywiście nie mówię tutaj o dużych sklepach, ani sklepach stacjonarnych - tam sprawa wygląda inaczej, przy sklepie internetowym można założyć, że towar sam nie znika (kradzieże, itd.) i ilość jest pomniejszona tylko o ilość sprzedaną oraz przekazaną na prowadzenie działalności.

Re: Podzespoły do wykonywanych usług

by Google Adsense [BOT] 12 October 2013, 10:31