• Przelutowanie taśmy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Przelutowanie taśmy.

przez ppgg1 15 października 2013, 14:45
Taśma digitizera eranu dotykowego jak na obrazku poniżej. Jakim sposobem wylutować starą a potem wlutować nową?

Obrazek

Re: Przelutowanie taśmy.

przez Google Adsense [BOT] 15 października 2013, 14:45

#2 Re: Przelutowanie taśmy.

przez grisza69 15 października 2013, 15:24
Do takich zabaw używam "chip quick-a" ( dostępny u Adama CHIP QUICK), szeroki grot temperatura 170- 180 stopni, grzeje wszystkie pola impulsowo ale cały czas uzupełniam spoiwo. Odwrotnie na tej samej zasadzie.

Ze starą taśmą nie ma problemu - zawsze możesz uciąć i podgrzać mocniej, jak chcesz odzyskać to musisz robić to bardzo delikatnie.

#3 Re: Przelutowanie taśmy.

przez ppgg1 15 października 2013, 15:57
Dobrze że zapytałem bo miałem hota brać w ręce.

Do takich zabaw używam "chip quick-a" ( dostępny u Adama CHIP QUICK), szeroki grot temperatura 170- 180 stopni, grzeje wszystkie pola impulsowo ale cały czas uzupełniam spoiwo. Odwrotnie na tej samej zasadzie.

Taśmy nie chcę odzyskać, chip quick-a posiadam... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, przylutować nową też za pomocą chip quick-a? To spoiwo ma podobne właściwości przewodnicze prądu jak cyna i można nim ją zastąpić?

#4 Re: Przelutowanie taśmy.

przez WIOLAD 15 października 2013, 16:04
ppgg1 napisał(a):Dobrze że zapytałem bo miałem hota brać w ręce.

W żadnym wypadku.

#5 Re: Przelutowanie taśmy.

przez grisza69 15 października 2013, 16:14
ppgg1 napisał(a):.......
Taśmy nie chcę odzyskać, chip quick-a posiadam... Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, przylutować nową też za pomocą chip quick-a? To spoiwo ma podobne właściwości przewodnicze prądu jak cyna i można nim ją zastąpić?

Często zostawiam, raz miałem przypadek, że "puściło" ale to ze względu na zwarcie.
Jak potrzebujesz to wlutować na cynie to możesz to zrobić podczerwienią - dużo zabawy z zabezpieczaniem długi czas lutowania ale jest na cynie - osobiście robię to na quicku wymieszanym z cyną.

#6 Re: Przelutowanie taśmy.

przez pawel80 15 października 2013, 17:45
WIOLAD napisał(a):
ppgg1 napisał(a):Dobrze że zapytałem bo miałem hota brać w ręce.

W żadnym wypadku.

A dlaczego niby nie można hotem.
Można ale trzeba zniżyć temperaturę topnienia cyny ja osobiście używam tej.
W twoim przypadku nie musisz brać hota w rękę masz tu zaledwie cztery połączenia do rozlutowania. Wystarczy ładnie to zalać szerokim grotem z cyną o niskim współczynniku topnienia i taśma sama odejdzie.

#7 Re: Przelutowanie taśmy.

przez Macpod 15 października 2013, 18:47
Zamiast chip-quicka polecam stop Lichtenberga - będzie sporo taniej i na dłużej starczy.

#8 Re: Przelutowanie taśmy.

przez adam1114 15 października 2013, 20:21
Robisz na wszystkich pinach wielką na ich szerokość całkowitą- kroplę cyny, i schodzi od razu, bez żadnych cudownych specyfików. Najwyżej w kropli przytrzymaj chwilę grot.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).