• Adapter SO8 do programatora

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Adapter SO8 do programatora

Citek 29 Серпня 2013, 11:37
Witam

Poszukuję adaptera SO8 do programatora EZP2010. Chodzi mi o adapter, który posiada podstawkę "na sprężynkach".
Wcześniej miałem adaptery w formie ścieżek, ale wiadomo jak to jest z czasem ścieżki się odklejają pod wpływem zużycia i temperatury.
Czy taki adapter będzie ok:
http://www.gotronik.pl/adapter-so8-200m ... -1169.html
Chodzi głównie o kości BIOSu, np. o 25l8005m2c

PS. Wcześniej zakupiłem coś podobnego i niestety wchodzą tylko te małe układy SO8

Re: Adapter SO8 do programatora

Google Adsense [BOT] 29 Серпня 2013, 11:37

#4 Re: Adapter SO8 do programatora

keymaker 30 Серпня 2013, 16:38
Jak to jest z tymi klipsami, czy da się nimi odczytać/zapisać zawartość kostki CMOS bez wylutu?

#5 Re: Adapter SO8 do programatora

marek216 30 Серпня 2013, 17:56
keymaker написав:Jak to jest z tymi klipsami, czy da się nimi odczytać/zapisać zawartość kostki CMOS bez wylutu?

Często tak. Czasem jednak trzeba wylutować układ.
Dobrze mieć oba rozwiązania na serwisie - często oszczędza się czas.

#6 Re: Adapter SO8 do programatora

Citek 10 Вересня 2013, 15:30
A taki klips to gdzie najlepiej kupić?

#7 Re: Adapter SO8 do programatora

marek216 10 Вересня 2013, 15:48
Ja zaopatruję się w TomSad - czasem drożej ale nie narzekam na jakość, ale jest jeszcze gotronik i allegro.

#8 Re: Adapter SO8 do programatora

Citek 10 Вересня 2013, 15:55
A w ilu przypadkach udało Wam się zaprogramować BIOS za pomocą takiego klipsa, czy będzie to 5%, czy może 10%, a może i 50% i więcej.
A i czy przy takim bezpośrednim programowaniu to przypadkiem nie można czegoś uszkodzić na płycie głównej?

#9 Re: Adapter SO8 do programatora

marek216 10 Вересня 2013, 16:05
Nie liczę tego w procentach.
Zaczynam od klipsa bo szybciej - jak nie ruszy to zdejmuję układ.

Jakość klipsa ma znaczenie - tanie nie zawsze dociskają na kopytkach.
Pomona to ciut droższy ale znacznie pewniejszy produkt niż klipsy z allegro za 30-40 zł

Na płycie nic nie uszkodzisz.

#10 Re: Adapter SO8 do programatora

keymaker 15 Жовтня 2013, 19:36
Kupiłem klips POMONA i trochę jestem rozczarowany, na chyba 10 płyt sczytałem tylko jedną kostkę, a sam klips jest tandetnie wykonany ("odskakują" jego wewnętrzne piny :/).

#11 Re: Adapter SO8 do programatora

franekx6 15 Жовтня 2013, 21:52
Czy podczas programowania kości przy użyciu takiego klipsa konieczne jest wymontowanie baterii RTC?

#12 Re: Adapter SO8 do programatora

WIOLAD 16 Жовтня 2013, 05:39
franekx6 написав:Czy podczas programowania kości przy użyciu takiego klipsa konieczne jest wymontowanie baterii RTC?

Nie.

Re: Adapter SO8 do programatora

Google Adsense [BOT] 16 Жовтня 2013, 05:39
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей