• Pytanie o pliki BIOS w schematach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Pytanie o pliki BIOS w schematach

przez iras72 23 października 2013, 22:37
Witam, pobrałem BIOS z tego wątku https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=115&t=6301&p=24026&hilit=lx6+schemat#p24026 za co zostało mi odliczone 8 punktów, wsad BIOS okazał się działający ale goły - bez numerów. W tym samym wątku dodałem własny wsad, który jest kompletny z numerami. Dostałem parę punktów za to że ktoś go pobrał, ale dziś zostały mi one odebrane, a wsad przeniesiony do działu "Pliki BIOS". Czuję się poszkodowany, ponieważ straciłem punkty na wsad, który z resztą nadal jest w schematach, a mój (bardziej kompletny) został przeniesiony do działu free.

Re: Pytanie o pliki BIOS w schematach

przez Google Adsense [BOT] 23 października 2013, 22:37

#2 Re: Pytanie o pliki BIOS w schematach

przez Vogelek23 25 października 2013, 19:53
Post został omyłkowo zaakceptowany przeze mnie, dlatego przeniosłem we właściwe miejsce, zaś system punktowy w locie zsynchronizował Koledze licznik punktów. Po przejrzeniu logów, ilość odjętych punktów wydaje się być prawidłowa (biorąc pod uwagę ilość pobrań), jednakże nie zostały przy tym odjęte dwa punkty za upload w dziale punktowanym - ale tego już nie będę poprawiał, zatem i tak wychodzi na korzyść Kolegi.

Do zamieszczania plików, zawierających "dumpy" BIOS, jest obecnie dział Pliki BIOS. Wsad powinien być zweryfikowany, aby można go było zamieścić w dziale punktowanym, ale moderatorzy nie mają możliwości, aby to zrobić - musieliby mieć do tego wszystkie płyty główne, istniejące na rynku.
Użytkownicy VIP, z racji udzielonego im "kredytu zaufania", mogą zamieszczać wsady BIOS bez stosowania weryfikacji - jeśli jednak zamieszczone przez nich wsady są nieprawidłowe lub niekompletne, proszę raportować takie posty (ikonka z wykrzyknikiem, w prawym górnym rogu danej wiadomości).

Obecnie pracujemy nad usprawnieniem i usystematyzowaniem wsadów BIOS, ponieważ - jak już wcześniej pisałem - mają one coraz częściej wartość zbliżoną do schematu (a czasem nawet większą) i powinny być punktowane. Możliwe, że jeszcze w tym tygodniu prace zostaną ukończone i będzie można "zarabiać" punkty na plikach BIOS.

#3 Re: Pytanie o pliki BIOS w schematach

przez iras72 25 października 2013, 20:06
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Fakt że w sumie nie wykorzystałem pobranego wsadu z racji niekompletności (i wentylator hulał na max), ale jednak pomógł mi on upewnić się że problem nie leży po stronie BIOS. Te 8 punktów było dobrze zagospodarowane, upewniłem się że oryginalny wsad jest ok. Pozdrawiam.

#4 Re: Pytanie o pliki BIOS w schematach

przez Vogelek23 25 października 2013, 20:25
Przy okazji - skoro ma Kolega laptopa z platformą LX6/LX7, warto uzupełnić w schemacie informację o marce i modelu (obecnie jest tylko informacja o platformie, zaś z oznaczenia wersji BIOS można się tylko domyślać, że to HP). Proszę zatem o zaraportowanie powyższego tematu, w treści raportu wpisując owe oznaczenia - zyska Kolega dzięki temu dodatkowy punkt :)

Co zaś do samego pliku BIOS, kwestionowanego przez Kolegę - jeśli istotnie pochodzi on z laptopa HP, brakujące numery można dopisać stosownym narzędziem. Nie będzie to zatem, w moim przekonaniu, wsad o gorszej przydatności. Co więcej - brak numerów we wsadzie może uniemożliwić potencjalnemu złodziejowi "programową legalizację" kradzionego sprzętu z pomocą wsadu Kolegi, zawierającego numery innego laptopa. To też proszę wziąć pod uwagę, zamieszczając wsady BIOS.

I na koniec mała wskazówka: proszę zaczekać z uploadowaniem BIOSów do czasu zakończenia wspomnianych wyżej prac.

#5 Re: Pytanie o pliki BIOS w schematach

przez iras72 15 grudnia 2013, 14:37
Witam ponownie, czy są już efekty wspomnianych wyżej prac? Pliki bios występują jako nieweryfikowane, w jaki sposób ma nastąpić weryfikacja? Jeśli ktoś pobrał mój wsad i rozwiązało to jego problem (za co z resztą otrzymałem pochwałę) to czy jest to wystarczająca weryfikacja?

#6 Re: Pytanie o pliki BIOS w schematach 

przez Vogelek23 15 grudnia 2013, 20:40
Na razie trwa jeszcze burzliwa dyskusja "zarządu" forum nad ostatecznym kształtem skryptu, mającego przeprowadzać część techniczną weryfikacji (możliwą do wykonania przez program, z pominięciem człowieka). Początkowe założenia okazały się zbyt podatne na błędy - problematyka weryfikacji od strony oprogramowania jest bardzo złożona, zaś stabilny i działający bez błędów skrypt wymaga dużych nakładów sił i środków do jego stworzenia. Ujmując powyższe w skróconą wersję: musimy uzbroić się w cierpliwość.

Ponadto, idą święta - zatem czas wolny, tak potrzebny na prace nad skryptem, gwałtownie się skurczył. Sklonowanie użytkownika Vogelek23 jest, co prawda, w planach rozwoju forum na lata 2040-2044 (pozycja 15634607365 na liście TODO), ale póki co, musi on działać jako samodzielna jednostka ;)

#7 Re: Pytanie o pliki BIOS w schematach

przez iras72 15 grudnia 2013, 20:49
Ok, zatem nie mam więcej pytań. Życzę zdrowych i spokojnych świąt.

Re: Pytanie o pliki BIOS w schematach

przez Google Adsense [BOT] 15 grudnia 2013, 20:49