• TV LCD Samsung LE27T51BX/XEH problem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 TV LCD Samsung LE27T51BX/XEH problem

przez barteksokol 23 października 2013, 19:59
Witam

Jako, że nie znam się na telewizorach mam do Was pytanie.
Posiadam telewizor lcd samsung LE27T51BX/XEH. Jest z nim problem. Po podłączeniu do prądu dioda sygnalizująca zasilanie włączała się, po chwili wyłączała i po około 4 sekundach włączała się na stałe. Obrazu nie było. Kilka tygodni temu jak kilkukrotnie wyłączyłem go z prądu i włączyłem to tv się uruchomił i działał kilka dni. Po kilku dniach miałem chwilowy brak dostawy energii "prądu" i po tym czasie TV zachowuje się jak na początku opisu. Dzisiaj więc próbowałem też tego "myku" z kilkukrotnym wyłączaniem i włączaniem i za którym razem z wnętrza obudowy usłyszałem dźwięk jakby uchodzącego powietrza takie ssss i maleje. Po chwili z góry obudowy poszedł dymek.

Mam pytanie co mogło się uszkodzić ?? Rozebrałem tv i z miejsca gdzie poszedł dymek i dźwięk "uchodzącego powietrza" wnioskuję, że jest to płyta zasilania zamieszczona na zdjęciu.
Obrazek.

Kondensatory sprawdzałem i tylko jeden wygląda na lekko napuchnięty ale się na pewno nie wylał.

Macie może pomysły co mogło się uszkodzić ??
Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

Re: TV LCD Samsung LE27T51BX/XEH problem

przez Google Adsense [BOT] 23 października 2013, 19:59

#2 Re: TV LCD Samsung LE27T51BX/XEH problem

przez WIOLAD 23 października 2013, 20:12
barteksokol napisał(a):

Kondensatory sprawdzałem i tylko jeden wygląda na lekko napuchnięty ale się na pewno nie wylał.

Macie może pomysły co mogło się uszkodzić ??

Wymieni Kolega wszystkie elektrolity po wtórnej stronie przetwornicy.
Ten jeden napuchnięty skutecznie unieruchomi zasilacz.

#3 Re: TV LCD Samsung LE27T51BX/XEH problem

przez barteksokol 23 października 2013, 20:34
Mowa o tych zaznaczonych na zdjęciu ?? Bo nie bardzo rozumiem "wtórna strona" :)

Obrazek

#4 Re: TV LCD Samsung LE27T51BX/XEH problem

przez WIOLAD 23 października 2013, 20:47
Tak dokładnie te.

#5 Re: TV LCD Samsung LE27T51BX/XEH problem

przez barteksokol 23 października 2013, 20:50
Ok, wymienię wszystkie. A tak jeszcze dla mojej wiedzy, te objawy które opisałem w pierwszym poście świadczą o uszkodzeniu zasilacza ??

#6 Re: TV LCD Samsung LE27T51BX/XEH problem

przez amorphe 23 października 2013, 21:14
te objawy które opisałem w pierwszym poście świadczą o uszkodzeniu zasilacza ??

Jeśli zasilacz ujmując jako całość, to tak.

Jako ciekawostkę dodam, że często takie i podobne objawy (np. problemy ze startem, wyłączanie się TV) powoduje uszkodzony kondensator w przetwornicy st-by. Najczęściej kondensator ten wizualnie i "pojemnościowo" jest w porządku, ale utracił sprawność.
W takich wypadkach elektrolity w głównej przetwornicy z reguły nie są spuchnięte, co znakomicie utrudnia namierzenie winowajcy.

#7 Re: TV LCD Samsung LE27T51BX/XEH problem 

przez WIOLAD 23 października 2013, 21:22
barteksokol napisał(a): A tak jeszcze dla mojej wiedzy, te objawy które opisałem w pierwszym poście świadczą o uszkodzeniu zasilacza ??

Tak.

#8 Re: TV LCD Samsung LE27T51BX/XEH problem

przez barteksokol 28 października 2013, 11:15
Wymiana wszystkich kondensatorów obok przetwornicy rozwiązała problem.
Wielkie dzięki za pomoc :)