• I jeszcze raz programator-y

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 I jeszcze raz programator-y

gkrz67 16 Жовтня 2013, 22:53
Witam. Nadchodzi pora na programator. Głównie do biosów i RTV. Mam upatrzone trzy:

SP8-a----------cena ok.300zł
TL866a---------cena ok.500zł
Wellon VP-390--cena ok. 700zł

Co wybrać? Tak szczerze mówiąc, to mam ochotę na SP8-a ze względu na cene, ale nie mam doświadczenia w laptopach i nie wiem czy do większości wystarczy.
Chodzi mi również o stabilność pracy i obsługę. Może ktoś miał okazję porównać te programatory. Pozdrawiam.

Jakiś zastój na forum :)

Re: I jeszcze raz programator-y

Google Adsense [BOT] 16 Жовтня 2013, 22:53

#2 Re: I jeszcze raz programator-y

PitD 18 Жовтня 2013, 08:46
Ja jako drugi podręczny programator chyba kupię SP8-B ze względu na ISP.
Ceny masz coś wysokie. Na ebay można kupić SP8-B i TL866CS za jakieś 160 zł.

#3 Re: I jeszcze raz programator-y

gkrz67 18 Жовтня 2013, 09:51
No, ceny wysokie, bo nikt za darmo nie sprzedaje. 160zł owszem ale w Chinach i przyjdzie listopad-grudzień, no ale za to wersja B. Nasi sprzedawcy jeszcze nie sprzedają "B" bo mają "A" na stanie. Do rozważenia, tym bardziej że jeszcze nie kupowałem na ebay-u. Nie jestem ciekawski, ale z ciekawości zapytam, jaki masz ten podstawowy programator, jeśli można wiedzieć ?

#4 Re: I jeszcze raz programator-y

WIOLAD 18 Жовтня 2013, 10:53
Brałeś pod uwagę jakie kości będziesz programował?

#5 Re: I jeszcze raz programator-y

gkrz67 18 Жовтня 2013, 12:15
Jeśli chodzi o sprzęt to: laptopy i TV, a jakie to będą kości to nie wiem. Chodzi przede wszystkim o biosy. Jak ten programator może zaprogramować 5000 układów to może jest tam większość obecnie popularnych. Na dzień dzisiejszy dla przykładu potrzebuję zaprogramować 24X40, 25c1005, SST25LV010. A co się w przyszłości zdarzy to nie przewidzę, bo tak jak pisałem, dopiero nabieram doświadczenia. Czasem w tv zdechnie NAND Flash, ale dla "czasem" to ja nie wydam 2000zł. Może na początek proszę o radę który z tych był by najlepszy i najpewniejszy w działaniu. A jeśli nie te to jaki? Mam Wilema 7 od lat, ale za dużo z nim kombinowania, eepromy na nim programuję.

#6 Re: I jeszcze raz programator-y

grisza69 18 Жовтня 2013, 12:40
Pracuje na TL866, oraz na programatorze KLIK zastąpiony przez konieczność korzystania z wejścia USB a pracowałem przedtem na projekcie forumowym TUTAJ KLIK.
Taki zestaw całkowicie uśpił VP 980 i UFP które mam w razie 'W". Programuje wsady biosów, pralki, sterowniki samochodowe, poduszki, oczywiście do Nec-a czy też Motki używam innych narzędzi.
Zmierzam do tego, że zestaw wymieniony w pierwszej linijce pozwala na swobodną pracę ze sprzętem który trafia do serwisu.
Ceny przystępne, podstawki bardzo tanie wiec.... po prostu podejmij decyzję.

#7 Re: I jeszcze raz programator-y

PitD 18 Жовтня 2013, 16:58
Mój podstawowy to LabTool-48UXP. Oprócz pamieci NAND programuje prawie wszystko.
Do tego mam adaptery TSOP40 TSOP48 SOP8 SOIC8 PLCC32 i klips na SOP8.

#8 Re: I jeszcze raz programator-y

PiTTer 19 Жовтня 2013, 08:14
TL866, mam, pracuję na nim, polecam. Świetny programator za niewielkie pieniądze (poniżej 300 zł na ebayu z podstawowymi podstawkami+dodatkowe podstawki na TSOP48, 40, 32 ok. 130 zł). Ogromna ilość obsługiwanych kości, w laptopach nic cię nie zaskoczy. Szybki i niezawodny w działaniu, nigdy nie miałem z nim problemów.

#9 Re: I jeszcze raz programator-y

gkrz67 19 Жовтня 2013, 12:43
Znalazłem taką opinię o tym programatorze, cytat: "Programatory TL są tyle warte co fejsy do aut za 50zł raz działa raz nie. Wywal to gówno dosłownie tak samo jak Wellony." z posta na elektrodzie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2612685.html
Oczywiście większość ludzi jest zadowolona, tu gość wsadził jakąś dziwną pamięć. Jak patrzę na litę układów które on programuje, to naprawde w tej cenie jest bezkonkurencyjny, ale czasem widzę posty typu " problem z zaprogramowaniem układu.... na TL866"
To wszystko co przytoczyłem, to bardziej jako ciekawostka, bo chyba na ten się zdecyduję. Pozdrawiam i dzięki wszystkim.
A jeszcze tak spytam, czy warto zamowić na ebay-u w chinach ? czy lepiej u nas?
Znalazłem taką ofertę w chinach z 17-oma podstawkami: http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=TL866A&_sop=3

#10 Re: I jeszcze raz programator-y

marek216 20 Жовтня 2013, 12:14
Mam TL866 na sprzedaż tylko ze względu na zakup VP996.
Ktoś kto pisał opinię o nim i o wellonach nie pracował na tych programatorach ew. jest dystrybutorem ( niekoniecznie autoryzowanym ) innej marki.

Co do tematu na elektrodzie to pozwoliłem sobie na komentarz :)

#11 Re: I jeszcze raz programator-y 

PiTTer 20 Жовтня 2013, 12:20
Znalazłem taką ofertę w chinach z 17-oma podstawkami: http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... 66A&_sop=3

Bierz w ciemno ten zestawik, tam jest wszystko, czego będziesz potrzebował. Mam takie same podstawki, tylko dokupowałem osobno, wszystko na ebayu.
Tak jak Marek napisał, opinie tego gościa o tym programatorze są wyssane z palca. Bardzo dobrze się chińczykom udał ten sprzęt i jest bezkonkurencyjny w tej cenie i z tyloma podstawkami.

#12 Re: I jeszcze raz programator-y

PitD 28 Жовтня 2013, 19:32
Dzisiaj przyszedł mi SP8-B. Przesyłka z Chin trwała 10 dni.
Koszt niecałe 160 zł :)
Jutro zaczynam testy na wlutowanych eepromach.

#13 Re: I jeszcze raz programator-y

marek216 28 Жовтня 2013, 19:43
Trzeba było dołożyć. Szybko stwierdzisz, że brakuje ci obsługi TSOP i PLCC

#14 Re: I jeszcze raz programator-y

PitD 28 Жовтня 2013, 20:04
Chyba coś nie doczytałeś. To ma być podręczny programator z ISP.
Na serwisie mam LabTool-48UXP. Więcej mi nie potrzeba.

#15 Re: I jeszcze raz programator-y

gkrz67 25 Листопада 2013, 11:19
A czy TL866 daje radę z pamięciami NAND. Znalazłem jeszcze takie coś: http://www.ebay.pl/itm/TNM-2000-USB-MINI-Universal-Programmer-TSOP32-TSOP40-TSOP48-NAND-Flash-adapters-/321207236799?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ac97178bf
Troszkę droższe, ale ja czasem do TV potrzebuję. I zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć do tego TNM2000.

#16 Re: I jeszcze raz programator-y

marek216 25 Листопада 2013, 11:26
Ani TL ani ten co wskazałeś nie obrobi NANDów.
Z tego samego powodu musiałem zainwestować w VP996

-- Dodano: poniedziałek, 25 listopada 2013, 12:28 --

Kilkoma NANDami na liście się nie sugeruj - apatyt rośnie z czasem :)

#17 Re: I jeszcze raz programator-y

gkrz67 12 Грудня 2013, 13:24
Programator zakupiony na Ebay u Chińczyka o nicku " sunwenjun". Całośc z podstawkami wyszła mnie 390zł (zależy od kursu dolara) I jeszcze mały prezencik się zmieścił :)
Zapłaciłem 26-11-2013 a 11.12.2013 programator w domu. Pozdrawiam i dzięki za rady.

Зображення

#18 Re: I jeszcze raz programator-y

zbyszkok 12 Грудня 2013, 20:33
Mam TL866 z podstawkami kosztował ok 200 PLN z Chin paczka idzie 2 dni.
Nic mi więcej nie potrzeba.

#19 Re: I jeszcze raz programator-y

gkrz67 15 Грудня 2013, 09:15
Zbyszek, wszystko się zgadza, ale te 2 dni to bajki opowiadasz niestworzone :lol:

Re: I jeszcze raz programator-y

Google Adsense [BOT] 15 Грудня 2013, 09:15

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість