• Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez Vogelek23 3 listopada 2010, 20:54
Witam serdecznie.

Jako, że w temacie odzyskiwania danych nie jestem biegły, muszę prosić o pomoc bardziej doświadczonych Kolegów.

Posiadam dysk Samsung 500GB, który podłączony jest do komputera jako drugi dysk fizyczny.
Na dysku 1 (partycja C, Samsung 160GB, kanał Primary, dysk jako Master, jedyny na tej taśmie) mam system i najważniejsze programy, zaś na dysku 2 (partycja D, podłączony do kanału Secondary jako Master razem z nagrywarką DVD jako Slave) wszystkie dane dodatkowe - zdjęcia, schematy itp.

Problem powstał w czasie, gdy komputer został włączony na noc - rano zastałem ciszę.
Odłączyłem komputer od zasilania, sprawdziłem wszystkie połączenia i ponownie podłączyłem zasilanie.
Z chwilą naciśnięcia włącznika PW_ON, z zasilacza dobiegł głośny strzał i wybiło korek - zasilacz okazał się uszkodzony.

Wymieniłem zasilacz, uprzednio sprawdzając płytę na ewentualność zwarć i komputer ożył.
Jednak okazało się, że dysk twardy 2 nie jest widoczny w systemie. Sprawdziłem więc w zarządzaniu dyskami i okazało się, że dysk nie został zainicjowany. Więc prawoklik, inicjacja dysku - i nic. Brak partycji. Po prostu obszar dysku nieprzydzielony (puste miejsce).
Spróbowałem odczytania programem Easy Recovery, czy cokolwiek na tym dysku jeszcze jest - okazuje się, że dane nie uległy nadpisaniu, pliki można odzyskać. Jednak nie urządza mnie to - chciałbym po prostu przywrócić partycję w całości, ponieważ - będąc wyjątkowym pedantem - wszystko miałem poukładane w katalogach, każdy plik miał swoje miejsce i, obudzony o 3.00 nad ranem, z łatwością wskazałbym z pamięci lokalizację każdego pliku na tym dysku.

W związku z tym mam pytanie - w jaki sposób mogę przywrócić partycję D?
Dodam, że użyłem programu TestDisk, który jednak wykrył mi tylko partycje linuksowe (a na tym dysku nigdy nie było linuksa!).
Proszę o pomoc.

Dla osoby, która przyczyni się do rozwiązania mojego problemu czeka nagroda - 100 punktów.

Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez Google Adsense [BOT] 3 listopada 2010, 20:54

#2 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez danb 3 listopada 2010, 21:05
Jak wyglądają partycje w DMDE ??

#3 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez sebuncle 3 listopada 2010, 21:12
hello, when I have a hard drive problem I try this there are utilities: http://www.ultimatebootcd.com

#4 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez bluczek 3 listopada 2010, 21:14
Spróbuj użyć programu Partition Find & Mount - program jest w pakiecie Hirens.

#5 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez zbyszek 3 listopada 2010, 21:24
Ponieważ uszkodzenie zostało prawdopodobnie spowodowane przez zasilacz, bardzo możliwe że winna jest elektronika dysku. Wg mnie dobrym pomysłem byłoby kupienie dysku z identyczną sprawną elektroniką i jej podmiana.
Poza tym, przed jakimikolwiek próbami odzyskania danych powinno się wykonać niskopoziomową kopię dysku 1:1 dla bezpieczeństwa.
Rozumiem że na dysku 500GB była jedna partycja. Z jakim systemem plików?
Co pokazuje SMART dysku?

#6 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez danb 3 listopada 2010, 21:26
zbyszek napisał(a):Ponieważ uszkodzenie zostało prawdopodobnie spowodowane przez zasilacz, bardzo możliwe że winna jest elektronika dysku. Wg mnie dobrym pomysłem byłoby kupienie dysku z identyczną sprawną elektroniką i jej podmiana.
Poza tym, przed jakimikolwiek próbami odzyskania danych powinno się wykonać niskopoziomową kopię dysku 1:1 dla bezpieczeństwa.
Rozumiem że na dysku 500GB była jedna partycja. Z jakim systemem plików?
Co pokazuje SMART dysku?

Skoro dane są widoczne w Easy Recovery to elektronika dysku jest sprawna.

#8 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez gathor 3 listopada 2010, 21:59
Osobiscie w takich przypadkach korzystam z programu "EASUS DATA RECOVERY PRO." program nie tylko odzyska utracone dane z partycji, ale również te nadpisane, ponadto pokaże w ilu procentach dane zostały uszkodzone (czyt. ile da sie ich odzyskać). Jedyna wada programu: potrzebuje dodatkowej partycji do umieszczenia danych. Jednak ze wszystkich programów jakich używałem ten działa najlepiej. Jest szybki i dokładny, a przy tym baaaaaardzo prostu w obsłudze.

#9 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez Vogelek23 3 listopada 2010, 22:12
danb napisał(a):Jak wyglądają partycje w DMDE ??

W DMDE widzę już zarówno nazwę dysku, jak też i strukturę katalogów po wejściu w podgałąź $Root. To dobry znak? Co dalej?

sebuncle napisał(a):hello, when I have a hard drive problem I try this there are utilities: http://www.ultimatebootcd.com

I need more detailed informations about using this software.

bluczek napisał(a):Spróbuj użyć programu Partition Find & Mount - program jest w pakiecie Hirens.

Proszę o więcej szczegółów.

zbyszek napisał(a):Co pokazuje SMART dysku?

Wszystkie jego parametry są w normie, skanowanie programem HDTune Pro również daje pozytywne wyniki (brak błędów czy bad-sektorów).

#10 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez lakier 3 listopada 2010, 22:18
gathor napisał(a):Osobiscie w takich przypadkach korzystam z programu "EASUS DATA RECOVERY PRO." program nie tylko odzyska utracone dane z partycji, ale również te nadpisane, .

Chciałbym sprostować kolegę Nie ma możliwość odzyskanie nadpisanych już danych. Polecam lekturke np tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic882242.html

Kolego Vogelek23 możesz zrobić screena programu dmde?

#11 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez delp 3 listopada 2010, 22:18
Polecam program Active Partition Recovery, jest również w pakiecie Hiren`s /na 99% przywróci partycje/
Osobiście polecam zrobić kopię posektorową dysku, a później się brać za odzyskiwanie. Jeśli chcesz mieć przywrócone partycje, próbuj na kopii dysku nie na "Twoim oryginale".

#12 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez arvika 3 listopada 2010, 22:19
Panowie, litości z tymi radami. Posypała się lista programów do odzyskania danych bez uprzedniego przemyślenia w czym jest problem. Programy oczywiście w większości płatne...

Po pierwsze nie używać Easy Ontrack Recovery. Jest to chyba najgorszy program jaki znam do odzysku, a znam sporo. Mimo że najbardziej popularny, jest to po prostu szajs typu "next".

Bardzo dobrą sugestią jest program DMDE i on powinien wystarczyć do rozwiązania problemu. Z tym że ma limit zapisu po jednym pliku z tego co pamiętam w wersji darmowej. Jest jeden trick o którym napiszę w kolejnym poscie jak znajdę.

W zasadzie w pierwszym kroku dla bezpieczeństwa pownieneś wykonać kopię posektorową tego dysku na inny dysk lub do pliku. Tutaj instrukcja w postaci filmiku:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html

Jeśli będziesz miał wystarczająco czasu to zapoznaj się z tym:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=962055&highlight=mbr+winhex&sid=

Opis partycji na dysku. Myślę że ręcznie uda Ci się to odbudować. Oczywiście praca na kopii!!!

A w tym wątku jest trick z DMDE:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1353847.html

Starsza wersja programu ma możliwość zapisu większej ilości plików.

Ewentualnie jak trick nie zadziała, a zależy Ci na danych, to licencja na DMDE kosztuje naprawde niewiele http://softdm.com/buy.html, a jest to program znakomity. Polecam.

Mając pełną licencję programu rozwijasz Root, zaznaczasz co chcesz odzyskać (prawdopodobnie wszystko - czyli zaznaczasz Root), następnie PPM na Root, i klikasz "Odzyskaj". W kolejnym okienku podajesz ścieżkę i klikasz ok. Oczywiście odzyskujemy na inny dysk, nie ten sam!

#13 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez Vogelek23 3 listopada 2010, 22:34
Czy to o ten screen z DMDE chodzi?
Zależy mi na odzyskaniu całej partycji, wraz z kompletną strukturą katalogów i plików.
Odzyskiwanie "po pliku" nie bardzo mi się uśmiecha, ponieważ musiałbym to potem pół roku układać z powrotem w odpowiednie miejsca.

Obrazek

#14 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez arvika 3 listopada 2010, 22:38
Jeśli nie uszkodziła się struktura MFT, a raczej na pewno się nie uszkodziła, to odzyskując Root na inny dysk zachowasz pełną strukturę katalogów taką jak miałeś.

#15 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez Vogelek23 3 listopada 2010, 22:52
A nie mogę w żaden sposób przywrócić struktury na tym dysku?
Kopiowanie ponad 400GB danych zajmie sporo czasu...

Kiedyś, pamiętam, w celach eksperymentalnych przywróciłem tak całą partycję w kilka chwil, jednak w tamtym przypadku był to program TestDisk, który przy tym dysku wymiękł. Sytuacja była wtedy identyczna, jak tu (miejsce nieprzydzielone, brak partycji).
Co ciekawe, TestDisk przywrócił mi nawet nazwę dysku oraz żadne dane nie zostały utracone/uszkodzone.

#16 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez bluczek 3 listopada 2010, 22:52
Vogelek23 napisał(a):Proszę o więcej szczegółów.

Partition Find & Mount nie możesz nic uszkodzić bo program nic nie zapisuje - włączasz program, klikasz scan, a poźniej montujesz partycję. Wtedy bezproblemowo pliki wraz ze strukturą katalogów powinny dać się przekopiować na inny dysk.

#17 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez Vogelek23 3 listopada 2010, 22:58
bluczek - partycję oraz strukturę katalogów widzę już pięknie w DMDE, mogę również podać ścieżkę do zapisu i zacząć odzyskiwanie partycji, jednak jak już wspomniałem skopiowanie takiej ilości danych (ponad 400GB, sporo plików jest małej wielkości) zajmie na pewno dużo czasu, czego bardzo chcę uniknąć.

#18 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez arvika 3 listopada 2010, 22:58
Vogelek23 napisał(a):A nie mogę w żaden sposób przywrócić struktury na tym dysku?
Kopiowanie ponad 400GB danych zajmie sporo czasu...

Kiedyś, pamiętam, w celach eksperymentalnych przywróciłem tak całą partycję w kilka chwil, jednak w tamtym przypadku był to program TestDisk, który przy tym dysku wymiękł. Sytuacja była wtedy identyczna, jak tu (miejsce nieprzydzielone, brak partycji).
Co ciekawe, TestDisk przywrócił mi nawet nazwę dysku oraz żadne dane nie zostały utracone/uszkodzone.

Wszystkie te programy działają na zasadzie automatu, wedle zadanych procedur. A jak wiadomo w życiu jest zazwyczaj inaczej. Można niestety sobie sprawę bardzo pokomplikować takimi programami. Na tym dysku masz wyczyszczone zupełnie okienko partycji. Można to odbudować, ale jeśli już to na piechotę, ręcznie. Link do opisu partycji wyżej. Z tym, że może się okazać, że szybciej będzie skopiować te dane na inny dysk. Jeśli dyski podepniesz bezpośrednio do płyty (nie poprzez przejsciówkę USB), to kopiowanie powinno trwać około 2-4 godziny, w zależności od wielkości i ilości plików.

#19 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez lakier 3 listopada 2010, 23:02
Moim zdaniem lepiej wykonać kopię po-sektorową i działać na kopi dysku. Program DMDE jest naprawdę skuteczny i bezpieczniejszy. Tylko trzeba wiedzieć dokładnie co się robi. Zresztą po to jest forum aby sobie pomagać

#20 Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez bluczek 3 listopada 2010, 23:03
Vogelek23 napisał(a):bluczek - partycję oraz strukturę katalogów widzę już pięknie w DMDE, mogę również podać ścieżkę do zapisu i zacząć odzyskiwanie partycji, jednak jak już wspomniałem skopiowanie takiej ilości danych (ponad 400GB, sporo plików jest małej wielkości) zajmie na pewno dużo czasu, czego bardzo chcę uniknąć.

Tak pisze powyżej Arvika, bez kopii nie ruszałbym nic więcej. Albo wykonaj kopię sektorową lub P F&M lub DMDE zrób sobię kopię plików. Jak to mówią tylko Twardziele nie robią backupów. Czy na pewno chcesz zaryzykować utratę lub uszkodzenie danych?

Re: Dysk Samsung 500GB i zagubiona partycja

przez Google Adsense [BOT] 3 listopada 2010, 23:03