• Jakich sposobów używacie do podnoszenia pojedyńczych nóżek od układów 0.5mm

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Jakich sposobów używacie do podnoszenia pojedyńczych nóżek od układów 0.5mm

adamex 8 Вересня 2013, 11:30
Tak jak w temacie proszę o podzielenie się swoimi praktykami do podnoszenia pojedyńczych nóżek. Ja do tej pory używam lutownicy i jednocześnie z drugiej strony podnoszę nóżkę małą igła. Jest to sposób nie precyzyjny więc szukam innego rozwiązania. Najlepiej by było mieć mały haczyk który by wszedł miedzy nóżki ale nie wiem czy jest coś takiego dostępne. Czytałem coś że ktoś używa igły medycznej aczkolwiek przetestowałem ten patent i się nie sprawdził.

Re: Jakich sposobów używacie do podnoszenia pojedyńczych nóżek od układów 0.5mm

Google Adsense [BOT] 8 Вересня 2013, 11:30

#2 Re: Jakich sposobów używacie do podnoszenia pojedyńczych nóżek od układów 0.5mm

ossicw 1 Листопада 2013, 09:29
Witam
Moją metodą jest ściągnięcie spoiwa lutowniczego z pola lutowniczego tasiemką absorbcyjną.
W takiej sytuacji mam możliwość podniesienia wyprowadzenia układu na bardzo minimalną wysokość unikając ryzyka uszkodzenia wyprowadzenia.
Pozdrawiam.

#3 Re: Jakich sposobów używacie do podnoszenia pojedyńczych nóżek od układów 0.5mm

adamex 1 Листопада 2013, 18:27
A co to jest tasiemka absorpcyjna? Czy chodzi koledze o plecionkę? Kolejna sprawa to że plecionka nie wysysa cyny z pod nóżki, proszę niech kolega sprecyzuje jak to dokładnie robi.

Pozdrawiam

#4 Re: Jakich sposobów używacie do podnoszenia pojedyńczych nóżek od układów 0.5mm

Macpod 1 Листопада 2013, 20:09
Chyba najlepszym sposobem jest wylutować układ, podnieść nóżkę i go wlutować.
Sposób najbezpieczniejszy i najpewniejszy.

#5 Re: Jakich sposobów używacie do podnoszenia pojedyńczych nóżek od układów 0.5mm

iras72 1 Листопада 2013, 20:21
Kamikazepl написав:Chyba najlepszym sposobem jest wylutować układ, podnieść nóżkę i go wlutować.
Sposób najbezpieczniejszy i najpewniejszy.

Przy układach takich jak KBC podnosi się nóżkę, żeby mieć pewność co do potrzeby wymiany tego układu. Jeśli już go wylutujemy to warto dać nowy/inny.

Nóżkę podnosi się tak jak kolega ossicw pisał, odsysasz cynę plecionką i wtedy wystarczy minimalnie podnieść nóżkę, jeśli nie odessiesz cyny to nóżka będzie i tak połączona po podniesieniu, ta ilość cyny jaka zostaje po odessaniu pod nóżką nie ma znaczenia, nie utworzy się "sopel" jak nóżkę podniesiesz.

#6 Re: Jakich sposobów używacie do podnoszenia pojedyńczych nóżek od układów 0.5mm

Usunięty Użytkownik 402 1 Листопада 2013, 23:17
Do podniesienia pojedynczej nóżki idealnie nadaje się igła od strzykawki z zakrzywionym ostrzem w haczyk.

#7 Re: Jakich sposobów używacie do podnoszenia pojedyńczych nóżek od układów 0.5mm

256 16 Березня 2014, 19:42
LAZY написав:Do podniesienia pojedynczej nóżki idealnie nadaje się igła od strzykawki z zakrzywionym ostrzem w haczyk.

Niewielu pamięta ale przed erą odsysaczy. Elementy przewlekane "wylutowywało się" właśnie igłą od strzykawki.
Cyna igły się nie ima, więc przydaje się i teraz.

Re: Jakich sposobów używacie do podnoszenia pojedyńczych nóżek od układów 0.5mm

Google Adsense [BOT] 16 Березня 2014, 19:42
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей