Re: Re: Sterownik stacji BGA
by Google Adsense [BOT] • 30 August 2013, 10:00
Witam może ktoś z kolegów forumowiczów ma do sprzedania sterownik. Proszę pisać na PW lub na fotovera2007@gmail.com
kamils007 wrote:Nie mogę dojść ze swoim sterownikiem do ładu, już mi ręce opadają.
Cały czas bark komunikacji przez USB. ,
Przyłączam się dwóch ostatnich postów, i chętnie kupię już złożony.
Ma ktoś na sprzedaż?
Witam
Generalnie to te projekty PCB miały pozamieniane wyjścia USB .Proponowałbym koledze przeanalizować PDF`a od FTDI bo z tego co pamiętam D+ jest zamienione z D- . lub uszkodzony FTDI.
Pozdrawiam
Tak , to wiem. Miałem jeszcze stary sterownik jeden z pierwszych. Kiedyś odkupiłem od jednego z kolegów.
Później zamówiłem płytki od kolegi Kamila, jakieś rok temu. Teraz w długi weekend mnie naszło żeby przebudować w końcu sterownik . Przelutowałem wszystko według dokumentacji nowej płytki. I ... Sterownik nie wyświetla nic na LCD, tylko rusza podświetlenie. Widzę że pracuje , przy kombinacji klawiszy zapala diodę power, i uruchamia przekaźniki.
W atmedze jest jakiś stary firmware, jeden pewnie z pierwszych. Mogę ją odczytać , i zapisać tym wsadem.
Czy to może być niezgodność firmware? Patrzyłem na starych schematach i z atmegi i LCD, wyprowadzenia są identyczne.
Czy na starym firmware, powinna być komunikacja z PC?
Wgrał bym nowy bootloader, ale nie mam portu LPT. Niby jak poustawiam fuse w AVR studio to wgrywa się boot,(programator USB) ale potem nie mogę wgrać firmware przez ten programator, a komunikacji z PC niet
Dobra już sobie poradziłem, sterownik działa wyświetla wszystko na ekranie. Tylko cały czas brak komunikacji z PC ;-(
Ma ktoś może fimware takie żebym mógł je wgrać przez programator?
A co podłączenia USB na te płytce mam tak:
1..Czarny
2..Biały
3..Zielony
4..Czerwony
Później zamówiłem płytki od kolegi Kamila, jakieś rok temu. Teraz w długi weekend mnie naszło żeby przebudować w końcu sterownik . Przelutowałem wszystko według dokumentacji nowej płytki. I ... Sterownik nie wyświetla nic na LCD, tylko rusza podświetlenie. Widzę że pracuje , przy kombinacji klawiszy zapala diodę power, i uruchamia przekaźniki.
W atmedze jest jakiś stary firmware, jeden pewnie z pierwszych. Mogę ją odczytać , i zapisać tym wsadem.
Czy to może być niezgodność firmware? Patrzyłem na starych schematach i z atmegi i LCD, wyprowadzenia są identyczne.
Czy na starym firmware, powinna być komunikacja z PC?
Wgrał bym nowy bootloader, ale nie mam portu LPT. Niby jak poustawiam fuse w AVR studio to wgrywa się boot,(programator USB) ale potem nie mogę wgrać firmware przez ten programator, a komunikacji z PC niet
Dobra już sobie poradziłem, sterownik działa wyświetla wszystko na ekranie. Tylko cały czas brak komunikacji z PC ;-(
Ma ktoś może fimware takie żebym mógł je wgrać przez programator?
A co podłączenia USB na te płytce mam tak:
1..Czarny
2..Biały
3..Zielony
4..Czerwony
Witam,mam pytanie co do spisu elementów nowej płytki mini,w spisie jest regulator napięcia 7806DT
TO252 na 6V,w innych wersjach płytek z tego co pamiętam to był błąd i była poprawka na 7805,czy tu też pojawił się błąd i powinien byś 7805 TO252,proszę o szybką odpowiedz bo kompletuje części i mam problem tylko z tym stabilizatorem.
TO252 na 6V,w innych wersjach płytek z tego co pamiętam to był błąd i była poprawka na 7805,czy tu też pojawił się błąd i powinien byś 7805 TO252,proszę o szybką odpowiedz bo kompletuje części i mam problem tylko z tym stabilizatorem.
Widocznie był błąd w spisie,mam jeszcze jedno pytanie co do grzałki dolnej,nie ukrywam że chcę zaoszczędzić na stacji i chciałbym kupić taką grzałkę Parametry techniczne:
- szerokość: 240mm
- długość: 180mm
- wysokość: 35mm
- długość przewodów: 18cm
- napięcie zasilania: 230V
- moc: 800W
mam pytanie czy da radę ona podgrzać płytę do tych 190C°,większość płyt będę grzał PS3
- szerokość: 240mm
- długość: 180mm
- wysokość: 35mm
- długość przewodów: 18cm
- napięcie zasilania: 230V
- moc: 800W
mam pytanie czy da radę ona podgrzać płytę do tych 190C°,większość płyt będę grzał PS3
Witam,mam kilka pytań co do ostatniej wersji sterownika,przed programowaniem podłączyłem do PC przez USB i zainstalował sterowniki i wykrywał FT232,po wgraniu bootloadera,fuse i firmware przez ISP wyrzuca błąd po podłączeniu USB że urządzenie ma awarie.
Czy po zaprogramowaniu ATmegi i po podłączeniu do sieci powinny świecić się jakieś diody? nie mam jeszcze termopar i nie wiem czy to jest przyczyną.
Mam jeszcze jeden problem z wyświetlaczem,wyświetla mi 1 i 3 linie,dokładnie mam ten wyświetlacz
3901005040 z allegro,poza tymi liniami nic nie wyświetla,kontrast też regulowałem.
Jeszcze jedno pytanie,sprawdzałem miernikiem wyjścia na SSR,FUN i LIGHT i brak napięcia,ale gdy wezmę masę z płytki to się wtedy pojawia,co do płytki sprawdzałem kilkakrotnie ze schematem i wszystko się zgadza.
Czy po zaprogramowaniu ATmegi i po podłączeniu do sieci powinny świecić się jakieś diody? nie mam jeszcze termopar i nie wiem czy to jest przyczyną.
Mam jeszcze jeden problem z wyświetlaczem,wyświetla mi 1 i 3 linie,dokładnie mam ten wyświetlacz
3901005040 z allegro,poza tymi liniami nic nie wyświetla,kontrast też regulowałem.
Jeszcze jedno pytanie,sprawdzałem miernikiem wyjścia na SSR,FUN i LIGHT i brak napięcia,ale gdy wezmę masę z płytki to się wtedy pojawia,co do płytki sprawdzałem kilkakrotnie ze schematem i wszystko się zgadza.
Czy któryś z Kolegów mógłby wytłumaczyć krok po kroku jak wgrać bootloader programatorem z 1-wszego postu, siedzę nad tym pół dnia i nadal jestem w polu. Będę bardzo wdzięczny. W ponyprog2000 dostaje cały czas komunikat device missingg or unknown device (-24).
Ok to już zwalczyłem ale teraz za chiny ludowe nie wiem gdzie mam ustawić fusebit-y. Prosiłbym tylko o pomoc z tym.
Ok to już zwalczyłem ale teraz za chiny ludowe nie wiem gdzie mam ustawić fusebit-y. Prosiłbym tylko o pomoc z tym.
Re: Sterownik stacji BGA
by Google Adsense [BOT] • 8 February 2014, 18:32