• MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jaras91 28 października 2013, 11:49
Witam,
laptop jak w temacie, płyta M98 820-2330-A
Wcześniej wymieniałem w nim charger oraz LM397. Obecnie laptop się uruchamia, ale na górnym pasku brakuje godziny, ikon dzwięku itp. Nie można go wyłączyć przez system, uruchomienie czegokolwiek jest problemem. Zawiesza się przy prostych czynościach. Instalowałem kilka róznych systemów. Owszem zainstalowały się, ale gdy dochodzi do momentu powitalnego(welcome w różnych językach) laptop wisi nie można dokończyć rejestracji tak jak na foto.
Obrazek

Dokonczyć rejestracje można tylko w Safe boot, w tym trybie laptop działa poprawnie. Po dokończeniu jej, w trybie normalnym laptop wisi.

Uruchomiłem ASD EFI bez błedów, natomiast na ASD OS wisi.
Dodam, że matryca czasami mrugnie na pół sekundy bądź delikatne paski migną na pół sekundy.

Proszę o rozwiązanie problemu.
Nagroda pieniężna 100zł
Wygrzewałem rdzenie grafiki i mostka, ramy, reset nvram, smc, reflash EFI. Bez efektów

Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez Google Adsense [BOT] 28 października 2013, 11:49

#2 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jelonek76 29 października 2013, 21:29
Czy usterka pojawiła się samoistnie czy była spowodowana czynnikiem zewnętrznym ?
(upadek,zalanie,przepięcie w sieci zasilania , uszkodzony zasilacz itp ).

Jeżeli usterka wynikająca z czynników zewnętrznych to z info wynika że :
- Wymieniłeś komparator U6915 (LM397) odpowiedzialny za prawidłowe działanie magistrali onewire( 1-wire)
- wymieniłeś charger U7000 (ISL6258AHRTZ)

W tej kwestii kilka pytań:
- czy magistrala onewire (1-wire) przed wymiana LM-a pracowała prawidłowo czy nie ?
- czy magistrala onewire (1-wire) po wymianie LM-a pracuje prawidłowo ?
- czym spowodowana była wymiana ISL6258AHRTZ
- jakie było a jakie jest napięcie w gałęzi =PPBUS_G3H ( zmierzone na L7030 lub F7040 )
- jaka jest rezystancja gałęzi =PPBUS_G3H w stosunku do masy mierzona oczywiście przy odłączonym napięciu zasilania

Jeżeli usterka wynikła samoistnie i bez działania czynników zewnętrznych a zachowanie płyty i pomiary z przed wymiany wymienionych elementów jak i po ich wymianie wyglądają tak samo to polecam podgrzać hot-em układ MCP i po takim podgrzaniu poobserwować zachowanie płyty.

Jeżeli po podgrzaniu MCP-a płyta uruchomi się prawidłowo to na 95% masz winowajcę.
Zawsze pozostaje kilka procent szans na to, że układ jest sprawny a defekt ( mikropęknięcie ) tkwi w laminacie i z reguły w tym wypadku nie zrobisz nic ( wlutowanie nawet nowego układu może przynieść pozytywny skutek na chwilę a jak długo będzie chwila trwała tego nie wie nikt albo nie przyniesie żadnego pozytywnego skutku)

Postaraj się na przyszłość podać więcej danych z pomiarów płyty które dokonałeś wtedy łatwiej będzie uderzyć w sedno sprawy.

#3 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jaras91 30 października 2013, 11:23
Płyta trafiła do mnie po innym serwisie.
Nie startowała, pobierała około 0.18A w spoczynku, grzał się charger.
Wymieniłem go i płyta startowała tylko gdy zrobiłem reset SMC, nie paiła się zielona dioda. Okazało się , że uszk. był LM397 nie dostawał 3.4V. Po wymianie płyta zachowuje się tak jak teraz.
Wygrzewałem już MCP i Grafike.
Napięcie na l7030- 12.3V (nie powinno być 12.6V, ma to znaczenie?) stabilne około 330KOhm
Magistrala 1-wire, działa raczej poprawnie skoro płyta staruje, pali się zielona dioda.
Jakie pomiary mam zrobić?

Co było wcześniej, tego nie wiem.

Dziwne aby płyta miała kolejną usterke, chyba musi to mieć coś ze sobą wspólnego. Jeszcze to mruganie matrycy na pół sek. lub delikatne(pionowe dł. 2cm) paski na pół sek.

Może braki są w drobnicy?, nie mam dokładnych zdjęć płyty i nie mam jak spr.

#4 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez wojtas 30 października 2013, 12:15
jaras91 napisał(a):Instalowałem kilka róznych systemów.

Możesz wymienić?
jaras91 napisał(a):Napięcie na l7030- 12.3V (nie powinno być 12.6V, ma to znaczenie?) stabilne około 330KOhm

Powinno być 12,6V i to ma znaczenie!
Co słychać na SMBUS_BATT_SCL i SMBUS_BATT_SDA?
jaras91 napisał(a):Wygrzewałem już MCP i Grafike.

Podgrzewanie grafiki w tym przypadku rzadko daje oczekiwane rezultaty.

#5 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jaras91 30 października 2013, 12:41
Nie posiadam do niego baterii,
a i uszkodozny miałem także wskaźnik baterii świeci się cały czas 3 dioda, spr. na innym laptopie i to samo.
Obecnie jest bez baterii i tego wskaźnika. Na nogach SMBUS_BATT_SCL i SDA cisza.
Tak więc chyba powiina być cisza

Systemy to:
10.6
10.6.3
Cały dysk z 10.8.3 od pro 15 poprzednia edycja.

#6 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez wojtas 30 października 2013, 14:06
jaras91 napisał(a):Obecnie jest bez baterii i tego wskaźnika. Na nogach SMBUS_BATT_SCL i SDA cisza.
Tak więc chyba powiina być cisza

Tutaj masz błąd - zerknij do schematu.

#7 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jaras91 30 października 2013, 15:58
Na SMBUS_BATT_SCL 3.4V jest na obu
w tym laptopie takie coś:
Obrazek

a na drugim pro 13 wg mnie sprawnym i tam mam 12.55V:
Obrazek

czyli co problem jest z chargem bądź z SMC??

#8 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez wojtas 30 października 2013, 16:16
jaras91 napisał(a):czyli co problem jest z chargem bądź z SMC??

Tak to wygląda.
Jaka jest rezystancja względem masy w gałęziach SCL i SDA?

#9 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jaras91 30 października 2013, 16:18
32KOhm

-- środa, 30 paź 2013, 17:49 --

Wymieniłem charger i nadal jest 12.3V

#10 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez wojtas 30 października 2013, 18:05
jaras91 napisał(a):Wymieniłem charger i nadal jest 12.3V

Jeżeli scalak jest pewny to zostaje Ci SMC.

#11 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jaras91 30 października 2013, 19:05
A więc tak, wymieniłem SMC i 12.6V już jest :D,ale jeden wentylator nie działa i nadal wisi w trybie normlanym.
Matryca już nie mruga.

Postawie kulki na tym smc i wlutuje jeszcze raz, jak nie to nowy kupie i dam znać.

#12 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez wojtas 30 października 2013, 19:09
jaras91 napisał(a):A więc tak, wymieniłem SMC i 12.6V już jest ,ale jeden wentylator nie działa i nadal wisi w trybie normlanym.

Z jakiej płyty wylutowałeś ten scalak?

jaras91 napisał(a):Postawie kulki na tym smc i wlutuje jeszcze raz

Daremna robota.

#13 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jaras91 5 listopada 2013, 19:28
Wymieniłem smc 20h v na 20h rvp.
Laptop uruchamia się, jest stabilne 12.6V w momencie pojawienia się puliptu, wentylatory wchodzą na wysokie obroty, gaśnie podświetlenie, później wchodzi w hibernacje, power, znowu brak podświetlenia. Gdy próbuje załodować płyte z Mac OS to samo.
Robiłem reset SMC.

Ta wersja SMC może być?

#14 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez wojtas 5 listopada 2013, 20:50
jaras91 napisał(a):Ta wersja SMC może być?

Musisz wlutować SMC tylko i wyłącznie z identycznej płyty.

#15 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jaras91 6 listopada 2013, 10:17
Tak faktycznie, nowy układ trzeba programować,
wie ktoś może jak i czym?
Ma kolega może taki układ z tej płyty?

#16 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez wojtas 10 listopada 2013, 13:51
Cześć,
nie mam SMC z takiej płyty.

Możesz spróbować zrobić tak:
1) Wlutuj dowolny układ SMC (nie ważne z jakiej płyty, ważne aby był sprawny);
2) Stwórz boot'owalny pendrive z powłoką EFI - skorzystaj z rEFIt;
4) Ze stron Apple ściągnij odpowiednią aktualizację do SMC;
5) Z pobranego pliku wyciągnij: SmcFlasher.efi (aplikacja do zaprogramowania SMC, pracująca w powłoce EFI) i m98.smc (wsad do SMC);
6) Skopiuj SmcFlasher.efi i m98.smc na ten pendrive;
7) Uruchom mac'a z tak przygotowanego pendrive'a;
8) Za pomocą SmcFlasher.efi wgraj wsad m98.smc do układu SMC.

Powodzenia.

#17 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jaras91 10 listopada 2013, 16:49
Robiłem podobnie tzn. z terminala ustawiłem, aby uruchomił się z refit.
Potem dałem SMCflasher.efi i otrzymałem błąd chyba 800000000000002.
Postaram się zdobyć z identycznej płyty.

Dam znać

Dzięki kolego Wojtas za pomoc i czas.

#18 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez wojtas 10 listopada 2013, 22:07
Wyciągnij SmcFlasher.efi z tej paczki.
W powłoce EFI wpisz:
Kod: Zaznacz całySmcFlasher.efi -force -LoadApp m98.smc

Może teraz się da zaprogramować.

#19 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez jaras91 11 listopada 2013, 11:08
A może mi kolega podesłać te dwa pliki smc i efi?, gdyż u mnie jest problem z tą paczką.

#20 Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez wojtas 11 listopada 2013, 11:43
Proszę;)

-- 12:00 --
Wcześniejszy załącznik był nieprawidłowy. Teraz paczka ma prawidłową zawartość.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: MacBook Pro 15 działa tylko w Safe boot

przez Google Adsense [BOT] 11 listopada 2013, 11:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).