• Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez shakez 9 listopada 2013, 16:06
Witam.
Robiłem reballing karty graficznej Intela na kulkach 0.5 i po prawidłowym wlutowaniu kulek na układ i postawieniu układu na płycie okazało się że płyta startuje ale pokazuje biały obraz z kilkoma paskami i resetuje się. Podczas zdejmowania układu z płyty przypadkowo zsunęły się dwa kondensatory z układu. Teraz nie wiem czy taki obraz może być efektem tego że postawiłem układ ponownie bez tych kondensatorów czy raczej kulki się zlały?
Dodam że początkowo płyta startowała, pokazywała obraz i po chwili zawieszała się i pojawiały się artefakty.
Przy okazji zapytam czy zdarza wam się że niektóre sita wam się wyginają mimo że są dobrej jakości?
Mam sita z diolutu i nigdy się nie wyginały a to jedno pręży się pod temperaturą. Czyżby zależało to od układu asymetrycznego otworów?

Ostatnio edytowano 1 grudnia 2013, 02:07 przez Vogelek23, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Przeniesiono z: Naprawa Laptopy Hardware

Re: Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez Google Adsense [BOT] 9 listopada 2013, 16:06

#2 Re: Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez sebastiank 9 listopada 2013, 19:24
Kondensatory możesz przylutować.
Z moich doświadczeń z północami intela - sito lepiej zdejmować "na gorąco", jak flux wystygnie ciężko zdjąć sito i łatwo je pogiąć.
W takich przypadkach wolę kulkować na NC254 (zazwyczaj używam H036) - łatwiej odkleja się sito.

#3 Re: Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez shakez 9 listopada 2013, 19:48
Po kilku próbach grzania bezpośredniego ostatecznie zdjąłem sito i lutowałem kulki bez niego.
Chyba będę musiał zdjąć układ na nowo a nie tylko dolutować kondensatory choć kiedyś gdzieś czytałem że bez nich grafika również powinna działać poprawnie.

#4 Re: Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez sebastiank 9 listopada 2013, 19:54
W takim przypadku może lepiej postawić nowy układ lub sprawny z wylutu.
Długo grzejąc hotem mogłeś uszkodzić układ, nie ma też pewności, że był przed zdjęciem 100% sprawny.
Osobiście wolę kulkować układy na stacji BGA niż grzać hotem, ale to już moje prywatne preferencje :).

#5 Re: Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez shakez 9 listopada 2013, 20:19
Tak jak pisałem wcześniej układ był sprawny bo laptop normalnie startował a po krótkim czasie pokazywał artefakty.
Dość problematycznym dla mnie było właściwe ustawienie układu na płycie i podejrzewam że nie siadł równo.

#6 Re: Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez sebastiank 9 listopada 2013, 20:26
Przyjrzyj się jeszcze padom - miałem podobne przypadki w których pady bywały podśniedziałe - niby wyglądały ok, a po rebalu nie działało...
Równie dobrze układ mógł źle "siąść" - to wymagający chip...

#7 Re: Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez shakez 9 listopada 2013, 20:40
Pady były dobre.
Układ niby ustawiłem dobrze a teraz jak na niego patrzę to jak by trochę zjechał na prawo. Cała robota od nowa - eh.
Jutro postawię na nowo i zobaczymy.

#8 Re: Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez shakez 11 listopada 2013, 10:33
Nie mogę zakulkować tego układu. Sito się wygina a bez sita zlewają kulki nawet na najmniejszym nadmuchu. Postawiałem układ z sitem na podgrzewacz myśląc że równomierna temperatura ich nie będzie wyginać ale po dogrzaniu dodatkowo hotem układ zbomblował się.
Ręce opadają.

#9 Re: Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez sebastiank 11 listopada 2013, 10:48
Mój sposób na północe intela (stosuję też do innych układów - dla wygody i bezpieczeństwa układu):
- układ z sitem, kulkami i imadełkiem stawiam na siateczce podgrzewacza stacji BGA (IR6000),
- górna grzałka najniżej,
- termopara w grawer (mam omegę 0,8mm)
- grzeję na tym samym profilu co wlut/wylut układu z płyty,
- po zakończeniu procesu zdejmuję sito przy ok. 130-140*C.

Trochę ćwiczyłem zdejmowanie układu z imadełka i sita nad podgrzewaczem - łapię za sito małymi szczypcami, drugimi rozsuwam imadełko i wyciągam układ z sitem, małą ostrą łopatką podważam sito (obracam tak, aby układ był nad sitem) i zdejmuję pęsetą układ z sita.
Przy 130*C układ gładko schodzi z sita i nic się nie wygina.
Wszystko nad podgrzewaczem, układ do całkowitego wystygnięcia zostawiam na łapce nad podgrzewaczem ("łapki" własnej konstrukcji z elementów z Castoramy :) - przydają się też do podpierania dodatkowo płyty).

Re: Nieudany reballing grafiki na kulkach 0,5 - kilka pytań

przez Google Adsense [BOT] 11 listopada 2013, 10:48
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).