• Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

gkrz67 13 Листопада 2013, 14:50
Witam. Mam taki(e) problem(y). Po delikatnym podgrzaniu karty graficznej, laptop startuje, obraz się pokazuję. Ale ja wolę go poważniej podgrzać, więc ustawiam na stacji i grzeję aż się biedak zacznie ruszać, oczywiście dodaję topnika gdy temperatura osiągnie ok.100*C. I po takim zabiegu ( topnik Warton) płyta kompletnie milczy, nie uruchamia się kompletnie. Postanawiam więc wymyć ten topnik. I po myciu ( izopropanol, benzyna ekstrakcyjna) płyta wstaje, obraz jest. Czy po każdym lutowaniu układu trzeba wypłukać ten topnik z pod niego, a jeśli tak to jak to robicie ? czym ? Konkretnie jaki płyn używacie ? Pozdrawiam.

Востаннє редагувалось Vogelek23 в 13 Листопада 2013, 18:44, всього редагувалось 1 раз.. Причина: Przeniosłem z: Naprawa Laptopy Hardware - proszę zwracać uwagę, gdzie zamieszcza Kolega tematy.

Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

Google Adsense [BOT] 13 Листопада 2013, 14:50

#2 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

shao 13 Листопада 2013, 14:59
Nie - wg mnie dałeś za dużo topnika, który nie zdążył się wypalić. Grzejesz hotem?
Ja też używam Wartona, ale takie rzeczy robię tylko na maszynie BGA - daję taką ilość topnika, że po wygrzaniu czyszczę tylko brzegi żeby nic nie było widać.

#3 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

mikesh 13 Листопада 2013, 15:41
gkrz67 написав:Po delikatnym podgrzaniu karty graficznej, laptop startuje, obraz się pokazuję. Ale ja wolę go poważniej podgrzać...

Można wiedzieć w jakim celu?

Co do topnika, jeśli jest odpowiednia ilość to mycie nie jest konieczne. Wycieram tylko chusteczką i po sprawie.

#4 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

gkrz67 13 Листопада 2013, 17:03
W celu sprawdzenia podgrzewam hotem, a docelowo RE8500. Topnik dawkuję igłą różową, nie wiem jaki to rozmiar, ale robi pasek o szerokości ok.1mm. Rozprowadzam tak topnik do okoła układu.
Można wiedzieć w jakim celu?

Myślę że w takim, coby kulki odświerzyć, a właściwie ich połączenie między układem a płytą. A nuż pomoże :) na dłużej. Oczywiście klient, pzed "naprawą" jest informowany o tym, że to działanie doraźne i następnym razem musi się zdecydować, czy jeszcze raz, czy nowy układ.
Czyli generalnie nie przejmować się topnikiem pod układem ? Spróbuje dać mniej topnika następnym razem. Czy ktoś używa takiego środka do czyszczenia, czy warto za to dać 4 dychy/05L? http://www.hotair.pl/download/datasheet/Tc130.pdf

#5 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie. 

Vogelek23 13 Листопада 2013, 18:43
gkrz67 написав:Myślę że w takim, coby kulki odświerzyć, a właściwie ich połączenie między układem a płytą. A nuż pomoże :) na dłużej.
Założenie z góry błędne - jeśli to nie są GPU nVidia czy mostki północne AMD, odświeżenie lutowia wymaga wykonania procesu reballingu (wymiany kulek na nowe). Działania Kolegi tylko pogarszają sprawę, zwłaszcza w przypadku lutowia bezołowiowego. Powyższy cytat jest dobrym przykładem niewłaściwego podejścia do napraw BGA w sprzęcie komputerowym.

Co do głównego problemu - czy po "przelutowaniu" płyta jest odpowiednio schłodzona do uruchomienia? Możliwe jest bowiem, że nagrzane w procesie lutowania czujniki temperatury blokują start płyty, wykrywając nadmierną temperaturę.

#6 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

gkrz67 13 Листопада 2013, 20:14
No i bardzo ci dziękuję za oświecenie Vogelek23. Osobiście kulki bardzo lubię wymieniać, do tego stopnia, że myślałem, że w jakąś paranoje popadłem. Bardzo mnie ten fakt cieszy. A co do tej temperatury to wykluczone, płytę schładzam do temp. warsztatowej, tj.20-23*C
Strachu wielkiego nie ma z tym podgrzewaniem, bo raptem zrobiłem to dwóm znajomym i sąsiadowi.
Wiem że układy z przed 2009 roku należy w zasadzie wymieniać i każdemu o tym mówię, ale jak mają wizję zapłaty za naprawę 300-400zł to wolą dać te 70zł i "niech jeszcze troche pociągnie" Trafiają do mnie same starocie, więc wielkich szkód nie narobię, a przecież muszę na czymś potrenować :)

#7 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

iras72 13 Листопада 2013, 21:36
Jeszcze mała rada dla kolegi gkrz67, każde grzanie laminatu i układu do rozpływu kulek bezołowiowych skraca jego żywotność i może za którymś razem powstać "popcorn". Lepiej za pierwszym razem postawić na ołowiu, nie będzie trzeba później aż tak grzać. Polecam flux AIM NC254, praktycznie nie wymaga mycia, a jeśli już to Izopropanol.

#8 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

arvika 13 Листопада 2013, 21:59
gkrz67 написав:Osobiście kulki bardzo lubię wymieniać, do tego stopnia, że myślałem, że w jakąś paranoje popadłem. Bardzo mnie ten fakt cieszy.

Pierwszy tysiąc układów zawsze cieszy ;)

Poćwiczyć możesz faktycznie na starych płytach - niekoniecznie tych do naprawy Klientom. Natomiast podgrzewanie, reballing to tak naprawde nie naprawy, tylko przedłużanie agonii sprzętu. Najlepiej oczywiście wymienić układ na nowy i jest święty spokój.

#9 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

gkrz67 15 Листопада 2013, 21:57
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie sit. Przymierzam się do większego zestawu 266szt. Czy sita z tej firmy są OK ? XXXX
Pytam, bo trafiły mi się sita, przez które nie przełaziły kulki w niektórych dziurkach i musiałem je rylcem poszerzać :)

// Usunięto link do aukcji.

#10 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

iras72 16 Листопада 2013, 00:01
Odnośnie jakości to się nie wypowiem, ale rok temu kupowałem zestaw 320 sit, teraz są już 369 szt. Zestaw do którego dałeś link ma 266 sit, może czasem któregoś braknąć.

#11 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

gkrz67 16 Листопада 2013, 00:11
A, taaak, teraz to i ponad 500 jest, ale mnie do telefonów i xboksów nie są potrzebne.
Napisałem do nich, że interesują mnie w zasadzie tylko sita do laptopów. Odpisali że mają taki zestaw: XXXX
Gdzieś na forum wyczytałem, że większość sit i tak gościowi leży nieużywane, a te najczęściej używane ma osobno. Chodzi o to żeby kupić sita najpopularniejsze, a te wynalazki i te których jeszcze nie ma to i tak się nie przewidzi. Mają też licytację od 1zł dwuch zestawów z akcesoriami, może się na to zaczaję .

Востаннє редагувалось Vogelek23 в 16 Листопада 2013, 01:13, всього редагувалось 3 разів.. Причина: Przeczyta Kolega p. 9.12 Regulaminu forum - będzie dobrze.
Nie przeczyta Kolega p. 9.12 Regulaminu forum - nie będzie dobrze.
Rozumiemy się?

Jak się będziemy rozumieć - będzie dobrze.
Nie będziemy się rozumieć - nie będzie dobrze.
Rozumiemy się?

#12 Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

gkrz67 3 Грудня 2013, 20:24
9. Podczas pisania wiadomości nie jest dozwolone:
9.12. zamieszczanie linków do aukcji, ofert promocyjnych, wyprzedaży itp. (o ile Regulamin Działu nie stanowi inaczej)

Najmocniej przepraszam, oczywiście zagalopowałem się. Temat zamykam, wszystkim dziękuję za porady. Pozdrawiam.

Re: Myć czy nie myć ? oto jest pytanie.

Google Adsense [BOT] 3 Грудня 2013, 20:24

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість