• Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

przez KamilWroclaw 18 listopada 2013, 00:42
Witam,

Jakiś czas temu mój dysk (j/w) znikł z BIOSu i poczułem zapach spalonej elektroniki. Po zdjęciu elektroniki z dysku ochronna gąbeczka aż się przykleiła do spalonego transil'a (zdjęcie 1 i 2). Po oczyszczeniu i wylutowaniu diody transil (zdjęcie 3), niestety dysk nie ruszył. Coś się musiało jeszcze podsmażyć. Pytanie brzmi "co"?

Po sprawdzeniu miernikiem wszystkiego co się da, okazało się, że sama elektronika podaje napięcie na styki głowicy. Dowiedziałem się, że przy sprawnej elektronice nie powinno tam być napięcia.

Myślę nad wymianą tego elementu (zdjęcie 4). Widać tam małe pęknięcie w dołku oznaczenia 1 nóżki.

A co Wy myślicie??

Ciężko już dostać elektronikę do tego dysku, chyba że ktoś ma, to chętnie kupię!

Znalazłem dysk STM3500320AS (zdjęcie 6 i 7).
Numer płytki PCB się zgadza "100468972", istnieje szansa na powodzenie przeszczepu ROMu?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

przez Google Adsense [BOT] 18 listopada 2013, 00:42

#2 Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

przez Pawelbul 18 listopada 2013, 09:40
Tranzystor ze zdjęcia nr. 4 ewidentnie uszkodzony musisz wymienić http://www.vishay.com/docs/70796/70796.pdf.
Czy po wymianie elektronika ruszy tego nie wiem.

#3 Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

przez arvika 18 listopada 2013, 11:09
Nie ryzykuj naprawy spalonej elektroniki bo są tanie, a możesz uwalić głowice, o ile już do tego nie doszło.
Odpowiedź na twoje pytanie: tak, jesli nic innego nie padło.

#4 Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

przez KamilWroclaw 18 listopada 2013, 12:23
Pawelbul napisał(a):Tranzystor ze zdjęcia nr. 4 ewidentnie uszkodzony musisz wymienić http://www.vishay.com/docs/70796/70796.pdf.
Czy po wymianie elektronika ruszy tego nie wiem.

Znalazłem w pracy dwie elektroniki, te tranzystory będą dobre?
Seagate
Obrazek
Obrazek
WD
Obrazek

arvika napisał(a):Nie ryzykuj naprawy spalonej elektroniki bo są tanie, a możesz uwalić głowice, o ile już do tego nie doszło.
Odpowiedź na twoje pytanie: tak, jesli nic innego nie padło.

Szukam ponad miesiąc elektroniki do dysku :) Znalazłem tylko ten STM ...

OK. Dam znać jak STM dojdzie :)

-----

Dostałem info, że dysk jest martwy, ledwo się kręci.
"Jakaś reakcja po podłączeniu jest natomiast nie kręci tak w pełni i nie jest wykrywany"

Zostaje mi tylko wymiana podzespołów na obecnej elektronice. Czy te wyżej widoczne tranzystory będą dobre?

#5 Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

przez arvika 6 lutego 2014, 22:18
KamilWroclaw napisał(a):Szukam ponad miesiąc elektroniki do dysku :) Znalazłem tylko ten STM ...

Nie rozumiem w czym problem. Dysków ST3500320AS jest na Allegro sporo, przeglądnij aukcje, zapytaj sprzedawcy jaka dysk ma elektronikę i po problemie. Jest to bardzo popularny model, bardzo awaryjny więc części do niego jest dużo na rynku.

Re: Elektronika w Seagate ST3500320AS, co wymienić?

przez Google Adsense [BOT] 6 lutego 2014, 22:18
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).