• Pamiętajcie o bateriach RTC!

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

Re: Pamiętajcie o bateriach RTC!

przez Google Adsense [BOT] 18 listopada 2013, 17:59

#2 Re: Pamiętajcie o bateriach RTC!

przez WIOLAD 18 listopada 2013, 18:31
Trzeba pamiętać o bateryjce, potrafi narobisz szkody.
PS.
Płyta działa?

#3 Re: Pamiętajcie o bateriach RTC!

przez DjDave 19 listopada 2013, 13:35
Nawet nie próbuje jej uruchamiać, zbyt dużo elementów poodpadało.

#4 Re: Pamiętajcie o bateriach RTC!

przez shao 19 listopada 2013, 13:36
Dzięki za foto - właśnie dzisiaj mój serwisant powiedział 'ups' jak zauważył napuchnięta CR2032 (zapomniał zdjąć).
Pokazałem mu zdjęcie i już będzie pamiętał, bo szkoda mu brwi :D

#5 Re: Pamiętajcie o bateriach RTC!

przez kamilj 19 listopada 2013, 17:08
Hehe co prawda to prawda.

Tu widać, że bateryjka była lutowana do płyty stąd pewnie taki ambaras.

Mi również się zdarzyło tyle że z CR2032 montowaną w koszyku tak więc wystrzeliła z koszyka i poleciała hej daleko nie robiąc szkód na płycie ;)

#6 Re: Pamiętajcie o bateriach RTC!

przez PiTTer 20 listopada 2013, 14:05
Pewnie wielu z nas to się przytrafiło, też raz miałem taki wystrzał jak u Kolegi kamilj i też na szczęście nie było szkód na płycie tylko latająca bateria. Od tamtej pory się pilnuję, dobrze, że nie stałem wtedy nad stacją.. Mogło być mało zabawnie.

#7 Re: Pamiętajcie o bateriach RTC!

przez DjDave 20 listopada 2013, 18:41
Zamiast oryginalnej wstawiona była na kabelku CR2032. Wybuchła mi kiedyś taka jak tu była oryginalna, ale wtedy na szczęście nie zrobiła takiego spustoszenia i płyta ruszyła. Płyta ze zdjęcia na żywo wygląda zdecydowanie gorzej.

#8 Re: Pamiętajcie o bateriach RTC!

przez mar244 16 grudnia 2013, 23:31
Klient próbował sam wymienić baterie bo tak wyczytał.

Obrazek

tylko tak jak mi powiedział, nigdzie nie mógł kupić tej baterii z czarną obudową, wszędzie były bez! :)

#9 Re: Pamiętajcie o bateriach RTC!

przez amstel 19 stycznia 2014, 19:49
Rekomendacje Intela:

"The recommended batteries are: Duracell 2032, 2025, or 2016, which can give many
years of operation.
Batteries are rated by storage capacity. The battery life can be calculated by dividing
the capacity by the average current required. For example, if the battery storage
capacity is 170 mAh (assumed usable) and the average current required is 5 μA, the
battery life will be at least:
170,000 μAh / 5 μA = 34,000 h = 3.88 years "

http://www.intel.co.uk/content/dam/doc/ ... s-note.pdf

Re: Pamiętajcie o bateriach RTC!

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2014, 19:49
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).