marek216 wrote:ja mam prawo odmówić wykonania naprawy bez podana przyczyny, nawet dlatego, że nie lubię marki sprzętu przyniesionego przez klienta.A to już jest konkretna przyczyna i to całkiem niepodważalna, o ile jakakolwiek Twoja reklama nie sugeruje, że naprawiasz sprzęt tej marki/wszystkich producentów.
marek216 wrote:Tu też chyba nie rozumiesz zapisu więc objaśniamI tu tkwi problem - ponieważ zapis nie jest tak jednoznaczny, jak sądzisz, wszelkie niejasności są z zasady rozstrzygane na korzyść konsumenta. A skoro ja interpretuję to tak, jak napisałem, to jasnym jest, że nie ja jeden. Po wyłożeniu mi zaś Twojej interpretacji, sugerowałbym rozważyć zmianę zapisu tego punktu na przykładowo podany niżej:
"W przypadku, gdy urządzenie dostarczone do naprawy posiada uszkodzone lub częściowo niesprawne - mechanicznie i/lub elektronicznie - nośniki danych (bez względu na metodę składowania danych), serwis nie może ponosić odpowiedzialności za niemożność odtworzenia jakichkolwiek danych z takich nośników".
Dlaczego kwestionuję, z punktu widzenia konsumenta, Twój zapis? Otóż dlatego, że określiłeś w nim, że "niektóre czynności serwisowe mogą spowodować utratę danych". Niestety, Twoje czynności (jako serwisu) powinny jedynie określić, że dane, z uwagi na uszkodzony nośnik, są nie do odtworzenia w Twoim serwisie (bo to, że Ty nie możesz, nie znaczy na przykład, że w ogóle nie można). W żadnym wypadku nie powinno dojść do sytuacji, w której Twoja ingerencja w sprzęt powoduje utratę jakichkolwiek danych. W takiej sytuacji klient ma prawo ubiegać się np. o odszkodowanie na drodze cywilnej - o ile udowodni oczywiście, że taka utrata nastąpiła w wyniku Twojej ingerencji. Czy teraz rozumiesz, o co mi chodzi?
marek216 wrote:Prawda jest taka że przepisy tworzą ludzie bez podstawowej wiedzy w dziedzinie elektroniki.I z tym zgodzę się w 100%, a nawet więcej - przepisy tworzą ludzie, którzy nie znają zdecydowanej większości zagadnień, w odniesieniu do których te przepisy tworzą.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.