• Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii

przez iras72 27 listopada 2013, 18:04
Witam, telefon jak w temacie, podobno to standardowy komunikat - "Ładowanie wstrzymane. Temperatura baterii zbyt wysoka".
Z informacji na forach wyczytałem że tylko serwis sobie z tym poradzi, czy ktoś z koleżanek i kolegów miał podobny przypadek?
Wizualnie gniazdo micro USB do wymiany, mocno wytarte styki, po podłączeniu do laptopa nic nie wykrywa, czy to może być wina samego gniazda?

Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii

przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2013, 18:04

#2 Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii

przez mar244 27 listopada 2013, 18:19
ja bym na początek wymienił to gniazdo, miałem kiedyś w naprawie xperie też na nic nie reagowało gniazdo USB, pod mikroskopem wyglądało normalnie, po przylutowaniu telefon ożył, a gniazdo miało mikropęknięcie jednego ze styków (mianowicie plusa). Druga sprawa czy sama bateria w sobie nie jest gorąca ?

#3 Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii

przez SidNet 27 listopada 2013, 19:56
Ja całkiem niedawno miałem problem z tym modelem. Mianowicie, problem polegał na tym - nie można było go wyłączyć. Dodatkowo cały czas pokazywała się informacja na wyświetlacza - bateria jest ładowana. Podczas ładowania strasznie się grzał.
W serwisie wymienili mi gniazdo, ale też soft. Z tego co ja słyszałem wina leży po stronie softu, a wymiana złącza była dlatego że nie łączyła. Ja bym się też softem zainteresował.
Pozdrawiam

#4 Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii

przez iras72 27 listopada 2013, 20:59
Dziękuję kolegom za podpowiedzi, oczywiście gniazdo zamówione. Co do softu to myślałem nad nim, ale czekam na wypowiedź kogoś kto miał dokładnie taki problem i został on rozwiązany.

#5 Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii

przez pawel80 27 listopada 2013, 21:10
Czy telefon się włącza i startuje Android?
Jakie napiecie ma bateria?
Czy możesz wejść do recovery lub bootloadera?

#6 Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii

przez iras72 27 listopada 2013, 21:15
Sęk w tym, że telefon normalnie działa, i jak się okazało baterię ładuje pomimo komunikatu jak wyżej. Nie mam go teraz na miejscu, będzie nowe gniazdo to dokonam pomiarów.

#7 Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii 

przez Usunięty Użytkownik 576 27 listopada 2013, 22:07
Kolego z tego że telefony robię dłużej niż laptopy wymień układ U504 (tu kupisz XXXXX).

Ostatnio edytowano 28 listopada 2013, 00:40 przez Vogelek23, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Proszę wyedytować post - zamiast ogólnego linku do sklepu, proszę zamieścić link do konkretnej części, jak również do oznaczenia U504 proszę dopisać rzeczywiste oznaczenie układu.

#8 Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii

przez michal1490 28 listopada 2013, 15:52
Witam
Sprawdzi czy na innej baterii telefon działa normalnie. Jeśli usterka będzie nadal występować następna kolejności to wymiana złącza ładowania.

#9 Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii

przez varungargi 1 sierpnia 2014, 10:53
This should help !

Obrazek

#10 Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii  [ROZWIĄZANY]

przez iras72 27 grudnia 2014, 20:58
Okazało się że ktoś podmienił już układ, ale przy okazji nabroił w drobnicy, po poprawieniu ładowanie wróciło do normy. Układ faktycznie sprzedawany jest pod nazwą U504, oznaczenie układu AOEF F2B.

Re: Samsung Galaxy SII GT-I9100 ładowanie wstrzymane zbyt wysoka temperatura baterii  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 27 grudnia 2014, 20:58